Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Silné oživení po pandemii nenastalo. Čína letos investory zklamala

Obchodování s akciemi zadluženého čínského developera Evergrande je zastaveno
Profimedia
 ČTK

Asijské akciové trhy v pátek mírně oslabily, s výjimkou Číny, kde v růstu pokračovaly zejména technologické společnosti.

Reklama

Nejlepší výkon od roku 1989 letos podal japonský akciový trh, hlavní index Nikkei 225 v Tokiu přidal 28 procent na 33.464,17 bodu. Akciím v Číně a Hongkongu se letos naopak dařilo nejhůře ze všech světových akciových trhů. Za rok ztratily jejich indexy přes deset procent, i když končící týden byl jejich nejlepší za pět měsíců.

Hlavní index čínských akcií CSI 300, který zahrnuje akcie tří set firem na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, v pátek uzavřel o 0,49 procenta výše na úrovni 3431,11 bodu. Má za sebou ale dosud nevídaný třetí celoroční pokles v řadě, letos o 11,8 procenta. Na vině je váznoucí zotavování čínské ekonomiky i geopolitické napětí. Někteří investoři ale vidí po citelném poklesu cen teď na trhu šanci a přesouvají na něj v závěru roku zisky z jiných obchodů.

Co udělá rok 2024 s kurzem koruny, úroky hypoték, cenami nemovitostí, pohonných hmot i elektřiny?

Již za týden budeme odpočítávat první hodiny a dny roku 2024. Co od nej čekat? Jak změní kurz koruny, úroky hypoték, cen realit, pohonných hmot či elektřiny pro nabíjení vozů?

Přečíst článek

Čína zklamala investory, oživení po covidu nenastalo

Hongkongský index Hang Seng ukončil páteční obchodování růstem o 0,02 procenta na 17.047,39 bodu. Za celý týden má k dobru sice 4,3 procenta, ale za celý rok 14 procent odepsal.

Čína „zklamala investory, kteří očekávali silné oživení po pandemii covidu-19,“ uvedl analytik William Witherell ze společnosti Cumberland Advisors. Připomněl, že druhou největší světovou ekonomiku zasáhly rozsáhlé a přetrvávající problémy na trhu s bydlením a potíže v souvislosti se zadlužením místních vlád, jejichž odstraňování stále pokračuje.

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin letos posílil o víc než 150 procent, příští rok bude na rekordních hodnotách

Nejznámější kryptoměna bitcoin zvýšila během letošního roku cenu o více než 150 procent na současných 42 500 dolarů, tedy téměř 950 tisíc korun. Překonala tak všechna běžná investiční aktiva. Příští rok cena bitcoinu dál poroste, shodují se ekonomové.

Přečíst článek

Jihokorejské trhy v pátek  byly zavřené. Tamní index KOSPI letos vzrostl o 18,7 procenta, zatímco index Kosdaq si připsal 27,5 procenta. Australský index S&P/ASX 200 pak za celý rok vzrostl o 7,84 procenta.

Index světových akcií MSCI letos vykáže růst kolem 20 procent, poznamenala agentura Reuters. Pomohou mu výrazné zisky ze Spojených států, Japonska a také z Indie a Mexika.

Toshiba se po 74 letech stáhla z burzy. Čeká ji nejistá budoucnost s novými vlastníky

Japonská společnost Toshiba končí po 74 letech jako veřejně obchodovaná firma, burza v Tokiu ve středu vyřadila její akcie. Kdysi věhlasný podnik se posledních deset let potýkal s otřesy a finančními skandály, které jednu z nejznámějších značek japonského průmyslu přivedly až k pádu. Toshibu nyní čeká nejistá budoucnost s novými vlastníky, kteří mají o jejím fungování jiné představy, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Wall Street

Končící rok přinesl nevídaný comeback technologických akcií

Zdá se, že globální inflační epizoda se chýlí ke svému konci, centrální banky pomalu začínají snižovat úrokové sazby. Tomu odpovídal i vývoj na trzích za celý rok. Nejvíce se dařilo technologickým akciím a kryptoměnám.

Přečíst článek

Reklama

Související

Obchodování s akciemi zadluženého čínského developera Evergrande je zastaveno

Nekonečný příběh Evergrande. Obchodování s akciemi zadluženého developera je pozastaveno

Přečíst článek
Alibaba zahájila restrukturalizaci, na burzu v Hongkongu uvede divizi Cainiao

Alibaba začala s restrukturalizací. Její divize Cainiao zamíří na burzu a chce získat až miliardu dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme