Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlatý rok. Drahý kov překonal inflaci. Akcie ale vydělávaly podstatně více

Zlato si letos připsalo 13 procent. Akciové indexy ale rostly více
iStock

13 procent. Tolik vyneslo zlato v roce 2023 a cenný kov se dostal na nejvyšší cenu v historii. Pokud se naplní předpoklady ekonomů a celoroční inflace se bude pohybovat kolem deseti procent, zlato po dlouhých letech inflaci překoná. Investoři do akciových indexů ale vydělali ještě více. Například pražská burza vynesla včetně dividend 23 procent, americké indexy vynesly i mnohem více.

Reklama

Cena zlata v letošním roce stoupla o více než 13 procent, nejvíce za poslední tři roky, a končí rok nad úrovní 2000 dolarů (44 700 korun) za troyskou unci (31,1 gramu). Cenu během roku také geopolitické a ekonomické problémy. Další drahé kovy - stříbro, platina a palladium, zaznamenaly pokles. Ztráta palladia byla nejvyšší od roku 2008, uvedla agentura Reuters.

Poslední obchodní den v roce cena zlata nepatrně klesala pod 2070 dolarů za troyskou unci. V letošním roce se cena pohybovala od minim v blízkosti 1800 dolarů za unci po rekordní maximum 2135,4 dolarů za unci.

„Rok 2023 byl pro zlato velmi kolísavý, protože nečekané krize (bankovní krize v březnu, útok Hamásu na Izrael v říjnu) vyvolaly silný vzestup ceny a vyhnaly zlato na nové rekordy,“ uvedla ekonomka banky Intesa Sanpalolo Daniela Corsiniová. Zlato je považováno za bezpečné útočiště v období nejistoty a vysoké inflace.

Obchodování s akciemi zadluženého čínského developera Evergrande je zastaveno

Silné oživení po pandemii nenastalo. Čína letos investory zklamala

Asijské akciové trhy v pátek mírně oslabily, s výjimkou Číny, kde v růstu pokračovaly zejména technologické společnosti.

Přečíst článek

Investoři do zlata očekávají rekordně vysoké ceny i v příštím roce. Zlato by mělo podpořit snižování úroků v USA, přetrvávající geopolitická rizika a nákupy centrálních bank.

Sázka na akcie

Ačkoli se zlatu dařilo a povedlo se mu i překonat inflaci, sázka na akcie, a to včetně indexů byla pro investory ještě výnosnější. Například pražská burza vážená indexem PR-TR, který kromě nárůstů cen akcií zohledňuje také výnosy dividend, investorům přinesla zisk více než 23 procent. Podepsala se na tom zejména rekordní dividenda ČEZ.

A neméně šťastná byla také sázka na indexy amerických burz. Za celý rok Dow Jones stoupl o 13,7 procenta, S&P o 24,2 procenta a Nasdaq o 43,4 procenta. Vysoké zisky více než deset procent si všechny tři indexy připsaly za celé čtvrté čtvrtletí a v prosinci se jejich růst pohyboval v rozmezí od 4,4 do 5,5 procenta.

Wall Street

Končící rok přinesl nevídaný comeback technologických akcií

Zdá se, že globální inflační epizoda se chýlí ke svému konci, centrální banky pomalu začínají snižovat úrokové sazby. Tomu odpovídal i vývoj na trzích za celý rok. Nejvíce se dařilo technologickým akciím a kryptoměnám.

Přečíst článek

Stříbro klesá. Kvůli průmyslu

Cena stříbra letos mírně klesla o 0,6 procenta. Výkonný ředitel firmy Metals Focus Philip Newman však očekává zvyšování ceny, protože podle něj poroste průmyslová poptávka a trh se stříbrem se v dohledné budoucnosti dostane do deficitu.

Cena platiny letos klesla o zhruba sedm procent. Palladium ztratilo 38 procent. Platina i palladium se hojně používají v katalyzátorech aut se spalovacím motorem, platina také k výrobě šperků. Trh s palladiem by podle analytiků měl být příští rok v přebytku a do budoucna se nenachází ve výhodné pozici kvůli přechodu na elektromobily, které tento kov nepotřebují.

Françoise Bettencourtová Meyersová

Nejbohatší ženou světa je dědička firmy L'Oréal. Miluje hru na piano a Bibli

Dědička francouzského kosmetického impéria L'Oréal Françoise Bettencourtová Meyersová se podle agentury Bloomberg stala první ženou, která nashromáždila majetek v hodnotě 100 miliard dolarů (2,2 bilionu korun). Tento milník přichází poté, co akcie společnosti L'Oréal, kosmetické firmy založené jejím dědečkem, vzrostly na rekordní úroveň.

Přečíst článek

Elon Musk v továrně Tesly poblíž Berlína

Ti nejbohatší letos opět zbohatli. Příští rok to tak být nemusí

Pro nejbohatší lidi světa byl letošní rok úspěšný. Celkové čisté jmění 500 nejbohatších lidí světa letos vzrostlo o 1,5 bilionu USD (33,5 bilionu Kč), když loni naopak kleslo o 1,4 bilionu USD, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

zlato, zlaté slitky

Obavy investorů tlačí zlato nahoru. Jeho cena vzrostla za tři měsíce o 18 procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme