Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Británie řeší další finanční Big Bang. Nastolí nová pravidla bankám i shortařům

Londýnská burza
ČTK / AP
 ČTK

Sektor finančních služeb v Británii čekají zásadní změny, které budou podle vládních úředníků největší za více než 30 let, respektive od vlády premiérky Margaret Thatcherové.

Reklama

Reforma regulace tohoto odvětví počítá s omezením byrokracie i s podporou růstu, včetně revize pravidel zodpovědnosti bankéřů. Návrh změn v pátek v sérii dokumentů oznámilo britské ministerstvo financí. Nutnost změn urychlil odchod Británie z Evropské unie, který sektor finančních služeb na britských ostrovech oslabil.

Návrh změn také předpokládá, že se zjednoduší požadavky na kapitálovou přiměřenost menších bank. Finanční domy z londýnského finančního centra City nemohou po brexitu provádět finančních transakce v zemích Evropské unie stejně jako v době, kdy byla Británie členem EU. Vláda proto čelila tlaku, aby dosavadní pravidla uvolnila, protože pozici evropské jedničky pro obchodování s akciemi Londýnu po brexitu sebral Amsterodam.

Zavřeno hlásí celá řada provozů i v nejrušnějších částech Londýna

Kritika brexitu sílí. Exportéři přicházejí o kšefty

Zázračný ekonomický růst a blahobyt, které slibovali zastánci brexitu, se zatím nekonají. Naopak. Naříkají především britští exportéři, že je odchod z Evropské unie připravil o byznys.

Přečíst článek

„Přístup vlády k reformě regulačního prostředí finančních služeb uznává a chrání základy, na kterých je postaven úspěch Spojeného království jako centra finančních služeb: pružnost, trvale vysoké regulační standardy a otevřenost,” uvedlo ministerstvo financí. Soubor plánovaných reforem zahrnuje také revizi pravidel pro takzvaný prodej nakrátko, kdy obchodníci spekulují na pokles cen, dále revizi prospektů vydávaných společnostmi při vstupu na burzu a plán na zrušení a reformu pravidel, která byla zavedena v době, kdy byla Británie v EU.

Soubor zahrnuje více než 30 reforem, revizí projdou například i pravidla, která nutila banky povinně oddělit retailové bankovnictví od rizikovějších investic. Tato pravidla byla zavedena po globální finanční krizi z roku 2008, kdy se některé banky ocitly na pokraji bankrotu.

Revize čeká zejména pravidla, která upravují, jakým způsobem se přijímají, sledují a případně sankcionují zkušení ředitelé a další pracovníci vrcholového managementu. Lidé z odvětví serveru televize BBC řekli, že právě tato pravidla se ukázala jako brzda, která finančnímu sektoru v Británii znemožňuje lákat nejtalentovanější zaměstnance.

analytik Saxo Bank Steen Jakobsen

Globalizace skončila, říká analytik Saxo Bank Steen Jakobsen

Hlavní analytik Saxo Bank Steen Jakobsen upozorňuje, že svět míří k větší deglobalizaci. „Stačí se podívat na Čínu a Spojené státy. Tyto země se snaží stát nezávislé na zbytku světa,“ říká. Západ by měl také zapomenout, že obchodováním s nějakou zemí v ní vybuduje demokracii. „Většina zemí na světě je nedemokratických a lidem je to tam jedno,“ říká pro Newstream Jakobsen.

Přečíst článek

Návrh změn vláda prezentuje jako příklad svobody po brexitu, kdy si Británie může stanovit regulaci, která přesně vyhovuje jejím potřebám a povaze britské ekonomiky. Podle kritiků ale riskuje, že tím zapomene na lekci, kterou jí dala globální finanční krize. Britská i další vlády tehdy musely penězi daňových poplatníků sanovat často celá odvětví.

Plán zmírnit regulaci finančních služeb se v Británii prezentuje jako další Big Bang (velký třesk). Odkazuje se tím na deregulaci finančních služeb, kterou v roce 1986 představila vláda konzervativní premiérky Margaret Thatcherové.

Současná britská vláda už oznámila, že zruší strop, do jakého lze bankéřům vyplácet prémie. Pojišťovnám pak umožní investovat i do dlouhodobých aktiv, jako je bydlení nebo například větrné farmy. Slibuje si od toho celkovou podporu investic i rovných příležitostí. Ministr financí Jeremy Hunt řekl, že změny umožní investice napříč ekonomikou a zajistí pracovní místa i příležitosti pro britské občany.

Rishi Sunak, nový britský premiér

Británie je v hluboké krizi, hlavním úkolem je obnovení stability, říká nový premiér

Král Karel III. v úterý jmenoval novým britským premiérem Rishiho Sunaka, který tentýž den začal sestavovat svůj nový kabinet. Svá místa z bývalé vlády si udrželi Jeremy Hunt v čele resortu financí, James Cleverly jako šéf diplomacie, Ben Wallace v čele obrany a Suella Bravermanová jako ministryně vnitra.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme