Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Ekonomika padá hlouběji, než se čekalo. Dusí ji vysoké úroky ČNB i propad reálných výdělků lidí

Lukáš Kovanda: Ekonomika padá hlouběji, než se čekalo. Dusí ji vysoké úroky ČNB i propad reálných výdělků lidí
ČNB
Lukáš Kovanda

Česká ekonomika se v letošním druhém čtvrtletí propadla o něco hlouběji, než se čekalo. Hrubý domácí produkt klesl reálně meziročně o 0,6 procenta, zatímco se počítalo spíše s poklesem 0,5 procenta. Slabší než očekávaný vývoj ekonomiky je tak dalším impulsem pro zintenzivnění debaty ohledně zahájení snižování úrokových sazeb České národní banky, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Reklama

Trh nyní sází na to, že ještě letos ČNB sníží základní sazbu ze stávajících sedmi na šest procent. Představitelé bankovní rady ČNB ovšem tyto vyhlídky krotí a tvrdí, že tak rychle sazby snižovat nebudou – a že se snižováním nemusí letos vůbec začít. O to razantněji v takovém případě ovšem půjdou s úroky dolů v příštím roce.

Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

AKTUALIZOVÁNO: Česká ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou. Stále ji drtí inflace

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí letošního roku meziročně klesla o 0,6 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím byl hrubý domácí produkt (HDP) vyšší o 0,1 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ekonomika je tak meziročně v poklesu druhý kvartál za sebou.

Přečíst článek

I dnešní čísla totiž potvrzují, že vysoké úrokové sazby českou ekonomiku dusí, podobně ovšem jako stále klesající reálné výdělky lidí.

Za celý rok nás čeká nevýrazný růst

Česko tak nadále čelí klesající reálné spotřebě domácností, přičemž tento vývoj není s to vyvážit – a do celkového růstu překlopit – ani zlepšující se zahraniční obchod, těžící zejména z odeznění „čipového hladomoru“ v oblasti automobilové výroby.   

Ekonomika Evropské unie po růstu o 0,2 procenta opět stagnuje

AKTUALIZOVÁNO: Ekonomika EU po růstu o 0,2 procenta opět stagnuje, pokles Česka je druhý nejvyšší

Ekonomika Evropské unie zůstala ve druhém čtvrtletí letošního roku oproti předchozím třem měsícům podle sezonně přepočtených dat beze změny. Meziročně se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,5 procenta. V rychlém odhadu to uvedl statistický úřad Eurostat. V prvním čtvrtletí stoupl HDP v EU o 0,2 procenta.

Přečíst článek

Za celý letošní rok tudíž česká ekonomika vykáže nevýrazný růst čítající jen 0,2 procenta. V příštím roce díky snížení inflace – dost možná i pod cíl ČNB ve výši dvou procent – a souvisejícímu citelnému snížení úrokových sazeb přidá zhruba dvě procenta.

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde:

ČNB

Lukáš Kovanda: Realitou příštího roku bude jednoprocentní inflace

Inflace v Česku bude příští rok nezvykle nízká, jen jednoprocentní, začínají předpovídat už i české instituce. Fialova vláda tak bude v předvolebním roce moci vyhlásit své vítězství nad inflací i zadlužováním, přestože jí spíše jen „spadne do klína“.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Inflace se prý snižuje i díky zásahům vlády. Tak si to „i” spočítejme

Lukáš Kovanda: Inflace se prý snižuje i díky zásahům vlády. Tak si to „i” spočítejme

Česká vláda se na snížení inflace podílí jen ze tří procent, srazí ji o čtyři desetinky. Ekonomiku tím přitom ovšem připraví o 82 miliard, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Reklama

Související

Pavel Kysilka

Se zdražováním není definitivní konec, čeká nás turbulentní období, říká Pavel Kysilka

Přečíst článek
Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme