Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Navzdory Černobylu. Ukrajinci prchají před Rusy do Záporoží, možná radiace jim nevadí

Letecký snímek Záporožské jaderné elektrárny.
ČTK/AP
 ČTK

Tisíce lidí prchajících z Ruskem kontrolovaných regionů na jihu Ukrajiny přicházejí do města nedaleko největší evropské jaderné elektrárny navzdory obavám z možné radiace kvůli bojům. Pro mnohé z nich je ostřelování jejich měst naléhavějším nebezpečím.

Reklama

Ačkoliv zemi stále pronásleduje černobylská katastrofa z roku 1986, riziko jaderné havárie se zdálo několika lidem, s nimiž hovořila agentura Reuters, vzdálené. Uprchli z částí jižní Ukrajiny, které se dostaly krátce po začátku invaze pod kontrolu Rusů, a zatímco se Ukrajina připravuje na protiofenzivu, dopadají na ně rakety.

„To nás teď netrápí. Rakety nad hlavou jsou nebezpečnější,“ reagovala na hrozbu radiace sedmadvacetiletá Tetjana Pidlesinová z Chersonu. Ukrajina, která v pondělí oznámila zahájení dlouho očekávané protiofenzívy na jihu, už několik týdnů vyzývá obyvatele, aby region opustili.

Loď Razoni s kukuřicí z Ukrajiny

Pohřešovaná loď s kukuřicí z Ukrajiny zakotvila v Sýrii, s níž Kyjev přerušil styky

Loď Razoni s několikrát přeprodaným nákladem kukuřice, která vyplula z Ukrajiny jako první plavidlo po začátku ruské invaze v zemi, zakotvila v syrském přístavu Tartús. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroj z lodní dopravy a satelitní údaje. Poloha plavidla nebyla v posledních dnech jasná, protože posádka plavidla podle agentury AP vypnula monitorovací zařízení.

Přečíst článek

Do Záporožské jaderné elektrárny mezitím zamířil tým Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Rusko a Ukrajina se navzájem obviňují z ostřelování v jejím okolí, což vyvolává obavy z úniku radiace. Boje v okolí elektrárny přiměly úřady ve městě Záporoží, které se nachází zhruba 56 kilometrů severovýchodně a je pod kontrolou Ukrajinců, k tomu, aby rozdávaly jodové tablety a učily obyvatele, jak je použít v případě úniku radiace.

Do Záporoží míří denně až dva tisíce uprchlíků z jihu

Podle čtyřiatřicetiletého dobrovolníka Oleksandra Norajeva, jenž pomáhá ve středisku starajícím se o uprchlé rodiny, denně přichází do tohoto centra až dva tisíce lidí. Většinou z jihoukrajinských oblastí okupovaných Ruskem, včetně Chersonu a Mariupolu.

Šestačtyřicetiletá Viktorija Markovová, která učila angličtinu v malém městě poblíž Chersonu, odešla z domova 27. srpna společně s matkou, sestrou a její rodinou, mezi nimiž je i šestnáctiletá studentka. „Chci, aby dokončila školu... a studovala pouze v ukrajinské škole, ne ruské,“ uvedla Markovová. „Nemohla jsem žít v místě, kde jsem byla,“ odpověděla na otázku, zda se obává úniku radiace v Záporožské oblasti.

Marija Rogožinová se úlevou rozplakala, když dorazila s manželem a malým psem v jejich stárnoucí ladě sovětské výroby do střediska, kde humanitární organizace dávaly prchajícím lidem jídlo a organizovaly autobusy pro ty bez aut.

Ropná rafinérie

Ruská ropa už může téct Družbou i do Česka. Banka přijala platbu

Ukrajina potvrdila, že obdržela peníze za tranzit ruské ropy ropovodem Družba. Podle agentury RIA to oznámila ruská státní společnost Transněfť, která je monopolním provozovatelem ropovodů v Rusku. Znamená to, že obnovení dodávek ropy jižní větví ropovodu do České republiky už nestojí nic v cestě. Podle slovenského přepravce ropy Transpetrol budou dodávky do Česka obnoveny večer. Na Twitteru brzké obnovení dodávek ropy přes Družbu potvrdil český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), podle něhož se podařilo najít po právní i technické stránce nejlepší způsob, jak odblokovat platbu za tranzit.

Přečíst článek

„Měli jsme štěstí. Trvalo nám jen 24 hodin, abychom se sem dostali,“ prohlásila o cestě přes Rusy kontrolované území, na níž se vydali ze vsi Heničesk u poloostrova Krym. Ujet zhruba 225 kilometrů dlouhou trasu normálně trvá tři hodiny.

Humanitární organizace ve středisku postavily stany a přenosné toalety pro uprchlíky. Rodiny tam ve frontě čekají na registraci, aby mohly získat pomoc. Devítileté Anastasiji Maksimovové poskytovaly při čekání v řadě útěchu její dvě kočky, které svírala v náručí.

Poté, co v oblasti kolem Záporožské jaderné elektrárny zintenzivnilo ostřelování, přichází podle Norajeva více lidí právě odtamtud. „Bylo to děsivé,“ svěřila se dvaadvacetiletá Lilija Vakulinová, která dorazila se svou jednašedesátiletou matkou Valentinou v neděli. V Enerhodaru, kde se nachází Záporožská jaderná elektrárna, čekaly na evakuaci měsíce.

Její obavy z možné havárie vzrostly v posledních týdnech, kdy podle ní ruské síly ostřelovaly město. Moskva z ostřelování obviňuje ukrajinské ozbrojené síly. Vakulinová, která letos dokončila bakalářské studium lingvistiky, doufá, že mise MAAE povede k demilitarizaci elektrárny. „Myslím, že bombardování zastaví,“ řekla. Její matka je však méně optimistická. Rusové ostřelováním obydlených oblastí projevili neúctu k civilistům, řekla a podotkla, že ruské úřady kontrolující region neposkytly obyvatelům jodové tablety. „Rusům na lidech nezáleží,“ prohlásila

Reklama

Související

Brusel chystá půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu

Půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu. Brusel chce podpořit zbrojní průmysl v zemích unie

Přečíst článek
Kreml, Moskva

Dopad sankcí: Běžný Rus si ekonomického trestu za útok na Ukrajinu moc nevšiml

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme