Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruská továrna na peníze Rosněfť i přes sankce zvýšila pololetní zisk

Čerpací stanice ruské společnosti Rosněfť
Soglasun / Creative Commons CC0 1.0
 ČTK

Největší ruská ropná společnost Rosněfť v prvním pololetí zvýšila čistý zisk meziročně o 13 procent na 432 miliard rublů (177 miliard korun). Rosněfť se zároveň snaží snižovat náklady a s nimi i dluh, uvedla firma. Tržby vzrostly o 32,5 procenta na 5,17 bilionu rublů (2,1 bilionu korun).

Reklama

Ruští producenti ropy čelí tvrdým sankcím, které na vybrané ruské firmy a jednotlivce uvalily západní země v odvetě za únorovou invazi ruských vojsk na Ukrajinu. To firmám z Ruska nyní komplikuje přístup na globální trh i k financování projektů. „V prvním pololetí roku 2022 společnost Rosněfť čelila bezprecedentnímu tlaku v podobě nepříznivých vnějších faktorů a nezákonných sankcí," uvedl generální ředitel Igor Sečin.

Vladimir Putin a generál Sergej Šojgu vedoucí invazi na Ukrajinu

Rusko v tichosti sčítá ztráty finančního sektoru ze sankcí. Aktuálně jsou to stovky miliard dolarů

Ruský finanční sektor utrpěl stovky miliard dolarů „přímých ztrát“ v důsledku rozsáhlých sankcí uvalených EU a USA a dalšími spojenci za invazi prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu. Uvedla to agentura Bloomberg s odkazem na interní dokument ministerstva financí, který má k dispozici.

Přečíst článek

Díky vysoké provozní efektivitě a vhodným manažerským rozhodnutím jsme ale v podnikání byli schopni zajistit kontinuitu a dosáhnout stabilních výsledků," dodal šéf Rosněfti.

Produkce uhlovodíků v pololetí dosáhla 4,85 milionu barelů ropného ekvivalentu denně, což je proti stejnému období loni nárůst o 1,5 procenta. Srovnání nebere v úvahu majetek, jehož se firma loni zbavila.

Sankce proti Rusku za jeho postup vůči Ukrajině

Přes 1200 Rusů a sto firem bude čelit sankcím EU až do půlky března

Zástupci zemí Evropské unie prodloužili na dalších šest měsíců platnost sankčního seznamu spojeného s útokem Ruska na Ukrajinu. Soupis nadále zahrnuje 1206 ruských jednotlivců a 108 organizací, oznámila Rada EU. Dalším termínem pro obnovení či přehodnocení individuálních sankcí je 15. březen.

Přečíst článek

Prodej ropy se v pololetí meziročně zvýšil o 5,7 procenta. Evropská unie už dříve stanovila, že letos od 5. prosince zavede embargo na dovoz ruské ropy, které od 5. února příštího roku rozšíří i na ropné produkty.

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme