Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gazprom omezil dodávky plynu do Evropy. Víc ho naopak posílá do Číny

Gazprom
iStock
 ČTK

Ruský plynárenský gigant Gazprom si našel nové odbytiště pro svůj plyn. Místo do Evropy jej teče víc do Číny.

Reklama

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom od ledna do dubna meziročně snížila dodávky plynu do Evropské unie a Turecka o 26,9 procenta na 50,1 miliardy krychlových metrů. Firma zároveň uvedla, že dodávky do Číny prostřednictvím plynovodu Síla Sibiře naopak o 60 procent vzrostly.

Těžba suroviny v prvních čtyřech měsících roku klesla o 2,5 procenta na 175,4 miliardy krychlových metrů. Dodávky na domácí trh se ve sledovaném období snížily o 3,7 procenta, zejména kvůli teplému počasí v únoru.

Sídlo ruského energetického gigantu Gazprom v Petrohradě.

Ruský gigant Gazprom loni kvůli plynové krizi v Evropě dosáhl rekordního zisku

Ruský plynárenský gigant Gazprom loni zvýšil čistý zisk na rekordních 2,09 bilionu rublů (670 miliard korun) ze 135 miliard. Oproti roku 2020, který poznamenala koronavirová pandemie, těžila společnost z růstu cen ropy a plynu. Firma to podle agentury Reuters uvedla ve svém dnešním sdělení. Tržby Gazpromu v roce 2021 stouply na 10,2 bilionu rublů ze 6,3 bilionu o rok dříve.

Přečíst článek

Gazprom také uvedl, že objem plynu v evropských podzemních zásobnících koncem dubna činil 6,9 miliardy krychlových metrů. Pokud chce EU dosáhnout svého cíle naplnit tyto zásobníky na 90 procent, potřebuje podle ruské firmy dalších 56 miliard krychlových metrů.

„Obnova zásob plynu v evropských podzemních zásobnících představuje velmi náročný úkol,“ uvedl Gazprom, z jehož zprávy cituje agentura AFP. Gazprom také upozornil, že denní objem dodávek má své technické limity, a poukázal rovněž na to, že množství plynu dostupného pro evropsky trh výrazně ovlivňuje rostoucí poptávka v Asii.

Gazprom minulý týden zcela zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech. Unijní země to označují za porušení smluv.

Plynovod Jamal - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Gazprom hrozí snížením dodávek plynu i do Česka. Když budou Poláci krást

Gazprom varuje, že sníží dodávky i plynu pro Česko, pokud bude Polsko přepravovaný plyn krást. „Rozděl a panuj“. Parafrázujeme-li proslulý Churchillův výrok, EU měla na vybranou mezi svým vlastním odpojením od ruského plynu a mezi hanbou. Zvolila hanbu. A Rusko jí vypne plyn.

Přečíst článek

Západ hodlá omezit nákup ruských energetických surovin - nechce totiž pomáhat financovat válku na Ukrajině. V případě plynu ale Evropská unie není jednotná. Podle plánů Bruselu by se EU přesto už letos mohla obejít bez dvou třetin dodávek ruského plynu a ropy. Docílit toho chce posílením dovozu z dalších států, jako je Katar či Spojené státy, dále rychlejším zapojením obnovitelných zdrojů či úsporami energie.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu do mnoha evropských zemí včetně České republiky. Kontrolu nad firmou má Kreml.

Viktor Orbán a část jeho kabinetu

Budeme vetovat jakékoli sankce omezující ruský plyn, varoval maďarský ministr Gulyas

Ministři energetiky zemí Evropské unie dnes budou hledat způsob, jak zajistit plyn pro všechny spotřebitele ve svých zemích při omezených dodávkách z Ruska. „Jakékoli zpřísnění sankcí, které by vedlo k omezení dostupnosti energetických zdrojů, budeme vetovat,“ uvedl podle agentury Bloomberg maďarský ministr Gergely Gulyas.

Přečíst článek

Robert Habeck

Berlín metá politická salta. Embargu na ruskou ropu už se nebrání

Německo učinilo další politický obrat, již se nebrání vyhlášení embarga na ruskou ropu. Naopak ho podle ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové podporuje jako součást nových protiruských sankcí Evropské unie.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme