Reklama

Týden Tradera: Americká ralley pokračuje, hrozba pro ekonomiku nyní leží na Rýně

Rýn
ČTK/AP
Kryštof Míšek

Americká rallye pokračuje. Zlepšující se data o inflaci a další vlna uzavíraní „shortů“ vynesly americké indexy na nová několika týdenní maxima. Obavy z větších měnově politických zásahů Fedu jsou upozaděny a vše se zdá zalité sluncem. Z pohledu indexu S&P 500 jsme se dokonce vrátily nad úroveň 4200 bodů. A jaké byly hlavní události minulého týdne? Jak dopadla důležitá čísla o růstu cen z domácí ekonomiky nebo jaká čísla reportoval ČEZ?

Reklama

Pozitivní zprávou pro trhy byla data o inflaci v USA, která posunula burzy na vyšší mety. Ceny, které spotřebitelé platí za zboží a služby, se v červenci oproti předchozímu měsíci zvýšily o 8,5 procenta, což je zpomalení tempa oproti předchozímu měsíci způsobené zejména poklesem cen benzinu.

V meziměsíčním srovnání se ceny nezměnily, protože ceny energií se obecně snížily o 4,6 procenta a benzinu o 7,7 procenta. To kompenzovalo 1,1procentní meziměsíční nárůst cen potravin a 0,5 procentní zvýšení nákladů na bydlení. Ekonomové oslovení agenturou Dow Jones očekávali, že celkový index spotřebitelských cen vzroste meziročně o 8,7 procenta a meziměsíčně o 0,2 procenta. Ochlazení cen nyní znamená, že by Fed v září nemusel přistoupit k dalšímu zvýšení sazeb až o 100 bps. To je pro americké akcie dobrá zpráva, protože trh po silných datech o nezaměstnanosti počítal i s variantou vyššího utažení úrokových sazeb.

Strakova akademie v Praze, sídlo české vlády

Lukáš Kovanda: Válečná daň je neslučitelná se svobodným trhem. Je jen projevem nebezpečné libovůle politiků

Daň z neočekávaného zisku, nově takzvaná válečná daň, je jedním z typu sektorové daně. Sektorovou daň na více odvětví měla před volbami v programu jediná ze stran, a to KSČM. Nepřekvapí tedy, že to je daň, která není slučitelná s opravdu svobodným trhem.

Přečíst článek

Hrozba leží na vyschlém Rýně

Hrozba pro ekonomiku nyní leží na Rýně. Kanálem proudí do německé ekonomiky řada materiálů a komodit a jeho úroveň hladiny v Kaubu klesla na 40 centimetrů, což znamená ohrožení průjezdu lodí. V roce 2018, kdy se voda naposledy snížila, to vedlo ke snížení růstu německé ekonomiky za čtvrtletí o 0,4 procenta.

Siemens po 12 letech poprvé ve ztrátě. Německý koncern prodělal 1,5 miliardy EUR v třetím fiskálním čtvrtletí, ztráta je spojena zejména s odpisy s vývojem v Rusku. Tržby společnosti meziročně přesto rostly až o 11 procent meziročně, když dosáhnuly 17,9 miliard EUR. Společnost Siemens si je jistá v kramflecích, oznámila, že jí zakázky stále přibývají, a to i v nejisté době.

Britská vláda se připravuje na systém přerozdělení dodávek plynu. Pokud by přišly silné mrazy a hrozil nedostatek na trhu s energiemi, vláda by zavedla organizované odstávky plynu pro průmyslové podniky. K čemu by to vedlo si všichni snadno můžeme představit, další narušení křehkých dodavatelských řetězců a v konečném důsledku inflaci. Bank of England nedávno varovala, že země se bude potýkat s dlouhou recesí, a to i přes rekordní růst cenové hladiny okolo devíti procent.

George Soros

Soros těží z růstu akcií. Zvýšil svůj podíl v Amazonu. Portfolio rozšiřuje o Teslu

Miliardář a filantrop George Soros zvýšil přes svůj fond Soros Fond Managment podíl akcií ve velkých technologických firmách. Stalo se tak před sérií růstů akcií těchto firem v uplynulých čtyřech týdnech. Zvýšil podíl v největším e-shopu na světě Amazonu, softwarové společnosti Salesforce a konglomerátu Alphabet, informuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Inflace zpomaluje

Inflace v domácí ekonomice v červenci vykázala další zpomalení meziměsíčního tempa, a to i přes ohlášené rekordní zvýšení cen energií pro domácnosti. Inflace bude i nadále růst, ale její tempo může být pozvolnější a vrcholit později, což trochu usnadní práci současné holubičí ČNB. Spotřebitelské ceny se v červenci meziměsíčně zvýšily o 1,3 procenta, a to zejména vlivem sezónního růstu cen dovolených. V meziročním vyjádření dosáhl růst spotřebitelských cen 17,5 procenta, což je o 0,3procentního bodu více než v červnu. Inflace pod prognózou centrální banky bude vítanou zprávou pro holubice v bankovní radě. Na druhou stranu ceny energetických komodit (elektřina, plyn) dále rostly v minulých týdnech, což může ukázat na další výrazný růst cen elektřiny pro domácnosti v srpnu a září.

Hospodářské výsledky reportoval energetický gigant ČEZ. Nad impozantními čísly se podepsal růst cen elektřiny a trading energetických komodit obecně. V samotném druhém čtvrtletí firma reportovala růst provozního zisku na 15,6 miliard korun a čistý zisk 6,9 miliard korun Za celé I. pololetí EBITDA firmy činila 59,3 miliard korun a čistý zisk dosáhl úctyhodných 33,6 miliardy korun. Skupina ČEZ navyšuje celoroční výhled EBITDA na úroveň 110 až 115 miliard korun a čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy na úroveň 60 až 65 miliard korun. Akcie reagovaly růstem k hladině 1100 korun za akcii.

peníze, ilustrační foto

Inflace tlačí Čechy do investic. A to je dobře

Dvojciferná inflace likviduje úspory podstatně rychleji, než je tuzemské domácnosti zvládají vytvořit. Řešení, která by nad mocnou silou požírající úspory zvítězila, moc není. Jedno je jisté. Nedělat nic je špatně. Pokud nechcete chudnout, investujte, zní zaručená rada ekonomů. Ale i ta má svá úskalí.

Přečíst článek

Z mého pohledu se ceny akcii ČEZ stále nacházejí na atraktivních hodnotách i přes hrozbu uvalení daně „windfall tax“. Vzhledem k pokračujícímu růstu cen komodit lze očekávat, že by mohlo ještě přijít určité navýšení celoročního výhledu ze strany managmentu ČEZ. V příštím roce je pak na stole rekordní dividenda okolo 100 korun na akcii.

ČSOB

Zisk ČSOB stoupl o polovinu. Za pololetí banka vydělala deset miliard

Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním pololetí stoupl meziročně o 52 procent na 10,1 miliardy korun. Objem aktiv pod správou jí vzrostl o šest procent na 286 miliard korun. Výrazný růst zisku v pololetí zaznamenaly také další velké banky působící v ČR.

Přečíst článek

Česká národní banka, ilustrační foto

Na zaměstnance ČNB inflace nedolehne. Všichni si platově polepší o 20 procent

Na zaměstnance ČNB inflace nedolehne, všichni si letos automaticky platově polepší o zhruba 20 procent. Lidé by se jimi měli inspirovat a dojednat si k pracovní smlouvě inflační doložku – je to nejlepší zbraň proti inflaci.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Září zůstává pro trhy historicky nešťastným obdobím, což se v letošním roce nemění

Týden tradera: Září potvrdilo pověst nešťastného období pro trhy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme