Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Simona Kijonková nasadila do Zásilkovny roboty. Lidi si však nechá

Simona Kijonková, majitelka zásilkovny
Dalibor Martínek / Newstream
Dalibor Martínek

Zásilkovna Simony Kijonkové dnes představila technologicky unikátní řešení třídění zásilek. Jako první firma v Evropě nasadila do svých dep ve velké míře roboty. Řešení vyvíjela zhruba rok a investovala do něj desítky milionů korun.

Reklama

Hlavní výhodou robůtků, kromě toho, že neberou plat, je zrychlení třídění na dvojnásobek. Novinku ve svém největším depu v pražských Štěrboholech představila sama zakladatelka firmy Kijonková. „Hledali jsme řešení, které bude jednoduše rozebíratelné a přenosné. Tyto požadavky PackMani splňují. Když budeme potřebovat, můžeme je převézt z jednoho depa na jiné a posílit tam provoz,“ uvedla majitelka Zásilkovny. Zapojení robotů označila za přelomovou událost pro českou e-commerce.

Malí roboti zvaní PackMan uvezou balík až 15 kilogramů těžký o objemu až 40 krát 40 krát 50 centimetrů. Systém funguje tak, že zaměstnanec načte kód zásilky do elektronické čtečky, aby robot poznal, kam ji má zavézt. Následně člověk zásilku na robota naloží, a on ji svižným tempem doveze na příslušné místo. Zaměstnance si firma tudíž ponechá. Už však nebudou pobíhat po halách, ale budou pracovat v součinnosti s roboty.   

Poštovní doručovatelka České pošty

Do tendru na poštovní licenci se kromě České pošty přihlásí i PNS a Zásilkovna

Český telekomunikační úřad očekává, že se do výběrového řízení na držitele nové poštovní licence platné od roku 2023 vedle České pošty přihlásí i další firmy.

Přečíst článek

Robotika je cesta, na kterou Packeta, mateřská společnost Zásilkovny, dlouhodobě sází. „Nabízí v našem oboru rozsáhlé možnosti využití. Jsem velmi potěšena, že se mi podařilo myšlenku robotizace našich procesů ve firmě prosadit a postavit naprosto skvělý vědecký tým, se kterým jsme projekt robotických třídiček dotáhli až do fáze praktického využití,“ uvedla Kijonková.

PackMani v akci

Celý systém má podobu dvoupatrového mola, okolo kterého jsou malé skluzy pro výhoz zásilek. Po molu se pohybují roboti, kteří převáží zásilky k danému skluzu. Zaměstnanec depa napípne u vstupu zásilku, čímž dá informaci do centrálního systému, kam tato zásilka má směřovat. Pak balíček či krabici položí na PackMana, a ten díky napojení na systém přesně ví, ze kterého skluzu padají zásilky směrem, kterým mají jet. „Zásilkovna tím potvrzuje roli technologického lídra a inovátora,“ říká pyšně Simona Kijonková.

Ondřej Krátký, CEO Liftago

Ondřej Krátký: Liftago není jen taxi, budujeme firmu na dalších sto let

Stále ještě mladý manažer Ondřej Krátký již čtyři roky vede společnost Liftago. Firma, která propojuje taxikáře se zákazníky mobilní aplikací, přežila rok a půl s covidem. Zeštíhlela, ale žije. Místo chybějících zákazníků začala víc vozit balíky. Kam Krátký firmu povede dál?

Přečíst článek

Jak byl úkol složitý popsal Tomáš Dort, ředitel projektu robotizace dep. „Potřebovali jsme propojit lidskou sílu s robotickou. Robot zatím neumí vážit a skenovat. V další fázi začneme řešit, jak obohatit naše třídící molo o skener, váhu a kameru, abychom procesy v maximální možné míře zautomatizovali,“ uvedl Dort.

Při výběru robota byla podle něj důležitým parametrem výdrž baterie. PackMan dokáže na jedno nabití jezdit až dvě hodiny, potom se musí deset minut dobíjet. Měl by vydržet až 10 tisíc nabíjecích cyklů. Na velká mola na depech stačí pro běžný provoz jen čtyři nabíječky na jednom patře. A jak mají roboti vyřešené navigování? Jezdí po speciálních podložkách s čipy, přes které jsou navigováni směrem k centrálnímu systému řízení. A jak řekl Dort, důležitá je i kvalita koleček.

Zásilkovna patří k lídrům tuzemské distribuce balíků. Denně odbaví okolo sedmdesáti tisíc zásilek. V Česku provozuje 26 dep, dalších 16 na Slovensku. Depa má i v dalších evropských zemích, nejnověji otevřela dvě v Polsku.

PPF, ilustrační foto

Nejbohatší Češi dál masivně bohatnou, žebříček miliardářů vede Kellnerová

V Česku je nejbohatší Renáta Kellnerová s majetkem za téměř 375 miliard. V žebříčku miliardářů časopisu Forbes je devět nováčků a vůbec poprvé mu vládne žena.

Přečíst článek

Lubor Žalman

Peníze jsou jen žetony, říká bývalý bankéř Lubor Žalman

Větší banky mají větší možnosti, a proto toho mohou pro své klienty více udělat. Ne vždy to tak platí, říká spolumajitel Encor Wealth Management Lubor Žalman. Někdejší bankéř za svůj život několikrát počítal, jakou minimální velikost má mít banka, aby byla alespoň na nule. Teď se zamýšlí nad tím, zda pandemie změní chování investorů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Jeden hezký příběh končí. Kijonková odešla ze Zásilkovny, bude si užívat peníze

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme