Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlatý důl aneb Když firemní insider ví víc než ostatní

insider trading
iStock
Daniel Deyl

Akciové obchody vynesly loni firemním insiderům neuvěřitelných 23 procent. Je to nefér – ale možná nejméně nefér, jak to lze rozumně zařídit.

Reklama

Krocani musí být skvělá investice a také vášeň; Rich Schmidt by mohl povídat. Bývalý špičkový manažer v elektroautomobilce Tesla přišel v roce 2019 do neméně revoluční firmy Lordstown Motors, jež se specializuje na výrobu elektrických náklaďáků. Všechno šlo prima; Schmidt byl prezidentem, firma ze státu Ohio vydávala na cestě komplikovaným výzkumem optimistické zvuky a na burze se držela nad dvaceti dolary za akcii. Začátkem letošního roku vylezla i nad dolarů třicet.

V tu chvíli se Schmidt sebral a prodal 39 procent svých akcií za 4,6 milionu dolarů. Proč? Protože nutně potřeboval peníze na rozšíření jiného svého projektu, krocaní farmy v Tennessee. Je to jasné, ne? Co uděláte, když vedete špičkovou technologickou firmu na pražském předměstí a máte ambici být zhruba Edisonem? Koupíte slepičárnu u Mikulova.

Býčí trh na Wall Street

Akciové trhy čeká tvrdá zkouška – udržet růst v době covidové

Světové akciové trhy se nacházejí v okolí historických maxim, během posledního měsíce umazaly i předešlý propad. Stále více investorů a analytiků si začíná klást otázku, jak dlouho růst ještě vydrží. Na světových trzích stále hraje hudba a všichni vesele tančí, ale ekonomická data tak růžově nevypadají. 

Přečíst článek

Schmidt nebyl sám. Kromě něho podobně učinili další čtyři členové nejužšího vedení Lordstownu; celkem tak během prvních tří únorových dnů utržili na osm milionů dolarů. Pokud je známo, žádnou nákladnou zálibu v drůbeži neměli.

Pád v plamenech

Následně se stalo, co už čekáte. V březnu vydala firma nečekaně hrůzostrašnou výroční zprávu o hospodaření a doprovodila ji vyjádřením, že nejspíš nesežene dostatek peněz, aby mohla v činnosti pokračovat. Z hlediska lidského pokroku to není nutně tragédie, protože jediný sledovatelný počin byla lednová jízda prototypu jejího elektronáklaďáku. Naneštěstí skončila po deseti minutách, kdy se vůz sám od sebe vznítil.

Je dost možné, že právě lednové fias­ko zavřelo Schmidtovi a spol. dveře k dalšímu financování, které by firmu udrželo v chodu. To však věděli pouze oni coby insideři; veřejnost – tedy v tomto smyslu slova outsideři – viděla jen plameny, ale ne finanční spoušť za nimi. Když to v březnu vyšlo najevo, začali se akcionáři svých podílů valem zbavovat. Dnes si díky tomu pořídíte jednu akcii Lordstownu za šest až osm dolarů, pokud máte dost smyslu pro horký elektrizující humor.

Veganská alternativa burger.

Analýza: Veganství je megatrend. Investice jsou zatím na začátku

Etické a udržitelné jídlo je považováno za megatrend, tedy něco, co v dalších letech přinese změnu a vyrobí miliardový byznys. Investiční příležitosti teprve vznikají.

Přečíst článek

Tou dobou se o překotný prodej akcií ze strany řečených pánů začal zajímat regulátor burzovního trhu, Komise pro dohled nad cennými papíry (SEC). Nebylo divu. Schmidtův krok, krocani nekrocani, vypadá na první pohled jako učebnicový příklad zločinného nešvaru zvaného insider trading, ekvivalentu českého zneužití informací v obchodním styku. Krok číslo jedna: prezident a jeho čtyři kolegové se dozvěděli špatné zprávy o firmě, kterou vedli. Krok číslo dvě: veřejnosti nic neřekli. Krok číslo tři: zbavili se značné části svých podílů. Krok číslo čtyři: špatné zprávy vyšly najevo, cena akcií se propadla a investoři, kteří do té doby nevěděli nic, přišli na buben.

Masové podvody

Případ Schmidta a spol. SEC ještě neuzavřela, protože na druhý pohled je věc komplikovanější; hned o tom bude řeč. Přitáhl však pozornost k problému, na nějž poté hlasitě upozornil časopis ­Bloomberg Businessweek: insider trading je disciplína pozoruhodně rozšířená a ještě více škodlivá.

Americký finanční trh považuje za insidera člověka s přístupem k finančně významným informacím o stavu veřejně obchodované firmy, již vede či na ni dohlíží (jako člen managementu nebo představenstva), případně v ní vlastní více než desetiprocentní podíl. Takových lidí je ve Spojených státech 82 tisíc; když použijete paušál čtyř lidí na domácnost, tvoří i se svými nejbližšími sotva procento americké populace.

Problém je v tom, že když tito lidé obchodují na burze, jsou o hodně úspěšnější než běžní smrtelníci. Za loňský rok, jak zjistil specializovaný server tipranks.com, činily výnosy jejich obchodů 23 procent. To v roce, kdy nejúspěšnějšími subjekty byly indexové fondy, které nedělaly nic, pouze držely portfolia co nejtěsněji sledující vývoj nějakého širšího indexu (nejčastěji S&P 500, jenž zakončil loňský rok s celkovým ziskem osmnáct procent). Naopak aktivní správci majetku dostávali hořké kapky. Znalost informací o vlastní firmě tak byla loni na Wall Street nejvýnosnějším investičním artiklem.

Americká autopůjčovna Hertz si od Tesly objednala rekordních 100 tisíc vozů.

Tesla získala rekordní zakázku za čtyři miliardy dolarů

Americká autopůjčovna Hertz Global Holdings si objednala 100 tisíc vozů Tesla. Pro automobilku miliardáře Elona Muska je to zatím největší samostatná objednávka, neboť její hodnota činí zhruba 4,2 miliardy dolarů (asi 93,1 miliardy korun), informovala agentura Bloomberg. Pro Hertz je to zároveň první velká aktivita od června, kdy opustila režim bankrotové ochrany.

Přečíst článek

Tak by to být nemělo. „Většina lidí má pocit, že americký burzovní trh je cinklý,“ řekl Bloombergu Daniel Taylor z prestižní Wharton School a šéf tamní laboratoře pro forenzní analýzu. „A mají pravdu.“ Podle něj (zdaleka nejen podle něj) je existence masového insider tradingu porušením základní společenské smlouvy, na níž Amerika implicitně stojí – totiž že dobré postavení nemá člověku dávat automatickou převahu nad bližním postavení nižšího.

Obtížná regulace

Problém je v tom, co si s tím počít. Členové vedení firmy a prominentní akcionáři budou vždy z definice vědět o firmě víc než outsideři, píše jinde Matt Levine, někdejší investiční bankéř u Goldman Sachs a dnes finanční sloupkař Bloombergu. Tvrdí, že volání po tvrdších pravidlech je nešťastná věc. „Je možné si představit pravidlo, podle něhož člen vedení firmy nesmí s akciemi obchodovat vůbec,“ napsal Levine letos na jaře. „Vedlo by to k tomu, že kdyby si chtěl CEO koupit dům, musel by rezignovat.“ To je samozřejmě nesmysl. Nebo si lze představit, že by firmy nesměly své špičkové zaměstnance vyplácet v akciích, což jde ale přímo proti záměru podporovat u nich dlouhodobé myšlení.

Simona Kijonková, majitelka zásilkovny

Simona Kijonková nasadila do Zásilkovny roboty. Lidi si však nechá

Zásilkovna Simony Kijonkové dnes představila technologicky unikátní řešení třídění zásilek. Jako první firma v Evropě nasadila do svých dep ve velké míře roboty. Řešení vyvíjela zhruba rok a investovala do něj desítky milionů korun.

Přečíst článek

I proto je regulace insider tradingu složitá a vágní a její dodržování jen lax­ně vymáhané. Pouze ty nejkřiklavější případy, jako výše uvedeného krocaního fanouška Schmidta, se dostanou pod drobnohled úřadů. Oněch osmdesát tisícovek insiderů tak utěšeně – a nefér způsobem – bohatne. Je to cena, kterou trh platí za to, že jeho firmy vedou ti nejlepší lidé. Ale také je možné, že je to cena příliš vysoká. 

Více čtěte v týdeníku Hrot

Finální montáž vozu v nošovické automobilce Hyundai.

Důvěra v ekonomiku klesá. A bude hůř, míní analytici

Nedostatek čipů, omezování výroby a celkově nepříznivá situace v autoprůmyslu je důvodem pesimističtějších výhledů podnikatelů a kvůli zdražování i spotřebitelů na vývoj české ekonomiky. Důvěra v ní v říjnu klesla o 0,9 bodu na 95,3 bodu a snížila se tak čtvrtý měsíc za sebou, uvedl Český statistický úřad. Podle analytiků ani vývoj v dalších měsících nebude optimistický a vývoj ekonomiky se bude blížit stagnaci. Obdobný vývoj se týká i největší evropské ekonomiky v Německu.

Přečíst článek

Premium Guide ESG

Newstream.cz vydává ve spolupráci s A 11 první tištěný magazín věnovaný tématu ESG

Od roku 2023 bude muset velká spousta firem reportovat, jak plní kritéria udržitelné ekonomiky, tedy takzvané ESG. Newstream.cz vydává ve spolupráci s vydavatelstvím A 11 první tištěný magazín věnovaný právě tématu ESG.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Burzovní palác

Dobré čtvrtletí pražské burzy. Index PX posílil o více než sedm procent, propadl ČEZ

Přečíst článek

Podporovat malé a střední podniky? Situace na burze ukazuje, že to je nesmysl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme