Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Daň za brexit. Z Británie stále prchají davy milionářů

Britský penzista George Cowey mává na vládní auta vjíždějící do areálu parlamentu v Londýně, který 20. března 2019 jednal o otázkách spojených s brexitem. Nápis na ceduli vyzývá k "navrácení britské suverenity".
ČTK / AP
Dušan Kütner
duk

Britská finanční smetánka loni pokračovala v úprku ze země. Země má zase o 1400 lidí se jměním přesahujícím milion dolarů méně. Důvodem jsou dopady odchodu Velké Británie z Evropské unie v roce 2020. Počet bohatých exulantů ale loni přece jen ve srovnání s předcovidovými lety klesl, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na analýzu společnosti Henley & Partners.

Reklama

Nová zpráva poradenské firmy Henley & Partners zjistila, že v roce 2022 se ze Spojeného království odstěhovalo víc milionářů, než se do něj přistěhovalo. Tento rozdíl činil 1400 lidí s majetkem převyšujícím milion dolarů (přes 22 milionů korun). V roce 2017 – prvním po odhlasování brexitu v referendu – to bylo 4200, o rok později 2800 a v roce 2019 pak 2200.

šéfka britské diplomacie Elizabeth Trussová

Stanislav Šulc: Británie prožívá nejhlubší krizi identity ve svých dějinách

Britská premiérka Liz Trussová rezignovala po pouhých 45 dnech v úřadu. Není se čemu divit, s průšvihem, který si bývalé impérium na sebe upletlo, nedokázala nic dělat. Stejně jako to nedokázal Boris Johnson, před ním Theresa Mayová. A nedokáže to ani příští britský premiér. Tady je hned několik důvodů, proč se Británie bude dusit ve vlastní šťávě ještě několik let. A možná dekád. 

Přečíst článek

Odchody po brexitu tak pokračují uprostřed turbulentního politického klimatu, kdy se loni v létě během dvou měsíců vystřídali na postu premiéra tři osoby, a skřípající ekonomiky, uvedl Bloomberg.

Před covidem milionářů v Británii přibývalo

Naopak v letech před hlasováním o brexitu počet milionářů stěhujících se do Británie převládal nad těmi, kteří zemi opustili. Během covidu v letech 2020 a 2021 nebyla zveřejněna žádná data, protože počet migrujících lidí byl kvůli proticovidovým opatřením velmi nízký a nevypovídající.

Zavřeno hlásí celá řada provozů i v nejrušnějších částech Londýna

Kritika brexitu sílí. Exportéři přicházejí o kšefty

Zázračný ekonomický růst a blahobyt, které slibovali zastánci brexitu, se zatím nekonají. Naopak. Naříkají především britští exportéři, že je odchod z Evropské unie připravil o byznys.

Přečíst článek

Odchody částečně odráží pohyb dobře placených obchodníků a bankéřů z londýnské City do finančních center v EU, jako je Paříž a Milán. I když v některých odvětvích, jako je bankovnictví, došlo k méně odchodům, než někteří očekávali, obecně převládá nedostatek kvalifikovaných pracovníků a expertů.

Oslabený finanční trh

Podíl Londýna na celkových příjmech z evropských primárních nabídek akcií klesl v loňském roce na nejnižší úroveň od roku 2009. Podle údajů agentury Bloomberg vynesly primární nabídky v Londýně loni do poloviny prosince jen 1,8 miliardy dolarů (41,5 miliardy korun), což představuje devět procent z celkového výnosu primárních nabídek v Evropě. Zpráva je další známkou toho, že vliv Británie mezi globálními finančními trhy slábne, uvedla tehdy agentura. Londýnská burza také v listopadu na deset dnů po mnoha letech přišla o post největší burzy v Evropě.

Londýnská burza

Británie řeší další finanční Big Bang. Nastolí nová pravidla bankám i shortařům

Sektor finančních služeb v Británii čekají zásadní změny, které budou podle vládních úředníků největší za více než 30 let, respektive od vlády premiérky Margaret Thatcherové.

Přečíst článek

Podle analýzy Centra pro evropskou reformu brexitové omezení imigrace vedlo v Británii k nedostatku 330 tisíc pracovníků, což přispělo k napjatějšímu trhu práce a podpořilo inflaci, která byla v posledních měsících nejvyšší za čtyři desítky let od vlády Margaret Thatcherové.

Kvůli nedostatku praktických lékařů se například téměř každý čtvrtý člověk v Británii uchýlil k samoléčbě nákupem léků na internetu nebo v lékárně bez doporučení lékaře. Ukázal to nedávný průzkum institutu pro výzkum veřejného mínění Savanta ComRes, o kterém informovala stanice ITV.

Portrét zesnulé královny Alžběty II. na bankovce

Éru královny Alžběty vystřídala doba Harryho a Meghan. Snad ne napořád

Velká Británie prožívá turbulentní období. Sérii přehmatů, špatných rozhodnutí i stín populismu. Během nastalého chaosu zemřela královna Alžběta, což mnozí interpretovali jako ústup staré éry. Někdejší slávy. Zesnulá královna tak je další z osobností roku 2022 byznysového portálu newstream.cz.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme