Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Moskevská burza se v pondělí otevře. Čeká ji propad dluhopisů a hlavně akcií

Burza, ilustrační foto
ČTK
Lukáš Kovanda

Na moskevské burze se v pondělí začne obchodovat s cennými papíry. Stane se tak poprvé od 25. února, kdy došlo k uzavření parketu v důsledku ruské invaze na Ukrajinu a jejích ekonomických a sankčních dopadů.

Reklama

Guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová rozhodnutí otevřít burzu oznámila ve svém včerejším prohlášení po zasedání vedení banky. Takřka měsíční uzavření burzy kdekoli na světě je zcela ojedinělé. Například newyorská burza byla po útocích z 11. září, které se odehrály jen kousek od ní, zavřena pouze necelý týden.

Otevření moskevské burzy navíc podle Nabiullinové proběhne postupně. V pondělí se začne obchodovat s dluhopisy ruské vlády. Guvernérka uvedla, že tyto dluhopisy bude v rámci stabilizačních opatření nakupovat právě centrální banka. Centrální banka se evidentně obává prudkého růstu úroků na ruských vládních dluhopisech, k nimž může dojít po otevření burzy, pročež je bude svými nákupy stlačovat. Jakmile se ruské finanční trhy stabilizují, centrální banka všechny takto nakoupené dluhopisy opět prodá, aby neutralizovala dopad nákupů do měnové politiky země, dodala guvernérka.

Kišiněv

Příštím Putinovým cílem může být Moldavsko, varuje analytik

Sporné Podněstří s ruským separatistickým obyvatelstvem se může stát rozbuškou. Vojensky je země velmi slabá, upozorňují bezpečnostní analytici.

Přečíst článek

Pod tlakem jsou dluhopisy ruské vlády i firem

V důsledku války na Ukrajině a souvisejících sankcí se pod značným tlakem ocitají dluhopisy jak ruské vlády, tak ruských podniků. Ruská vláda včera odvrátila riziko platební neschopnosti na své cizoměnové závazky, první od roku 1918, od doby těsně poté, co se v Rusku k moci dostal Vladimir Iljič Lenin a bolševici, kteří přestali splácet carský dluh.

Rusko však dluh splatný tento týden, čítající 117 milionů dolarů, splatilo s určitým zpožděním, což umocňuje nejistotu stran splácení dalších závazků v nejbližší době, a zejména v době pod 25. květnu letošního roku. Po 25. květnu totiž už nebude v platnosti výjimka v rámci sankcí uvalených na Rusko ze strany USA, která stále i dnes umožňuje mezinárodním finančním zprostředkovatelům vyřizovat platby související s ruskými dluhopisy. Nejistota týkající se dluhopisů, resp. jejich emitenta a jeho možnosti splácet, obecně zvyšuje úroky na dluhopisech, neboť roste jejich rizikovost.

OECD

Utrácejte, snížíte tím dopady války na ekonomiky, vzkazuje OECD vládám

Ruská invaze na Ukrajinu by letos mohla ubrat více než jeden procentní bod z růstu světové ekonomiky, a naopak přidat 2,5 procentního bodu k inflaci. Ve své zprávě to uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Přečíst článek

Obecně se po otevření moskevské burzy očekává nejen propad obchodovaných dluhopisů, který doprovází právě růst jejich úroků, ale zejména propad akcií. Akcie ruských podniků se mohou propadnout v průměru až o padesát procent. S některými ruskými tituly se v rámci takzvané duální kotace obchodovalo i po letošním 25. únoru, a to na burzách mimo Rusko, například v Londýně. Na londýnské burze tamní ruské akcie ztratily ve dnech po invazi takřka sto procent své tržní hodnoty, takže obchodování s nimi bylo pozastaveno.

Vladimir Putin a  čínský prezident Xi Jinping

Rusko se propadlo na dno úvěrového ratingu. Není schopno splácet dluhy

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila úvěrový rating Ruska hlouběji do podřadného pásma z dosavadní známky CCC- na stupeň CC. Země oznámila, že má potíže se splácením dluhopisů.

Přečíst článek

Novostavby, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zlevní válka na Ukrajině nemovitosti v Česku? Je to možné, ale...

Válka na Ukrajině vyvolá v Česku poměrně hlubokou stagflační krizi. Inflace bude vysoká, třeba letos v průměru dvouciferná, zatímco ekonomika bude stagnovat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Evropské akcie jsou rekordně levné

Lukáš Kovanda: Evropu ničí zelená ideologie a přehnané regulace. Její akcie jsou rekordně nízko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme