Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ukrajina mění ekonomiku i daně. Ruší DPH i daň z příjmu, zakazuje export surovin

Volodymyr Zelenskyj, prezident Ukrajiny
ČTK
Stanislav Šulc

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil první dvě významná opatření v daňové soustavě. Zároveň zrušil veškeré kontroly průmyslových podniků. „Ať byznys funguje co nejlépe v rámci možností,“ prohlásil Zelenskyj ve videu, na němž oznamuje reformy. 

Reklama

Ukrajina se proměňuje. A to nejen pod tlakem ruských vojsk, která ji již třetí týden okupují. Ale také vlivem prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten nyní oznámil první část své daňové reformy, která má vést k efektivnějšímu podnikání i za velmi tvrdých podmínek válečného stavu. 

„Daňovou soustavu chceme co nejvíce zjednodušit. Proto rušíme daň z přidané hodnoty a daň z příjmu a místo nich zavádíme daň z obratu ve výši dvou procent,“ vyhlásil ukrajinský prezident Zelenskyj.  

„Pro malé podniky navíc zavádíme dobrovolné plátcovství. To znamená: Když můžeš, zaplať, když ne, na nic se neptáme,“ uvedl. „U velkých podniků pak jdeme cestou maximální deregulace. Rušíme veškeré inspekce. Dále rušíme veškeré kontroly podniků, velký byznys bude bez větší regulace. Všichni ať pracují co možná nejnormálněji, ať může život ve městech probíhat pokud možno normálně. Jen dodržujte ukrajinské zákony,“ dodal prezident s tím, že toto je pouhý začátek v chystaných daňových změnách. 

směnárna v Praze

Ukrajinské hřivny v hotovosti jsou v Česku bezcenné. Směnárny i banky je odmítají

Ukrajinští uprchlíci v Česku si prakticky nemohou směnit hřivny za české koruny. Kurzy ve směnárnách jsou nevýhodné a banky je neberou.

Přečíst článek

Válečná ekonomika 

Je to jen jedno z opatření, kterým vedení napadeného státu reaguje na válečný stav a adaptuje svou ekonomiku na vojenský režim.  

Ukrajina, která je tradičním vývozcem řady zemědělských plodin, se během válečného konfliktu rozhodla zastavit nebo omezit vývoz řady produktů kvůli obavám z nedostatku potravin v zemi.  

„Vývoz masa, žita, ovsa, pohanky, cukru, prosa a soli bude zastaven,” sdělila ukrajinská vláda. Vývoz pšenice, kukuřice, drůbeže, vajec a oleje bude možný jen s povolením ministerstva hospodářství, dodala vláda. 

Pšenice, ilustrační foto

Válka na Ukrajině odpálí světové ceny potravin. V některých zemích to může být obrovský problém

Tento týden vstoupí do historie burzovního obchodování. Cena pšenice na burze v Chicagu během něj stoupla o více než 40 procent. Důvodem je válka na Ukrajině, která dramaticky ztenčuje světové zásoby obilovin. Ceny potravin přitom už v únoru, ještě před ruskou invazí na Ukrajinu, vystoupaly k historickému rekordu, jak vyplývá ze včerejší pravidelně zprávy OSN k cenám potravin ve světě.

Přečíst článek

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal posléze uvedl, že dosavadní zásoby potravin jsou dostatečné na příštích několik měsíců, ale je třeba myslet na budoucnost. „Vláda připravuje plán podpory při setí plodin, které by mělo brzo začít tam, kde je to možné,“ řekl. 

V důsledku omezení ukrajinského vývozu cena zemědělských plodin výrazně roste. Trh s pšenicí krátce po oznámení omezení vývozu z Ukrajiny vzrostl o více než 40 procent, což představuje jeho největší týdenní nárůst v historii, uvedla agentura Reuters. Také cena kukuřice je na evropském trhu kvůli bojům na Ukrajině na maximu.  

Rusko a Ukrajina společně tvoří asi 29 procent celosvětového vývozu pšenice a také 19 procent vývozu kukuřice. Ukrajinské přístavy zůstávají zavřené a dealeři se po západních sankcích zdráhají obchodovat s ruskou pšenicí, takže kupující hledají alternativní dodavatele. 

Denis Šmyhal

Ukrajina má dostatek základních potravin. Omezí ale vývoz pšenice, masa i oleje

Ukrajina má v současné době dostatek základních potravin a její zásoby plynu představují podle ukrajinského premiéra Denise Šmyhala zhruba třetinu její roční spotřeby.

Přečíst článek

Paládium, ruda drahého kovu

Cenové veletoče paládia. Automobilky zvažují, že přejdou na levnější platinu

Dopady ruské invaze na Ukrajinu se trhy přehnaly jako tornádo. Celá plejáda komodit, paládium nevyjímaje, kvůli ní zažívá jízdu jako na horské dráze. 

Přečíst článek

>>>>>> Vše k dění na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

Čistka mezi ukrajinskými úředníky kvůli korupci smetla z funkcí šéfy všech odvodových center

Čistka mezi ukrajinskými úředníky kvůli korupci smetla z funkcí šéfy všech odvodových center

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme