Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Důvěra v ekonomiku klesá. A bude hůř, míní analytici

Finální montáž vozu v nošovické automobilce Hyundai.
Hyundai Motor Manufacturing Czech

Nedostatek čipů, omezování výroby a celkově nepříznivá situace v autoprůmyslu je důvodem pesimističtějších výhledů podnikatelů a kvůli zdražování i spotřebitelů na vývoj české ekonomiky. Důvěra v ní v říjnu klesla o 0,9 bodu na 95,3 bodu a snížila se tak čtvrtý měsíc za sebou, uvedl Český statistický úřad. Podle analytiků ani vývoj v dalších měsících nebude optimistický a vývoj ekonomiky se bude blížit stagnaci. Obdobný vývoj se týká i největší evropské ekonomiky v Německu.

Reklama

U podnikatelů důvěra v ekonomiku v říjnu meziměsíčně klesla o 0,6 bodu na 94,7 bodu a u spotřebitelů o 2,2 bodu na hodnotu 98,5. Na pohledu firem na tuzemskou ekonomiku se podle vedoucího oddělení konjunkturálních průzkumů statistického úřadu Jiřího Obsta negativně podepisuje vedle situace v automobilovém průmyslu a návazných odvětvích nedostatek materiálů.

„Podniky jej vnímají jako zásadní bariéru, která mnohdy vede k útlumu či zastavení výroby, a to se odráží mimo jiné ve výrazně nižším využití výrobních kapacit,“ míní Obst. Spotřebitelé ze všeho nejvíce pak vnímají současné výrazné zvýšení cenové hladiny, přičemž až polovina z nich očekává v příštích měsících její další růst, uvedla Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů.

Richard Keery

Šéf české HSBC Richard Keery: Přejít na ESG je povinnost naší generace

V České republice je široké povědomí o udržitelnosti, míní šéf tuzemské pobočky banky HSBC Richard Keery. Ta se podílela například na dvou emisích zelených dluhopisů pro jednu realitní společnost, každou v objemu 750 milionu eur. „Zájem na trhu o tento typ finančního instrumentu je obecně velice silný. Na českém trhu je poměrně hodně volných peněz a naši klienti hledají možnosti, jak diverzifikovat své investice. Nákup zelených dluhopisů je pro ně významná příležitost,“ říká Keery.

Přečíst článek

Mezi průmyslovými podnikateli se důvěra meziměsíčně snížila počtvrté, od září klesla o 3,9 bodu na hodnotu 88,6. Firmy hodnotily svou současnou poptávku hůře než v září a výrazně ubylo těch, kteří očekávají pro příští tři měsíce vyšší tempo výroby.

Podnikatelé se bojí o zakázky

Ještě v červnu to podle analytika ČSOB Petra Dufka vypadalo, že ekonomika má dobře našlápnuto a že bude hravě umazávat ztráty z loňské covidové recese. „Extrémní růst cen paliv a energií spolu se stále větším nedostatkem vstupů do výroby však udělaly své. V průběhu dalších měsíců začal opadat optimismus jak podnikatelů, tak nakonec i spotřebitelů. A nic na tom nezměnil ani říjen,“ uvedl.

bitcoin

Bitcoin je na rekordu. Tleská mu Wall Street i Salvador

Bitcoin se v týdnu vyhoupl na nový cenový rekord. Cena nejstarší a nejrozšířenější kryptoměny se dostala až na úroveň necelých 67 tisíc dolarů za kus. V korunách tak bitcoin vyšel takřka na 1,5 milionu. Bere jej totiž za svůj jak Wall Street, tak země typu Salvadoru.

Přečíst článek

Hlavní překážkou se podle Dufka nepřekvapivě stal nedostatek vstupů do výroby, který aktuálně trápí asi třetinu firem, nicméně už více než pětina firem pociťuje i slabší poptávku po své produkci. „Skeptické jsou nicméně firmy i ohledně vývoje poptávky v dalších měsících, což už ostatně potvrzuje i výrazný úbytek zakázek, který je srovnatelný s loňským jarem, nebo propad ve využívání výrobních kapacit,“ dodal. V datech ČSÚ jsou i pozitivní data. „Ekonomiku naopak do kladných temp budou táhnout obchod a služby, jejíchž důvěra roste na předpandemické úrovně,“ míní analytik Komerční banky Michal Brožka.

Neradostné vyhlídky

Celkový výhled ale optimistický není. „V souhrnu indikuje říjnový propad důvěry v ekonomiku další zpomalení ekonomiky. Ta se ve druhé polovině roku bude pravděpodobně nacházet blízko stagnace, takže nelze vyloučit ani její pokles,“ podotkl Brožka.

„Vzhledem k tomu, že se v nejbližší době nedá v tomto směru očekávat obrat k lepšímu, přichází čas na přepisování výhledů směrem dolů. Služby samy o sobě jen těžko vykompenzují propad automotive, který představuje desetinu celé ekonomiky. Čeká nás tedy pomalejší růst a avizovaná vyšší inflace,“ míní Dufek.

dluhopisy, ilustrační foto

S&P 500: Index, který přináší nadprůměrné zhodnocení

Akciový index S&P 500 zahrnuje akcie 500 nejvýznamnějších společností v USA, které jsou obchodované na burze. Řadou odborníků je považován za nejpřesnější ukazatel výkonu americké ekonomiky. Pro investory je důležité, že dlouhodobě nabízí vysoký výnos. Ostatně investici do S&P 500 doporučuje i jeden z nejbohatších mužů světa, Warren Buffett.

Přečíst článek

U firem podnikajících ve stavebnictví důvěra v českou ekonomiku stagnovala na zářijových 111,6 bodu. Podíl stavařů, kteří hodnotí poptávku po pracích jako nedostatečnou, se téměř nezměnil a stavební podniky ani nečekají v příštích třech měsících výraznější změnu počtu zaměstnanců. Přitom právě nedostatek pracovníků je pro 38 procent firem hlavní bariérou růstu produkce, zhruba 17 procent uvedlo nedostatek materiálu či zařízení.

Nedůvěra v Německu

Podnikatelská nálada v Německu se v říjnu čtvrtý měsíc za sebou zhoršila, výrobci se mimo jiné dál potýkají s problémy v dodavatelských řetězcích. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnil výzkumný institut Ifo. Německo má největší ekonomiku v Evropě.

Index podnikatelské nálady podle Ifo klesl na 97,7 bodu ze zářijových 98,9 bodu. Jde o nejnižší hodnotu od dubna. Údaj za měsíc září institut po zpřesnění dat zvýšil o jednu desetinu procentního bodu.

>>>>>>Čtěte více o inflaci v Česku<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Přečíst článek
Česká ekonomika stagnuje, meziroční propad byl větší, než statistici odhadovali

AKTUALIZOVÁNO: Česká ekonomika stagnuje. Bez zvládnutí inflace se ode dna neodrazí, míní analytici

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme