Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Petr Dufek: Zisky firem rostou, zatímco české domácnosti chudnou

Inflace, ilustrační foto
iStock
Petr Dufek

Rostoucí ziskovost firem na jedné straně a propad reálných příjmů domácností na straně druhé. Tak jednoduše se podle Petra Dufka, hlavního ekonoma Banky Creditas, dají shrnout dnes zveřejněné výsledky sektorových účtů statistického úřadu.

Reklama

Meziroční tempo mezd, které získaly domácnosti ve třetím čtvrtletí zůstalo stejné jako ve třetím kvartále, a sice 6,1 procenta a výrazně tak zaostávalo za inflací, která tehdy dosáhla průměrných 17,6 procenta. Vyšší úrokové sazby začaly domácnostem generovat větší výnosy z úroků, které jen v tomto čtvrtletí přesáhly 21 miliard korun.

Na zhoršení své finanční situace sektor domácností zareagoval především omezením reálné spotřeby a investic, které v tomto případě představují především investice do bydlení. Současně se sektor domácností jako celek zaměřil na zvyšování úspor, nicméně zde je třeba dodat, že za tímto velkým číslem se nacházelo více protichůdných trendů daných nerovnoměrným rozdělením úspor.

Vše k inflaci čtěte zde

Přidaná hodnota vytvořená nefinančními podniky se ve třetím čtvrtletí zvyšovala rychleji než mzdy vyplácené zaměstnancům, což se projevilo i ve zvýšené ziskovosti tuzemských firem. Podniky rovněž inkasovaly vyšší úroky ze svých úspor a poskytnutých půjček a udržely si rovněž vysokou míru investic.

Zatím hrubé výsledky sektorových účtů potvrzují, že ani ve třetím čtvrtletí nepředbíhaly mzdy před produktivitou práce, takže z pohledu centrální banky nedocházelo k vytváření potenciálně nadměrných inflačních tlaků.

Pokles spotřebitelské a investiční poptávky domácností naopak vytvářel prostředí pro zpomalování inflace, které se ovšem projeví až se zpožděním. Zvlášť když se dá očekávat, že ani v závěru loňského roku nebo na začátku roku nového se tyto trendy nejspíše nezmění.

Vagon Škodovek, export

Horší, než se zdálo. Česká ekonomika rostla jen o 1,5 procenta

Česká ekonomika v loňském třetím čtvrtletí podle zpřesněných údajů Českého statického úřadu (ČSÚ) meziročně stoupla o 1,5 procenta. V porovnání s odhadem z počátku prosince je to zhoršení, statistici tehdy uváděli meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) o 1,7 procenta.

Přečíst článek

Boris Tomčiak

Analytik Boris Tomčiak: Česká domácnost v posledních sedmi letech velmi zbohatla. Máme se dobře

Letos se podle Borise Tomčiaka, zakladatele společnosti Finlord, dá počítat s recesí, tedy poklesem HDP. „To ale neznamená, že nastane konec světa,“ podotýká a připomíná, že se nemáme vůbec špatně. „Za sedm let se o 50 procent zlepšila situace české domácnosti,“ říká Tomčiak s odkazem na růst HDP na hlavu. Inflace i úrokové sazby by koncem roku měly být na sestupu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme