Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Peking se stále viditelněji odvrací od Ruska. Je v tom kalkul

vlajka USA a Číny
ČTK
Lukáš Kovanda

Čína chová k ukrajinskému lidu přátelský vztah a na Ukrajinu nikdy nezaútočí. Pondělní slova čínského velvyslance, řečená guvernérovi lvovské oblasti, ve čtvrtek potvrdilo čínské ministerstvo zahraničí. Peking se stále viditelněji odvrací od Ruska, zejména kvůli svým obchodním zájmům.

Reklama

Zdá se, že pondělní římské setkání vrcholných představitelů USA a Číny bylo přelomové. Trvalo sedm hodin a USA jej označují za „intenzivní“. Nebude náhodné, že včera rostly čínské akcie obchodované v USA nejvíce v historii.

USA v Římě Číně mohly slíbit, že nevyřadí její firmy ze svých burz a možná nejen to – ale jistě to nebylo zadarmo. Na schůzce třeba mohlo tak trochu „porcovat“ Rusko.

V pátek bude o Rusku jednat už rovnou americký prezident Joe Biden se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Zřejmě také výsledek římských jednání. Ve středu se přitom údajně se na cestě do Číny otočilo zpět letadlo s ruským ministrem zahraničí. Uvidíme, co páteční jednání hlav států v otázce Ruska přinese. 

Jedno je jisté. Rusko je už nyní jednou nohou v bankrotu, alespoň za svůj cizoměnový dluh, a to poprvé od roku 1918, kdy Lenin přestal splácet carský dluh. Věřitelé Ruska dosud své peníze nedostali, ani v dolarech, ani v rublech. USA přitom tvrdí, že Rusko může provádět dané platby, jak je běžné, až do konce května…

Vladimir Putin

Rusové úroky z dluhopisů poslali v dolarech. Dostáli svému závazku

Rusko dodrželo svoje závazky z dolarových dluhopisů. Tamní ministerstvo financí uvedlo, že odeslalo splátku úroků ve výši 117 milionů dolarů (2,6 miliardy korun). Podle zdrojů agentury Reuters platby splatné k 16. březnu věřitelům v pořádku dorazily.

Přečíst článek

český premiér Petr Fiala mluví na demonstraci na podporu Ukrajiny

Jana Havligerová: Vyvěste fangle, jsme světoví

Premiér se zdráv vrátil z Kyjeva, světový tisk českého předsedu vlády a jeho protějšky z Polska a Slovinska za jejich misi celkem chválí. Politici vládní koalice jsou tou slávou přímo opilí. Jestli záhy nevystřízliví, podaří se jim jediné - svést symbolický význam cesty na vedlejší kolej.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k dění na Ukrajině sledujte zde <<<<<<

Reklama

Související

Americký prezident Joe Biden

Únava z války. Američané nenávidí Bidena a další pomoc Ukrajině již nejspíš neprojde

Přečíst článek
Čínská lidová banka

Další účinek protiruských sankcí. Čínské banky zpřísňují přístup vůči ruským klientům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme