Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Konečně pořádná rallye

býk vs. medvěd
iStock
Kryštof Míšek

Trhy uplynulý týden nevyděsilo ani první zvýšení sazeb skrze politiku Fedu. Dočkali jsme se a zažili pořádnou rallye. Konečně!

Reklama

Několik měsíců očekávané zasedání Fedu, na kterém mělo dojít k zásadnímu rozhodnutí ohledně nadcházející politiky úrokových sazeb, konečně proběhlo. Na úrovní sazeb došlo k prvnímu růstu za mnoho let. Klíčová sazba se posunula do rozmezí 0,25 až 0,5. Banka tak vyslala signál, že zahajuje politiků růstu sazeb, a tedy konec levných peněz na trzích. Prostřednictvím svého šéfa J. Powella banka také oznámila, že velmi brzy zahájí redukci bilance.

Burza, ilustrační foto

Moskevská burza se v pondělí otevře. Čeká ji propad dluhopisů a hlavně akcií

Na moskevské burze se v pondělí začne obchodovat s cennými papíry. Stane se tak poprvé od 25. února, kdy došlo k uzavření parketu v důsledku ruské invaze na Ukrajinu a jejích ekonomických a sankčních dopadů.

Přečíst článek

V praxi se jedná zejména o prodej státních dluhopisů americké vlády (Fed má nyní rozvahu ve velikosti 8,9 bilionu dolarů.). V letošním roce by tak mělo dojít celkem k sedminásobnému zvýšení sazeb, na konci roku by se tedy sazby Fedu mohly pohybovat na úrovni 1,9 procenta a v následujícím roce až 2,8 procenta. To by mohl být konec utahovacího cyklu.

Fed nevyloučil, že může reagovat na některém zasedání agresivněji a je možné, že pokud by neviděl známky oslabovaní inflačních tlaků, může ještě své postoje dále přehodnocovat. Zkrotit trvale vyšší inflaci je obtížná věc a bankéři jsou si toho jistě vědomi. Akcie v rekci na růst sazeb nejdříve klesaly, ale následně se oklepaly a předvedly silný růst, kdy se index S&P 500 vrátil na dohled k 4400 bodům. Technologické tituly byly také ten den v kurzu, posílil Meta Platforms (vlastník sítí Instagram a Facebook) nebo akcie polovodičové firmy AMD.

Divočina v Číně

Velmi turbulentním obdobím si prošly akcie v Číně. Ty nejdříve pod tlakem výprodejů silně klesaly a investoři vzpomínali na rok 2008 a finanční krizi. Velmi negativně na trhy působila hlavně zpráva, že Ruská federace žádá Činu o pomoc, a toby mohlo vést v konečném důsledku k uplatnění sankcí ze strany Západu. Následně však přece jen přišla pozitivní zpráva.

Peking se rozhodnul stimulovat tamní akciový trh a také přestat se „stabilizací“ internetových firem, což byla prakticky šikana od tamních úřadů. Čínské akcie reagovaly prudkým růstem a korigovaly předchozí ztráty. Těžce zkoušená Alibaba (ticker BABA) posílila o desítky procent v jediný den a nadále by mohla být zajímavou sázkou, pokud slova vlády přejdou v činy.

Jak je na tom Rusko?

Finanční trhy hodnotí, zda Ruská federace vyhlásí platební neschopnost. V realitě by to znamenalo, že nebude schopna vyplatit investorům do jejich dluhopisů aktuálně splatné úroky. Jedná se o eurobondy vydané v dolarech, které by měly být splatné příští týden. S tím, že americká ratingová agentura Fitch Ratings již varovala, že pokud k tomu nedojde, umístí rating země do pásma „default“. To znamená jasný bankrot.

Rusko se může pokusit splatit své závazky v jiné měně, ale podle agentur by to stejně znamenalo přesun do nejhorší ratingové úrovně. Vzhledem k turbulencím na ruském rublu se možná tato země bez nějaké finanční asistence z Číny nemusí obejít. Ta si je jistě dobře vědoma, jaké výhody by z toho mohly pro ni plynout.

Němci koketují s Nory o vodíku

Německo se po klíčovém rozhodnutí zbavit se závislosti na přísunu komodit z východu pokusilo navázat užší spolupráci s Norskem. Výsledkem spolupráce by mělo být odebírání vodíku od této země a stavba příslušné potřebné infrastruktury. Státy nejdříve provedou studie proveditelnosti, ale tento krok ukazuje na směr, jakým se chce největší evropská ekonomika energeticky vydat.

Němci chtějí jednoznačně snížit svoji závislost na Rusku a mít ceny energie více pod kontrolou. Kancléř O. Scholz také slíbil posílit kapacity pro uchování plynu a uhlí v případě nečekaných situací.

Tuzemské příjemné překvapení

Energetický obr ČEZ představil výsledky za 4Q roku 2021 a příjemně překvapil analytiky a investory. Společnost pozitivně překvapila analytiky na úrovni čistého zisku, když trh nečekal 5,4 miliardy korun, ale pouze 4,85 miliardy. Podobně výnosy, které byly na úrovni 71, 8 miliardy korun, výrazně překonaly konsensus posazený na 57,7 miliardy korun. Firma za loňský rok vyplatí akcionářům 44 korun na akcii a reviduje svoji dlouhodobou dividendovou politiku. V budoucnu by tak dividenda za rok 2022 mohla dosáhnout až 56-62 korunna akcii.

Dukovany

ČEZ zahájil tendr na dostavbu Dukovan, první nabídky obdrží do konce listopadu

Energetický gigant ČEZ zahájil tendr na stavbu nového jaderného bloku Dukovan. První nabídky od tří uchazečů by měl obdržet do konce listopadu. Začít stavět se má v roce 2029, hotovo by mělo být v roce 2036.

Přečíst článek

To jsou rozhodně pozitivní zprávy. Zvlášť je také ocení MF, které v minulých měsících muselo vynaložit řadu prostředků na pomoc rodinám zasaženým zdražující elektřinou. Akcie ČEZ reagovaly atakem na letošní maxima. V příštích týdnech očekávám, také na základě vývoje na komoditních trzích a současných výsledků, že analytické domy přistoupí k revizi cílových cen. Mohlo by se tak jednat o další vzpruhu pro tento titul.

vlajka USA a Číny

Lukáš Kovanda: Peking se stále viditelněji odvrací od Ruska. Je v tom kalkul

Čína chová k ukrajinskému lidu přátelský vztah a na Ukrajinu nikdy nezaútočí. Pondělní slova čínského velvyslance, řečená guvernérovi lvovské oblasti, ve čtvrtek potvrdilo čínské ministerstvo zahraničí. Peking se stále viditelněji odvrací od Ruska, zejména kvůli svým obchodním zájmům.

Přečíst článek

ČEZ, sídlo

ČEZ navrhne dividendu 44 korun, vydělal 9,9 miliardy korun

Polostátní energetické společnosti ČEZ mírně propadl provozní i čistý zisk. Za rok 2022 očekává výrazný nárůst dividendy z aktuálně navrhovaných 44 korun až na 62 korun na akcii. To by byla nejvyšší vyplacená dividenda v historii firmy.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Přečíst článek

Akciové trhy padají jak hrušky. Historické prokletí druhého kvartálu pokračuje

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme