Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ústup londýnské City ze slávy. Podíl na evropských úpisech akcií je nejnižší od roku 2009

Ústup londýnské burzy ze slávy. Podíl na evropských úpisech akcií je nejnižší od roku 2009
ÁWá / Creative Commons / CC BY-SA 3.0
 ČTK

Podíl Londýna na celkových příjmech z evropských primárních nabídek akcií klesl v letošním roce na nejnižší úroveň od roku 2009. Podle údajů agentury Bloomberg vynesly primární nabídky v Londýně letos jen 1,8 miliardy dolarů (41,5 miliardy korun), což představuje devět procent z celkového výnosu primárních nabídek v Evropě. Zpráva je další známkou toho, že vliv Británie mezi globálními finančními trhy slábne.

Reklama

Slabý výsledek ukazuje, že Londýnu se po odchodu Británie z EU nedaří udržet si status globálního finančního centra. K problémům přispěly i politické a ekonomické turbulence v letošním roce. Minulý měsíc také Londýn na krátkou dobu přišel o titul největšího akciového trhu v Evropě, předstihla ho Paříž.

Nepříznivý rok pro akciové trhy

Letošní rok je nepříznivý pro primární nabídky po celém světě, protože akciové trhy zatěžují vysoká inflace a rostoucí úrokové sazby. Prodej akcií tak obecně slábne. Navíc hospodářské vyhlídky pro Británii nejsou příliš příznivé kvůli rekordní krizi životních nákladů a vyhlídce dlouhé recese.

Londýnská burza

Británie řeší další finanční Big Bang. Nastolí nová pravidla bankám i shortařům

Sektor finančních služeb v Británii čekají zásadní změny, které budou podle vládních úředníků největší za více než 30 let, respektive od vlády premiérky Margaret Thatcherové.

Přečíst článek

Londýnský trh nepodpořilo ani to, že většina loňských velkých kotací se nyní obchoduje se ztrátou. Všech 15 největších primárních nabídek v Británii v roce 2021, včetně platformy pro rozvoz jídla Deliveroo a výrobce obuvi Dr Martens, se nyní obchoduje pod svojí nabídkovou cenou. To snižuje chuť investorů k novým obchodům.

V Evropě vede úpis akcií Porsche

V Londýně se letos neuskutečnila ani jedna primární nabídka v hodnotě přes jednu miliardu dolarů a pouze pět nabídek vyneslo více než 100 milionů dolarů. Největším vstupem byl prodej akcií čínského výrobce větrných turbín za 757 milionů dolarů. V celé Evropě byla největší nabídka akcií automobilky Porsche za devět miliard dolarů. To Německu vyneslo první příčku v žebříčku příjmů z nabídek akcií v Evropě.

Britská vláda se snaží podpořit londýnské finanční centrum City za pomoci balíčku reforem finančních služeb, který má podpořit jeho konkurenceschopnost. Osud případných primárních nabídek akcií, které by mohly dodat londýnskému akciovému trhu potřebný impuls, je však stále nejistý. Mezi takové nabídky by mohl patřit vstup britského výrobce čipů Arm.

Londýnská burza

Microsoft kupuje podíl v provozovateli londýnské burzy

Americká technologická společnost Microsoft kupuje za 1,5 miliardy liber (42,4 miliardy korun) čtyřprocentní podíl ve společnosti London Stock Exchange Group (LSEG), která provozuje Londýnskou akciovou burzu (LSE). Je to součást desetileté obchodní dohody o přenosu datové platformy provozovatele burzy do cloudu, informuje deník Financial Times (FT).

Přečíst článek

Býčí trh na Wall Street

Týden tradera: Medvědi opět vládnou tržním náladám

Burzovní medvědi v uplynulém týdnu ohlásili mohutný návrat. Výsledkem je vysoká volatilita a několik dní mohutných poklesů na amerických burzovních trzích. Výstup k vyšším metám na indexu S&P 500 se tedy prozatím odkládá a do konce roku už by se toho tolik stihnout ani nemuselo. Důvodem tržních poklesů je sílící obava, že americká ekonomika nedostatečně zpomaluje a Fed bude muset znovu sáhnout k růstu sazeb až o 75 bazických bodů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Přečíst článek
Majitelé Manchesteru United odpískali prodej. Věhlasný klub přišel za den o pětinu hodnoty.

Majitelé Manchesteru United odpískali prodej. Věhlasný klub tím přišel za den o pětinu hodnoty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme