Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ti nejbohatší letos opět zbohatli. Příští rok to tak být nemusí

Elon Musk v továrně Tesly poblíž Berlína
ČTK
 ČTK

Pro nejbohatší lidi světa byl letošní rok úspěšný. Celkové čisté jmění 500 nejbohatších lidí světa letos vzrostlo o 1,5 bilionu USD (33,5 bilionu Kč), když loni naopak kleslo o 1,4 bilionu USD, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

K růstu majetku přispěl hlavně výkon technologických akcií, které letos stouply na nové rekordy navzdory obavám z recese, vleklé inflaci, vysokým úrokovým sazbám a geopolitickým otřesům.

Majetek technologických miliardářů vzrostl o 48 procent, tedy 658 miliard amerických dolarů. Napomohl tomu hlavně obrovský mediální zájem o umělou inteligenci.

Sam Altman

Vyhodí ho dveřmi, vrátí se oknem. Sam Altman je symbolem umělé inteligence i doby

Kdybychom byli magazín Time, tak na obálku jako tvář roku 2023 dáme Sama Altmana. Osmatřicetiletého vizionáře, který nedokončil vysokou školu, ale představil globálnímu publiku umělou inteligenci. A dokázal kolem sebe udělat také pořádný rozruch.

Přečíst článek

Elon Musk je zase nejbohatší na světě

Nejlépe si vedl Elon Musk, kterému se podařilo od francouzského luxusního magnáta Bernarda Arnaulta získat zpět titul nejbohatšího člověka světa. Generální ředitel výrobce elektromobilů Tesla od počátku roku do čtvrtka navýšil majetek o 95,4 milionu amerických dolarů, hlavně díky úspěchu firem Tesla a SpaceX. V roce 2022 naopak prodělal 138 miliard amerických dolarů. Čistý majetek Muska je nyní o 50 miliard amerických dolarů vyšší než majetek Arnaulta, na jehož firmu LVMH mělo negativní dopad snížení poptávky po luxusním zboží.

Benko do vězení! Heslo proti zakladateli společnosti Signa Holding Renému Benkovi se objevilo na staveništi v Theatinerstrasse v Mnichově už v dubnu

Kdo chce moc, nemá nic. Rakouský miliardář padl ke dnu a táhne s sebou známá jména

Miliardáři, dědicové, elita evropského byznysu. List akcionářů realitního impéria rakouského miliardáře a pověstného hejska Reného Benka zahrnuje samá velká jména. Teď v listopadu jeho Signa Holding skončila v insolvenci. Pád přináší řadu otázek. Pod tlakem je jeho švýcarská privátní banka Julius Bär. 

Přečíst článek

Zakladatel internetového obchodu Amazon.com Jeff Bezos letos navýšil majetek o více než 70 miliard amerických dolarů. Nyní se tak s Arnaultem dělí o druhé místo mezi nejbohatšími lidmi světa. Majetek šéfa firmy Meta Platforms Marka Zuckerberga stoupl o více než 80 miliard amerických dolarů.

Hodnota majetku indického miliardáře Gautama Adáního se loni naopak snížila o 37,3 miliardy USD. Mohou za to obvinění a spekulativní prodeje firmy Hindenburg Research.

Agentura Bloomberg upozornila, že nelze s jistotou říct, co čeká nejbohatší lidi v roce 2024, protože pro letošek málokdo předpokládal tak vysoké oživení.

Françoise Bettencourtová Meyersová

Nejbohatší ženou světa je dědička firmy L'Oréal. Miluje hru na piano a Bibli

Dědička francouzského kosmetického impéria L'Oréal Françoise Bettencourtová Meyersová se podle agentury Bloomberg stala první ženou, která nashromáždila majetek v hodnotě 100 miliard dolarů (2,2 bilionu korun). Tento milník přichází poté, co akcie společnosti L'Oréal, kosmetické firmy založené jejím dědečkem, vzrostly na rekordní úroveň.

Přečíst článek

Francie se snaží zachránit kolabující běžné oděvní značky

Levná francouzská móda kolabuje. Pro tamní vládu to představuje zásadní problém

Když byla Justine ještě náctiletá, nejčastěji nosila oblečení, co jí koupila matka v obchodech oblíbených francouzských značek jako jsou Camaïeu nebo La Halle. Tato móda střední cenové kategorie dominovala na začátku tisíciletí francouzskému módnímu trhu, píše list Politico.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme