Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejbohatší ženou světa je dědička firmy L'Oréal. Miluje hru na piano a Bibli

Françoise Bettencourtová Meyersová
Profimedia.cz
 ČTK

Dědička francouzského kosmetického impéria L'Oréal Françoise Bettencourtová Meyersová se podle agentury Bloomberg stala první ženou, která nashromáždila majetek v hodnotě 100 miliard dolarů (2,2 bilionu korun). Tento milník přichází poté, co akcie společnosti L'Oréal, kosmetické firmy založené jejím dědečkem, vzrostly na rekordní úroveň.

Reklama

Podle žebříčku miliardářů sestavovaného agenturou Bloomberg je hodnota majetku Bettencourtové Meyersové 100,2 miliardy USD. Stále však zaostává za majetkem jejího francouzského krajana Bernarda Arnaulta, zakladatele luxusní firmy LVMH, který činí 179,4 miliardy USD. Arnault je tak druhým nejbohatším člověkem na světě.

Sedmdesátiletá Bettencourtová Meyersová je místopředsedkyní správní rady firmy L'Oréal, jejíž tržní kapitalizace činí 241 miliard eur (téměř šest bilionů korun) a ve které je ona a její rodina největším akcionářem s podílem téměř 35 procent. Její synové Jean-Victor Meyers a Nicolas Meyers jsou rovněž členy správní rady. Firmu, kterou po desetiletí řídí manažeři mimo rodinu, založil v roce 1909 její dědeček, chemik Eugène Schueller, aby prodávala a vyráběla jím vyvinutou barvu na vlasy.

Bernard Arnault

Král luxusu má potíže. Miliardáře Arnaulta vyšetřují kvůli praní špinavých peněz

Pařížská prokuratura vyšetřuje majitele luxusního koncernu LVMH, francouzského miliardáře Bernarda Arnaulta, a ruského podnikatele a miliardáře Nikolaje Sarkisova. Jsou podezřelí z praní špinavých peněz. Podle agentury Reuters to potvrdil úřad prokurátora.

Přečíst článek

Miliardářka, která píše o Bibli

Bettencourtová Meyersová se vyhýbá okázalému společenskému životu, který vyhledává řada světových boháčů. Napsala dvě knihy - pětisvazkovou studii Bible a genealogii řeckých bohů. Je známá tím, že každý den hraje hodiny na piano.

Jako jedináček získala Bettencourtová Meyersová majetek po smrti své matky Liliane Bettencourtové v roce 2017. S matkou se v minulosti dostala do sporu a právní bitva o to, zda je matka způsobilá spravovat rodinné bohatství, na počátku tisíciletí přerostla z rodinného sporu v politický skandál. Minulý měsíc společnost Netflix přišla s třídílným dokumentárním filmem L’Affaire Bettencourt, který vypráví o této události, v níž figuruje také bývalý francouzský prezident a tajné nahrávky pořízené komorníkem.

Zakladatelé Gentleman Store Honza Moravčík a Pavel Králíček

Oblečení bohatých? Hlavně kvalita, ne značka, tvrdí zakladatelé Gentleman Store

Čerství třicátníci, Honza Moravčík a Pavel Králíček, se pánské módě věnují deset dlouhých let. Za tu dobu načerpali nepřeberně zkušeností kolem mužského oblékání, vzorem je jim klasická Anglie. Rozvinuli v Česku jedinečný byznys kolem oblékání. Loni jejich firma Gentleman Store přesáhla v obratu stomilionovou hranici. Mají velké plány a v Česku působí tak trochu jako věrozvěstové dobrého pánského vkusu. Pánská kosmetika, kvalitní oblečení. „Chci přinášet do Česka značky, které jsou na západě normální. Chci tady prostředí kultivovat, pozvednout,“ říká jeden ze zakladatelů firmy Pavel Králíček.

Přečíst článek

Firma L’Oréal v desetiletí před pandemií nemoci covid-19 rychle rostla, ale měla problémy v době pandemie, kdy lidé kvůli omezením pohybu používali méně dekorativní kosmetiky. Poté však přišlo rychlé oživení, protože spotřebitelé začali utrácet za luxusní položky. To v letošním roce poslalo cenu akcií firmy vzhůru o 35 procent. Podle analytika firmy Consumer Edge Research Bretta Coopera by v příštím roce mohly posílit o dalších 12 procent.

Bettencourtová Meyersová je také předsedkyní rodinného holdingu Téthys, který vlastní podíl v L'Oréal. Její manžel Jean-Pierre Meyers je generálním ředitelem holdingu. V roce 2016 oba založili dceřinou společnost Téthys Invest. Generálním ředitelem této firmy, jejímž záměrem jsou přímé dlouhodobé investice do podnikatelských projektů, je bývalý investiční bankéř z banky Lazard Alexandre Benais. Téthys Invest nedávno koupila podíl v ve francouzském pojišťovacím makléři April Group. Loni koupila podíl v módní značce Sézane a investovala také do soukromého provozovatele nemocnic Elsan.

Jak vydělat na lécích na hubnutí, ať je potřebujete či ne

Injekce na hubnutí se mohou stát nejvýdělečnějšími léky všech dob. Trh zásadně poroste, čeká Goldman Sachs. Dosavadní žně to potvrzují.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme