Reklama

Ruská ropa už může téct Družbou i do Česka. Banka přijala platbu

Ropná rafinérie
Saudi Aramco
 ČTK

Ukrajina potvrdila, že obdržela peníze za tranzit ruské ropy ropovodem Družba. Podle agentury RIA to oznámila ruská státní společnost Transněfť, která je monopolním provozovatelem ropovodů v Rusku. Znamená to, že obnovení dodávek ropy jižní větví ropovodu do České republiky už nestojí nic v cestě. Podle slovenského přepravce ropy Transpetrol budou dodávky do Česka obnoveny večer. Na Twitteru brzké obnovení dodávek ropy přes Družbu potvrdil český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), podle něhož se podařilo najít po právní i technické stránce nejlepší způsob, jak odblokovat platbu za tranzit.

Reklama

Transněfť v úterý uvedla, že dodávky ropy do České republiky, Maďarska a na Slovensko byly 4. srpna přerušila kvůli problémům s úhradou poplatků za tranzit ropy přes Ukrajinu, protože kvůli západním sankcím nebylo možné Ukrajině poslat peníze za tranzit ropy na srpen. Ukrajina proto tranzit zastavila.

Ruský podnik už dopoledne oznámil, že platba za tranzit ruské ropy do České republiky dorazila do banky příjemce. Čekalo se ještě, až platbu potvrdí Ukrajina. Podle informací agentury Reuters se jedna z evropských bank rozhodla platbu za tranzit ruské ropy přes Ukrajinu zpracovat. Odstranila tak příčinu přerušení dodávek ropovodem Družba do střední Evropy.

„Podle našich informací banka přehodnotila původně zablokovanou platbu mezi tranzitními společnostmi za tranzitní poplatek a nakonec ji akceptovala,“ řekl mluvčí slovenské rafinerie Slovnaft Anton Molnár. Podle agenturního zdroje platbu odblokovala nizozemská banka ING.

António Guterres, šéf OSN

Zdaňte ropné giganty, jejich chamtivost je nemorální, vyzval vlády šéf OSN

Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil „groteskní chamtivost“ ropných a plynárenských společností a vyzval vlády po celém světě, aby zdanily jejich nadměrné příjmy a podpořily tak nejzranitelnější lidi, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

„Dnes večer ve 20:00 se obnovuje čerpání ropy do České republiky,“ napsala ředitelka kanceláře generálního ředitele Transpetrolu Linda Vaškovičová.

Síkela na Twitteru napsal, že se podařilo najít způsob, jak odblokovat platbu za tranzitní poplatky za dodávky ropy. „Její přeprava přes Družbu bude v nejbližší době obnovena. Zvolili jsme řešení, které je nejvhodnější po právní i technické stránce. Výpadek nijak nenarušil fungování rafinérií ani trhu s pohonnými hmotami,“ uvedl český ministr.

 Rusko sice peníze za tranzit odeslalo, ale ještě v červenci se mu v důsledku protiruských sankcí vrátily zpět. Dodávky na Slovensko a do Maďarska se obnovily už v uplynulých dnech, protože poplatky za Rusko uhradil Slovnaft a jeho maďarský vlastník, petrochemická skupina MOL.

Ropná rafinérie

Lukáš Kovanda: Česko nemá náhradu za ruskou ropu. Hrozí, že bude na příděl

Do České republiky neproudí ruská ropa. Ukrajina zastavila její dodávky jižní větví ropovodu Družba. Ruská strana tvrdí, že jí západní sankce znemožňují provést platbu za přepravu přes ukrajinské území. Je ale možné, že Kreml rozjíždí další hru a své dodávky omezuje uměle, jako tak podle mnohých činí v případě plynu potrubím Nord Stream 1.

Přečíst článek

Předseda představenstva české společnosti Mero Jaroslav Pantůček už ve čtvrtek v České televizi řekl, že dodávky ropy do Česka ropovodem Družba by mohly být obnoveny v pátek nebo v sobotu. Mero je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu Družba.

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík na středeční tiskové konferenci v Bratislavě řekl, že vinu za situaci nenese ani Rusko, ani Ukrajina. Problém podle něj nastal při zpracování platby v jedné bance v západní Evropě, a to kvůli protiruským sankcím zavedeným po invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Benzínová stanice v USA

V USA stojí benzin stejně jako v březnu. V Česku zlevnil výrazně více

Ceny benzínu ve Spojených státech klesly pod čtyři dolary za galon (asi 24,89 korun za litr) a sestoupily na nejnižší úroveň od března. To znamená úlevu pro Američany, kteří se potýkají s raketově rostoucími cenami všeho od potravin po pronájmy, takže inflace v zemi je jedna z nejvyšších od počátku osmdesátých let, uvedl deník The New York Times. V Česku se nyní cena benzinu oproti březnu snížila o téměř devět procent.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme