Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zaměstnavatelé i letos budou zvedat mzdy. Na inflaci to ale stačit nebude

Výroba v jednom ze závodů Colt CZ Group
Colt CZ Group, se svolením
 ČTK

Zaměstnavatelé počítají s pokračujícím růstem mezd i v letošním roce, nejčastěji se bude pohybovat mezi pěti až deseti procenty. Pětina firem plánuje zvyšovat mzdy jen na individuální bázi. Tempo růstu se bude lišit podle sektorů, ale patrně proti loňskému roku zpomalí. Vyplývá to z průzkumu, který představila společnost Hays. Firma se zaměřuje na nábor specialistů a obsazování kvalifikovaných pracovních míst.

Reklama

Růst mezd v ČR byl podle průzkumu loni proti původním předpokladům a okolnostem rychlejší, u kvalifikovaných profesí dosáhl v průměru k deseti procentům. Z důvodu vysoké inflace navýšily některé firmy během roku mzdu ve dvou fázích. Za celý loňský rok byla průměrná míra inflace podle údajů Českého statistického úřadu 15,1 procenta, reálné mzdy tak vesměs klesly.

Stále hrozí ceny energií a dopady války 

Do strategických rozhodování firem a plánování finančních i lidských zdrojů se podle společnosti promítá energetická krize a válka na Ukrajině. Někteří zaměstnavatelé budou nuceni optimalizovat svůj provoz, což může vyústit například v omezení výroby v některých oborech, v krajním případě pak i relokaci výrobních závodů do levnějších regionů, uvedla firma.

Inflace, ilustrační foto

Petr Dufek: Zisky firem rostou, zatímco české domácnosti chudnou

Rostoucí ziskovost firem na jedné straně a propad reálných příjmů domácností na straně druhé. Tak jednoduše se podle Petra Dufka, hlavního ekonoma Banky Creditas, dají shrnout dnes zveřejněné výsledky sektorových účtů statistického úřadu.

Přečíst článek

"Zaměstnavatelé jsou vzhledem k obtížné předvídatelnosti dalšího vývoje cen a dostupnosti komodit velmi obezřetní a jejich strategickým cílem pro následující měsíce je především zvýšení obratu a provozního zisku. Největšími komplikacemi, které jim v tomto snažení brání, je nedostatek kvalifikovaného personálu a rostoucí náklady," uvedl ředitel Hays pro ČR a Rumunsko Sándor Bodnár.

"Poptávka po kvalifikovaných zaměstnancích a specialistech bude proto v příštím roce nadále vysoká a zintenzivní, a to napříč sektory," dodal.

Proč chtějí lidé měnit místo?

Faktory, které zaměstnanci při změně pracovního místa nejčastěji zvažují, kromě mzdy, jsou podle průzkumu pracovní náplň na pozici (61 procent), možnost flexibility a práce z domova (60 procent), lokalita pracovního místa (33 procent) a možnosti kariérního rozvoje (31 procent).

Boris Tomčiak

Analytik Boris Tomčiak: Česká domácnost v posledních sedmi letech velmi zbohatla. Máme se dobře

Letos se podle Borise Tomčiaka, zakladatele společnosti Finlord, dá počítat s recesí, tedy poklesem HDP. „To ale neznamená, že nastane konec světa,“ podotýká a připomíná, že se nemáme vůbec špatně. „Za sedm let se o 50 procent zlepšila situace české domácnosti,“ říká Tomčiak s odkazem na růst HDP na hlavu. Inflace i úrokové sazby by koncem roku měly být na sestupu.

Přečíst článek

Z nabízených benefitů je nejvíce ceněna dovolená navíc (55 procent), částečný home office (36 procent), flexibilní pracovní doba (35 procent) a plný home office (24 procent). 

Informace o náborových trendech a benefitech vznikly na základě vyhodnocení průzkumu mezi zaměstnanci a zaměstnavateli z loňského října. Podrobnější datové šetření se uskutečnilo mezi 1051 respondentů z řad zaměstnanců a uchazečů o práci a a 523 respondentů z řad zaměstnavatelů.

Obchodní centrum - ilustrační snímek

Deloitte: Česká ekonomika se řítí do recese. Lidé i letos zchudnou

Energetická krize a inflace pošle letos českou ekonomiku do recese. Hrubý domácí produkt (HDP) podle odhadu poradenské společnosti Deloitte klesne o 1,1 procenta. Za celý rok by průměrná inflace měla dosáhnout 8,5 procenta. Deloitte také varuje, že stát na daních vybere méně, než nyní kabinet Petra Fialy očekává.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tvrdá realita v Česku. Reálná mzda klesla ve čtvrtletí posedmé za sebou

AKTUALIZOVÁNO: Tvrdá realita v Česku. Reálná mzda klesla ve čtvrtletí posedmé za sebou

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Ekonomika padá hlouběji, než se čekalo. Dusí ji vysoké úroky ČNB i propad reálných výdělků lidí

Lukáš Kovanda: Ekonomika padá hlouběji, než se čekalo. Dusí ji vysoké úroky ČNB i propad reálných výdělků lidí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme