Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Turbulentní období na burzách. Pohodu vystřídala krušnější tržní realita

Wall Street
iStock
Kryštof Míšek

Uplynulý týden byl opět znovu velmi intenzivní. Volatilita se projevovala vysokými nárůsty i opětovnými poklesy na světových burzách. Hlavní americký index S&P 500 se tak pohyboval v širším cenovém rozpětí mezi 4900 až 5100 bodů. Pohodu a růst prvního čtvrtletí tedy vystřídala o něco krušnější tržní realita. Hlavními tématy investorů byla probíhající sezóna zveřejňovaných hospodářských výsledků nebo údaje o americkém HDP.

Reklama

Podle prvního rychlého odhadu rostl americký HDP v prvním čtvrtletí roku 2024 meziročním tempem 1,6 procenta. To byl jednoznačně slabší výsledek, než se čekalo, odhad trhu byl posazen na 2,5 procenta. Přitom jádrová inflace (PCE index), která byla rovněž zveřejněna, dosáhnula vysokých 3,7 procenta a zrychlila z 2 procent v čtvrtém čtvrtletí. První snížení úrokových sazeb se tak odsouvá na neurčito, aktuální tržní sázky počítají spíše až s prosincem.

Útlum v Evropě

Evropská ekonomika nadále bojuje s naprosto bezprecedentním útlumem v průmyslu. Poslední čísla, která dorazila z Francie a Německa to jen potvrzují. Posledně jmenovaná země má nyní PMI v klíčovém výrobním sektoru na úrovni 42,2 bodu, což jsou úrovně aktivity v době pandemie COVID 19. Zdá se, že snížení cen energií v posledním roce nemá zatím dostatečně pozitivní vliv. Sousední Francie na tom není o moc lépe. U ní je tento ukazatel taky hluboce v kontrakci, a to na úrovni 44,9 bodu. Připomínám, že pod důležitou 50 bodovou hranicí se nacházejí obě země prakticky už poslední dva roky.

Tesla v týdnu zveřejnila poměrně zajímavá čísla. Potvrdilo se, že je společnost v útlumu i přes značně slevy na svoje produkty. Společnost vykázala 9procentní pokles tržeb za první čtvrtletí, což je největší pokles od roku 2012. V reakci na tento vývoj Elon Musk oznámil další snížení cen. Z mého pohledu jsou akcie Tesly, které se obchodují na 40x násobku dle P/E i přes nedávnou tržní korekci stále dost drahé.

Hospodářské výsledky společnosti Meta Platforms investory příliš nepotěšily. Akcie reagovaly poklesem až o 19 procent. A to z důvodu, že firma chce eskalovat svoje výdaje na vývoj v oblasti umělé inteligence (AI), nově má společnost investovat o miliardu dolarů více. Trochu mi to připomíná kauzu „Metaverse“, kde se spálilo rovněž hodně hotovosti bez jasného výsledku. Akcie přesto mohou být atraktivní, stále na nich probíhá odkup a ostatní hospodářské ukazatele zůstávají mimořádně solidní.

Investiční snídaně: Jak zhodnocovat peníze v čase klesajících sazeb. A na co si dát pozor u dluhopisů

Investiční snídaně s podtitulem „Dluhopisy a kredit: Jak investovat při klesajících sazbách“, kterou pořádá skupina EMUN, investorům poradí, jak se v aktuálním investičním prostředí nejlépe zorientovat, na co se zaměřit a jak neudělat chybu. Setkání expertů přes investice proběhne ve středu 24. dubna 2024 od 9 hodin. Živý přenos z akce můžete sledovat i na webu newstream.cz nebo na www.investicnivyhledy.cz.

Přečíst článek

Ropná rafinérie

Saudi Aramco či Samsung. Burzovní klenoty, ke kterým se Čech může jen stěží dostat

Existují velké, burzovně obchodované firmy, jejichž akcie si snadno – na pár kliknutí – může pořídit i našinec. Jde třeba o Apple, Amazon nebo Microsoft. No, a pak existují také velké, burzovně obchodované firmy, jejichž akcie si Čech prakticky pořídit nemůže.

Přečíst článek

Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Hlavsová: Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Pod úspěšným investorem si asi stále naprostá většina lidí představí muže, který sleduje vývoj na trzích a novinky ze světa, aby se mohl v mžiku rozhodnout, jakou investici zrovna podnikne, a kterého baví vzrušení z podstupování rizika. Byť se určitě najdou tací, kteří takto fungují a jsou velmi úspěšní, většinu riskujících a spekulujících investorů strčí do kapsy jiný typ investora, který má v zásadě úplně opačnou podobu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Burzovní palác

Dobré čtvrtletí pražské burzy. Index PX posílil o více než sedm procent, propadl ČEZ

Přečíst článek
Parfumérie Douglas

Oživení evropských burz? Úpisy akcií chystá parfumerie Douglas i italská módní značka

Přečíst článek
Wall Street

Slabší duben zanechal na letošním růstu akciových indexů zatím jen malý zub

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme