Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akciové trhy čeká tvrdá zkouška – udržet růst v době covidové

Býčí trh na Wall Street
iStock
Zdeněk Pečený

Světové akciové trhy se nacházejí v okolí historických maxim, během posledního měsíce umazaly i předešlý propad. Stále více investorů a analytiků si začíná klást otázku, jak dlouho růst ještě vydrží. Na světových trzích stále hraje hudba a všichni vesele tančí, ale ekonomická data tak růžově nevypadají. 

Reklama

V září zaznamenaly akciové trhy největší korekci za poslední léta. „Americký akciový index S&P 500 poklesl mezi 6. zářím a 5. říjnem o více než pět procent,“ říká Michael Kopta ze společnosti XTB. 

„Historicky nejsou pětiprocentní korekce nikterak výjimečné – byl to spíše standard. V kontextu dnešní doby je to však hodně, protože trh už delší dobu o tolik nepoklesl,“ vysvětluje Kopta. Většinu těchto ztrát však stačil trh v průběhu října odmazat. 

S&P 500 si od začátku připisuje zisk solidních 21 procent. „Poslední dílčí pokles trval déle, neboť se setkalo hned několik negativních faktorů, ale investoři se přes ně stejně dokázali přenést,“ říká Tomáš Vlk, hlavní analytik společnosti Patria. 

Finální montáž vozu v nošovické automobilce Hyundai.

Důvěra v ekonomiku klesá. A bude hůř, míní analytici

Nedostatek čipů, omezování výroby a celkově nepříznivá situace v autoprůmyslu je důvodem pesimističtějších výhledů podnikatelů a kvůli zdražování i spotřebitelů na vývoj české ekonomiky. Důvěra v ní v říjnu klesla o 0,9 bodu na 95,3 bodu a snížila se tak čtvrtý měsíc za sebou, uvedl Český statistický úřad. Podle analytiků ani vývoj v dalších měsících nebude optimistický a vývoj ekonomiky se bude blížit stagnaci. Obdobný vývoj se týká i největší evropské ekonomiky v Německu.

Přečíst článek

Rostoucí zisky zachraňují situaci

Mezi zmíněné faktory patřila situace v Číně, nastupující energetická krize, pokračující výpadky v dodavatelských řetězcích, rostoucí inflace a s ní spojené obavy, že centrální banky přistoupí k utažení kohoutů prostřednictvím zvyšování úrokových sazeb.

„Aktuální situaci bych nepovažoval za zlom v býčím trhu ve smyslu obratu do trhu medvědího, ale spíše za snížení rychlosti růstu,“ říká analytik Patrie Tomáš Vlk. 

Za obratem zářijového poklesu stojí především nadmíru lepší než očekávané hospodářské výsledky korporací. „Faktorem, který žene index nahoru v poslední době je úspěšná výsledková sezóna. Zisky firem, které doposud zveřejnily výsledky svého hospodaření za třetí kvartál vzrostly v průměru o 35 procent a překonaly tak konsensus trhu o více než 12 procent,“ vypočítává Tomáš Pfeiler, portfolio manažer společnosti Cyrrus.

Evergrande

Akcie Evergrande čelí výprodeji. Oslabily o 14 procent

Po více než dvoutýdenní přestávce se ve čtvrtek na burze v Hongkongu opět obchodovalo s akciemi zadlužené Evergrande. A byl to pořádný výprask. Investoři čínské realitní společnosti spočítali krach jednání o prodeji části její divize konkurenci.

Přečíst článek

Trhy ignorují Čínu

Poslední vývoj na trzích by nasvědčoval ideálnímu stavu, ale při pohledu na tvrdá ekonomická data to tak úplně nevypadá. Oslabující ekonomický růst ve Spojených státech, rychle se roztáčející inflace v Evropě a v neposlední řadě Čína, která zažívá nejvýraznější ekonomické zpomalení za posledních dvacet let. 

Mezi další problémy bublající v Číně patří patálie realitních developerů – nejznámější je Evergrande – kteří nestíhají splácet své enormní dluhy, zhoršující se vztahy se Západem a hrozba další „studené války“, protekcionismu nebo došlápnutí si čínského vedení na privátní sektor. Existují obavy, že čínské zpomalení bude mít značný dopad na Západ a jeho akciové trhy. Současné úrovně světových akciových trhů tyto obavy zatím nereflektují. 

Evergrande

Naděje na odvrácení krize se vytrácí. Dohoda Evergrande s konkurencí krachla

Zadlužená čínská realitní společnost China Evergrande je zase o krok blíž bankrotu. Oznámila krach dohody o prodeji zhruba polovičního podílu v divizi pro správu majetku Evergrande Property Services.

Přečíst článek

Lámání chleba

Jak se letošní rok chýlí do svého finiše, investoři se již začínají soustředit na rok příští, který by mohl přinést rozuzlení toho, zda se ještě najde dost důvodů pro další pokračování růstu akcií. 

„V následujícím roce se bude lámat chleba. Budeme muset sledovat, jak se postaví centrální banky k dalšímu vývoji inflace a ekonomiky jako celku, jak se podaří firmám i nadále udržet takto robustní růst, který drží indexy nad vodou, jak se bude dále vyvíjet situace okolo covidu nebo jak se inflace promítne do reálné ekonomiky,“ říká Kopta.

„Samozřejmě, že jsou americké akcie nadhodnocené. Jsou nadhodnocené zejména o úroky bankovních kont běžných střadatelů. Ty jsou totiž uměle ponižované – tedy vlastně soustavně podhodnocované – v důsledku tištění nových dolarových miliard a bilionů,” podotkl Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. 

„Toto tištění neustále dofukuje akcie či nemovitosti. Z toho těží zhruba polovina americké populace, která akcie vlastní, zatímco ta druhá, jež má jen bankovní konta, pokud vůbec, chudne,“ dodal.

„Zůstává řada problémů, uvedl Vlk. „Na druhou stranu ale stále bude na trh mířit množství peněz, které jsou nezainvestované, budou se stěhovat z dluhopisů, nebo jen chtít udržet hodnotu při zvýšené inflaci. Akcie historicky zvládly růst i při pozvolném utahování měnové politiky, a to bych od nich čekal i v příštím roce,“ uzavírá optimisticky. 

>>>>>>Zajímáte se o alternativní investování? Čtěte zde<<<<<<

Udržení současných vysokých firemní zisků bude zásadní pro udržení důvěry investorů. „Trhy mohou nadále posilovat, zejména pokud se ukáže, že korporátní zisky setrvale rostou a nedochází k výraznější erozi marží,“ říká Pfeiler.

Může se ale také ukázat, že inflace tažená cenami energií a nedostatkem některých komponentů zpomalí a centrální banky nebudou nuceny důrazně šlápnout na brzdu. 

„Zároveň se v Číně můžeme dočkat stimulů ze strany vlády nebo centrální banky, což by pro investorský sentiment taktéž představovalo vítanou podporu,“ dodává Pfeiler.

Týden Tradera: Cena akcií Tesly ještě poroste, stejně tak i úrokové sazby

V posledních týdnech akciové trhy nepředváděly solidní výkony uplynulých měsíců a lze říci, že byly pod tlakem negativních zpráv zejména o inflaci. Přesto začátek úspěšné výsledkové sezony tento trend narušil a trhy následně dosáhly svých absolutních maxim. Výsledky reportovaných společností investory uklidnily a Index S&P 500 se tak vrátil k hodnotám kolem 4500 bodů. A co trhy v uplynulém období zajímalo nejvíce?

Přečíst článek

Premium Guide ESG

Newstream.cz vydává ve spolupráci s A 11 první tištěný magazín věnovaný tématu ESG

Od roku 2023 bude muset velká spousta firem reportovat, jak plní kritéria udržitelné ekonomiky, tedy takzvané ESG. Newstream.cz vydává ve spolupráci s vydavatelstvím A 11 první tištěný magazín věnovaný právě tématu ESG.

Přečíst článek

Prodej oblečení z druhé ruky. Ilustrační foto.

Luxusní móda z druhé ruky je hit. Americký sekáč si jde pro miliardu na burzu

Zájem o oblečení z druhé ruky stoupl navzdory pandemii. Newyorská Rent the Runway nabízející oblečení luxusních značek vstupuje příští týden na burzu, kde si v rámci IPO jde pro 1,3 miliardy dolarů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Během minulého týdne akciové trhy projevily opět větší nestabilitu, S&P 500 se neúspěšně pokusil překročit hranici 4200 bodů.

Týden tradera: Čínské zotavení zpomaluje a v Česku ožívá strašák inflační spirály

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme