Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zelenského ekonomické reformy nefungují. Ukrajina je v hluboké recesi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
ČTK
Stanislav Šulc

Hrubý domácí produkt válkou zmítaná země se ve druhém čtvrtletí propadl o kritických 37 procent. Přitom již v prvním kvartálu HDP Ukrajiny padalo o 15 procent. Ukrajina je tak v recesi a nepomáhají tomu ani reformy, které ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prosadil krátce po začátku invaze.

Reklama

Zdecimovaná infrastruktura, téměř zrušený export a prakticky nefunkční energetika. To je ekonomický dopad invaze ruských vojáků na Ukrajinu, která se tak stala ekonomicky paralyzovanou zemí. A projevuje se to i na datech o ekonomické kondici země.

Ve druhém čtvrtletí se Ukrajina podle agentury Bloomberg propadla do recese, když její HDP meziročně pokleslo o neuvěřitelných 37 procent. Přitom již v prvním čtvrtletí propad činil 15 procent.

„Jakékoli případné oživení je přímo závislé na konci aktivní fáze války,“ uvedla podle Bloombergu ukrajinská centrální banka, která svou základní úrokovou sazbu drží na 25 procentech.

Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny

Ukrajina mění ekonomiku i daně. Ruší DPH i daň z příjmu, zakazuje export surovin

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil první dvě významná opatření v daňové soustavě. Zároveň zrušil veškeré kontroly průmyslových podniků. „Ať byznys funguje co nejlépe v rámci možností,“ prohlásil Zelenskyj ve videu, na němž oznamuje reformy. 

Přečíst článek

Přesto na základě určitých uvolnění, zejména přístavů, které jsou pro ukrajinský export klíčové, by podle centrálních bankéřů mohlo k návratu k ekonomickému růstu dojít v příštím roce. Nicméně to se projeví také výrazně nižší srovnávací základna letošního válečného roku.

Zelenského reforma

Již necelý měsíc po zahájení ruské invaze ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj představil první část ekonomické reformy.

Daňovou soustavu chceme co nejvíce zjednodušit. Proto rušíme daň z přidané hodnoty a daň z příjmu a místo nich zavádíme daň z obratu ve výši dvou procent,“ vyhlásil v březnu ukrajinský prezident Zelenskyj.  

Letecký snímek Záporožské jaderné elektrárny.

Navzdory Černobylu. Ukrajinci prchají před Rusy do Záporoží, možná radiace jim nevadí

Tisíce lidí prchajících z Ruskem kontrolovaných regionů na jihu Ukrajiny přicházejí do města nedaleko největší evropské jaderné elektrárny navzdory obavám z možné radiace kvůli bojům. Pro mnohé z nich je ostřelování jejich měst naléhavějším nebezpečím.

Přečíst článek

„Pro malé podniky navíc zavádíme dobrovolné plátcovství. To znamená: Když můžeš, zaplať, když ne, na nic se neptáme,“ uvedl. „U velkých podniků pak jdeme cestou maximální deregulace. Rušíme veškeré inspekce. Dále rušíme veškeré kontroly podniků, velký byznys bude bez větší regulace. Všichni ať pracují co možná nejnormálněji, ať může život ve městech probíhat pokud možno normálně. Jen dodržujte ukrajinské zákony,“ dodal tehdy prezident s tím, že toto je pouhý začátek v chystaných daňových změnách. 

Nicméně ani to nemůže zemi závislé na exportu surovin zabránit v propadu. Ministerstvo financí Ukrajiny tak pro celý letošní rok odhaduje podle Bloombergu propad ekonomiky o 33 procent.

Ropná rafinérie

Ruská ropa už může téct Družbou i do Česka. Banka přijala platbu

Ukrajina potvrdila, že obdržela peníze za tranzit ruské ropy ropovodem Družba. Podle agentury RIA to oznámila ruská státní společnost Transněfť, která je monopolním provozovatelem ropovodů v Rusku. Znamená to, že obnovení dodávek ropy jižní větví ropovodu do České republiky už nestojí nic v cestě. Podle slovenského přepravce ropy Transpetrol budou dodávky do Česka obnoveny večer. Na Twitteru brzké obnovení dodávek ropy přes Družbu potvrdil český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), podle něhož se podařilo najít po právní i technické stránce nejlepší způsob, jak odblokovat platbu za tranzit.

Přečíst článek

Premiér republiky Petr Fiala v Evropském parlamentu

Lukáš Kovanda: „Válečná“ daň je boudou na voliče. Fialův kabinet porušuje předvolební slib

Fialova vláda zvažuje zavedení takzvané válečné daně. To je však jen jiné označení pro daň z mimořádného či také neočekávaného zisku. A tato daň je jedním z typu sektorové daně. Sektorovou daň na více odvětví měla před volbami v programu jediná ze stran, a to KSČM.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Burzovní palác

České akcie letos investorům prodělaly kalhoty. Brutálně propadly banky, ČEZ i Pilulka

Přečíst článek
tankování, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Ruské hrozby přestávají ovlivňovat cenu českého benzinu. Rostou hrozby čínské

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme