Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Éru královny Alžběty vystřídala doba Harryho a Meghan. Snad ne napořád

Portrét zesnulé královny Alžběty II. na bankovce
iStock
Tereza Zavadilová

Velká Británie prožívá turbulentní období. Sérii přehmatů, špatných rozhodnutí i stín populismu. Během nastalého chaosu zemřela královna Alžběta, což mnozí interpretovali jako ústup staré éry. Někdejší slávy. Zesnulá královna tak je další z osobností roku 2022 byznysového portálu newstream.cz.

Reklama

Británie se odhlasováním brexitu v roce 2016 takříkajíc poněkud střelila do nohy. Místo toužené pohody v silné samostatné zemi, bez obtěžování námezdními pracovníky z východu a jihu Evropy či Afriky, se království propadlo do zmatku, způsobeném nedostatkem pracovníků a nezvládnutým zásobováním. 

Na rok 2022 by v Británii asi leckdo spíš rád zapomněl: premiéra Borise Johnsona dohnala řada skandálů, například pořádání mejdanů v době lockdownů či lhaní o svých spolupracovnících. Ještě v úřadu ho vyšetřovala policie. Pro důstojné Brity reprezentace nic moc. Premiéra vystřídala LIz Trussová, která si z chaotických sedm týdnů v úřadě odnesla primát nejkratšího kabinetu vůbec.

Její vláda ovšem stihla napáchat velké škody - protože unikl plán na obří daňové škrty, měly být největší za padesát let, investoři se vyděsili, že rozpočtové výdaje by měly být placeny jen z půjček státu, a začali ve velkém prodávat dluhopisy. Úroky prudce vzrostly, což způsobilo velké problémy v hypotékách a zasahovat musela centrální banka. Libra tehdy prudce propadla, skoro na paritu s dolarem.

Elon Musk urovnal spory s Applem

Osobnosti roku 2022: Musk, Kellnerová i nový guvernér Michl

Kdo jsou osobnosti roku 2022? Redakce byznysového portálu newstream.cz sestavila seznam klíčových osobností, které letos pohnuly dějinami, čeřily vody a měnily naše životy. Zdaleka ne všechny tak činily v pozitivním slova smyslu. Zde je jedenáctka politiků, byznysmenů i zástupců zábavního průmyslu, kteří zanechali v kronice roku 2022 výrazné stopy. V průběhu celého týdne budeme postupně zveřejňovat profily jednotlivých figur.

Přečíst článek

Efekty krize na finančním trhu jsou zřetelné i teď. Financial Times napsaly, že zářijový "minibudget" odkryl, jak moc je království nyní politicky nekompetentní. A ač nový premiér Rishi Sunak odvádí celkem dobrou práci, na dluhopisovém trhu částečný "pitomcův příplatek" zůstal. Guvernér Bank of England Andrew Bailey deníku přiznal, že reputace země je poškozena. 

Nejsou lidi, ale stávkuje se

Velkým problémem pobrexitové Británie zůstává nedostatek lidí na práci. Kromě cizinců přišla země i o vlastní - podle statistického úřadu je 2,5 milionu lidí v produktivním věku ekonomicky neaktivních - což znamená, že práci nemají a ani ji nehledají -  a toto číslo vzrostlo o 600 tisíc od začátku pandemie. Část z nich uvádí dlouhodobou nemocnost, což kromě pracovního trhu zatěžuje i zdravotní sytém.

Rok 2022 nebyl pro Elona Muska jen plný úspěchů.

Elon Musk: Z vizionáře vyvrhelem za pár měsíců

Mezi osobnostmi roku 2022 ční zakladatel Tesly a Space X Elon Musk. Rok 2022 v jeho podání však nebyl jen plný úspěchů, ačkoli právě automobilka Tesla reportovala jedny rekordní zisky za druhými.

Přečíst článek

Vlivný institut Centre for European Reform uvedl, že pobrexitová Británie trpí  zhoršením stavu obchodu a investic, což vyjádřeno v číslech znamená, že se za tu dobu smrskla o 5,5 procenta.  Jako jiné státy Británie trpí vysokou inflací (v listopadu zpomalila na 10,7 procenta), která spolu s napjatým pracovním trhem snižuje lidem reálné mzdy a vede k častým stávkám zaměstnanců - což ale produktivitu nadále snižuje. 

Bank of England uvedla, že země už v listopadu patrně byla v recesi, která potrvá nejspíše až do konce příštího roku. V říjnu ekononomika proti září o něco vzrostla - kvůli vlivu pohřbu královny Alžběty, který ne snad že by byl tak drahý, ale byl státním svátkem, takže ze statistik vypadl den práce. 

Harry a Meghan - nebo král Karel?

Pohřeb panovnice byl velkou událostí. Královna Alžběta vládla sedmdesát let a za tu dobu se svět radikálně proměnil. Diplomacie královny dokázala někdejší imperiální velmoc těmito změnami důstojně provést. New York Times napsal, že ztělesňovala mýtus dobrého krále (zde královny). Média psala, že její smrtí končí éra staré Británie.

Premiér České republiky Petr Fiala (ODS)

Petr Fiala jednou z osobností roku 2022 aneb Jak se z nudného profesůrka stal lídr Evropy

Doma není nikdo prorokem. To si český premiér nejspíš mnohokrát řekl během uplynulého roku. Jeho vedení státu je totiž celý rok ostřelováno za přehnanou orientaci na evropské (i světové) publikum, a naopak za nedostatečnou orientaci na domácí problémy. Přesto Petr Fiala jednoznačně je nejdůležitější postavou tuzemské politiky a povedlo se mu stát i vlivnou evropskou figurou. Mezi desítku osobností roku 2022 rozhodně patří.

Přečíst článek

Něco na tom je, ale ta změna začala už v uplynulé dekádě. Rok 2016 není jen rokem odhlasování brexitu, ale také rokem, kdy se dle nové netflixové série sezámil princ Harry se svou budoucí ženou Meghan Marklovou. Prosincová série se stala netflixovým největším hitem v Británii vůbec. Odhaluje „příliš formální a institucionalizované“ poměry v Buckinghamském paláci i mezi členy královské rodiny, která nezvládla integrovat novou členku bez urozeného původu, smíšené rasy a uvolněných postojů. 

Harry a Meghan se kvůli přílišnému zájmu britských médií soudí s bulvárem, vzdali se královských povinností a raději prchli do Kalifornie - kde relaxují a vydělávají peníze na sociálních médiích a televizních show. Ovládli média po svém. Harry a Meghan se - vcelku příznačně - seznámili přes Instagram. Nebýt sociálních sítí, k rozbití Evropské unie brexitem by s největší pravděpodobností nedošlo. Nová éra, kdy vládnou nikoli lidé, ale algoritmy sociálních sítí,  nenastala totiž jenom v Británii. 

Magazín Economist napsal, že rok 2022 v Británii byl přitažený za vlasy i pro největšího katastrofistu. Takže už nemůže být hůř a příští rok musí být lepší. Uvidíme. 

Král Karel bude korunován 6. května. Třeba to království trochu nakopne a nová éra, Karlova, pomůže staré Británii důstojněji se upevnit v moderní době, bez zbytečné sentimentality, ale i podbízení a extrémů.

Proti ruské invazi demonstrovali lidé na různých místech světa, jako například v izraelském Tel Avivu.

Putin jako novodobý Hitler, Zelenskyj jako Churchill. Nejvlivnější osobnosti letošního roku zplodila válka

Když prestižní časopis Time v roce 1938 dal na svou titulní stranu jako Osobnost roku nacistického vůdce Adolfa Hitlera, vyvolalo to vlnu kritiky až opovržení. Časopis, který se tradice interní redakční ankety Person of the Year drží dodnes, argumentoval tím, že Hitler měl v daném roce největší vliv na dění v Evropě, i když jednoznačně negativní. Ze stejného důvodu patří mezi nejvlivnější osobnosti roku 2022 i ruský prezident Vladimir Putin, neboť důsledky jeho bezprecedentní invaze na Ukrajinu včetně ekonomických dopadů pocítila celá Evropa i země mimo ní.

Přečíst článek

Dočkal se, Lionel Messi líbá trofej pro mistra světa.

Lionel Messi: fotbalový sen, který se stal skutečností. A běží dál

Málokterý sportovní příběh by mohl mít šťastnější konec než ten Lionela Messiho. Argetinská fotbalová ikona se v roce 2022 stala legendou. Stačilo málo, vyhrát mistrovství světa. Konečně, chtělo by se dodat. I proto je Messi jeden z deseti osobností roku 2022 portálu newstream.cz.

Přečíst článek

Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Rok 2022 se do historie zapíše zejména negativními událostmi v čele s největším válečným konfliktem od druhé světové války v podobě ruské invaze na Ukrajinu a s ní související energetickou krizí a zdražováním energií a inflací nejen v Evropě. Z více než pěti tisíc článků, které byznysový server Newstream v letošním roce dosud zveřejnil, ale možná překvapivě nejvíce zaujala čtenáře reportáž Zdeňka Pečeného založená na velmi negativních zážitcích z cestování po Řecku. Kterých deset článků vás letos nejvíce zaujalo? Tady je přehled.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme