Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Británii kolabuje zdravotní péče, lidé se uchylují k domácí samoléčbě

Stávka lékařů a dalších britských zdravotníků
Profimedia
 ČTK

Kvůli nedostatku praktických lékařů se téměř každý čtvrtý člověk v Británii uchýlil k samoléčbě nákupem léků na internetu nebo v lékárně bez doporučení lékaře. Ukázal to průzkum institutu pro výzkum veřejného mínění Savanta ComRes, o kterém informovala stanice ITV.

Reklama

Více než čtvrtina dospělých Britů se v posledních 12 měsících pokusila objednat na osobní prohlídku u praktického lékaře, ale nepodařilo se jí to, vyplynulo z ankety. Někteří proto návštěvu doktora odložili nebo ji úplně vzdali, zatímco jiní se začali léčit sami nebo s pomocí někoho jiného, kdo ovšem není zdravotníkem.

Liberální demokraté, kteří si průzkum objednali, uvedli, že zjištění jsou „celostátním skandálem”. Obvinili vládu z dlouholetého „špatného řízení a zanedbávání” místních zdravotnických služeb. „Nyní máme katastrofální situaci, kdy se lidé musí léčit sami nebo si dokonce sami předepisovat léky, protože nemohou navštívit svého místního praktického lékaře,” uvedl šéf strany Ed Davey.

Portrét zesnulé královny Alžběty II. na bankovce

Éru královny Alžběty vystřídala doba Harryho a Meghan. Snad ne napořád

Velká Británie prožívá turbulentní období. Sérii přehmatů, špatných rozhodnutí i stín populismu. Během nastalého chaosu zemřela královna Alžběta, což mnozí interpretovali jako ústup staré éry. Někdejší slávy. Zesnulá královna tak je další z osobností roku 2022 byznysového portálu newstream.cz.

Přečíst článek

„Jsme si vědomi tlaku, kterému jsou praktičtí lékaři vystaveni, a pracujeme na zvýšení dostupnosti pro pacienty,” reagoval mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Nedostupná péče

Šéf britských lékařů poskytujících urgentní péči Adrian Boyle mezitím uvedl, že kvůli zpožděním na pohotovostech může každý týden zemřít až 500 lidí. Dodal, že chřipková sezona prohlubuje systémové problémy v britském státním zdravotnickém systému NHS a vede ke stovkám zbytečných úmrtí.

Britské zdravotnictví se potýká s krizí, podle expertů je státní zdravotnický systém chronicky podfinancovaný a trpí nedostatkem personálu. Záchranné služby NHS po celé zemi v prosinci několikrát vyhlásily stav nouze kvůli nedostatku personálu a významným zpožděním ambulancí, které vyjíždějí k pacientům.

Brexit připravil Británii o tisíce lékařů

V Anglii a Walesu v prosinci také kvůli sporům o platy opakovaně stávkovaly desítky tisíc pracovníků záchranné služby, včetně záchranářů a operátorů, či zdravotní sestry. NHS loni uvedla, že na běžnou léčbu v nemocnici čeká více než sedm milionů lidí.

Zhoršování kvality lékařské péče se v Británii odehrává také v souvislosti s brexitem, po němž v zemi ubyly tisíce lékařů. Odborná společnost Nuffield Trust koncem listopadu uvedla, že Británie v důsledku brexitu přišla zhruba o zhruba 4000 lékařů.

šéfka britské diplomacie Elizabeth Trussová

Stanislav Šulc: Británie prožívá nejhlubší krizi identity ve svých dějinách

Britská premiérka Liz Trussová rezignovala po pouhých 45 dnech v úřadu. Není se čemu divit, s průšvihem, který si bývalé impérium na sebe upletlo, nedokázala nic dělat. Stejně jako to nedokázal Boris Johnson, před ním Theresa Mayová. A nedokáže to ani příští britský premiér. Tady je hned několik důvodů, proč se Británie bude dusit ve vlastní šťávě ještě několik let. A možná dekád. 

Přečíst článek

Zavřeno hlásí celá řada provozů i v nejrušnějších částech Londýna

Kritika brexitu sílí. Exportéři přicházejí o kšefty

Zázračný ekonomický růst a blahobyt, které slibovali zastánci brexitu, se zatím nekonají. Naopak. Naříkají především britští exportéři, že je odchod z Evropské unie připravil o byznys.

Přečíst článek

Reklama

Související

Juniorní lékaři v Anglii zahájili 3. ledna šestidenní stávku, nejdelší v historii britského zdravotnického systému NHS

Nejistá hra se smrtí. Jak vypadalo britské předválečné zdravotnictví. A jak to po Brexitu

Přečíst článek
Zeleninová krize v Británii zažehnána. Regály opět praskají ve švech. A zboží stojí míň než v Česku.

Zázrak na pultech. Před měsícem kupovali Britové zeleninu na příděl, teď ji mají mnohem levnější než Češi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme