Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Thajsko je magnetem na miliardové investice technologických obrů

Thajsko je magnetem na miliardové investice technologických obrů
iStock
 ČTK

Google, Microsoft a AWS ale také třeba Tesla. Thajsko je magnetem na investice technologických společností. V následujících letech se má z království v jihovýchodní Asii stát hub datových center a fabrik na elektromobily.

Reklama

Thajsko obdrží investici 300 miliard bátů (190,5 miliardy Kč) od technologických společností Amazon Web Services (AWS), Google a Microsoft. S odvoláním na dnešní oznámení mluvčího vlády o tom informuje agentura Reuters. Každá ze jmenovaných společností k úhrnné investici přispěje třetinou. Firmy se k věci zatím nevyjádřily.

AWS plánuje v Thajsku do 15 let vybudovat datové centrum s rozpočtem pět miliard dolarů (112,6 miliardy korun), uvedla vláda v samostatném prohlášení. „Premiér je přesvědčen, že investice AWS posílí konkurenceschopnost země,“ řekl vládní mluvčí. Dodal, že Microsoft a Google také posuzují investice do velkých datových center v zemi.

Thajský premiér Sríttcha Tchavisin v září při rozhovoru s novináři v Bangkoku zmínil investice v řádu miliard dolarů od amerických firem Tesla, Google a Microsoft. Uvedl tehdy, že Tesla zvažuje v zemi postavit závod na výrobu elektromobilů. Tchavisin se v září ve Spojených státech setkal s šéfem Tesly Elonem Muskem a zástupci dalších velkých firem.

Thajsko je v Asii čtvrté největší centrum pro montáž aut. Výrobcům elektromobilů a baterií do nich země nabízí různá zvýhodnění, místním zájemcům o elektromobily pak daňové úlevy.

Reklama

Kdyby tuzemské firmy neinvestovaly do vývoje, už by tu dávno nebyly,“ říká Martin Jahn, člen představenstva Škody Auto.

Martin Jahn: Evropa není jedničkou v inovacích. Tradiční evropské automobilky ale pořád drží silné trumfy

Mnozí lidé sice rádi opakují, že v českém autoprůmyslu jsou samé montovny, ale právě toto odvětví je největším investorem do aplikovaného výzkumu a vývoje v zemi. Člen představenstva Škody Auto Martin Jahn, který stojí také v čele českého Sdružení automobilového průmyslu, poukazuje na jeho vysokou přidanou hodnotu. „Kdyby tuzemské firmy neinvestovaly do vývoje, už by tu dávno nebyly,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz.

Přečíst článek

Kdyby tuzemské firmy neinvestovaly do vývoje, už by tu dávno nebyly,“ říká Martin Jahn, člen představenstva Škody Auto.

Jahn: Vietnam je pro Škodu brána do jihovýchodní Asie. Na řadě je Thajsko či Malajsie

Automobilka Škoda Auto zvažuje po zahájení prodejů na vietnamském trhu vstup i do Thajska, Malajsie nebo Indonésie. Novými odbytišti chce nahradit výpadek prodejů v Číně a v Rusku. Novinářům to během otevření prvního vietnamského dealerství v Hanoji řekl člen představenstva Škody Martin Jahn.

Přečíst článek

Peter Thiel

Palantir je kouzelný kámen z Pána prstenů. Taky válečná akcie, která letos čarovně vynáší

Spoluzakladatelem společnosti Palantir je Peter Thiel, jeden z aktuálně nejvlivnějších lidí světa: přítel a rival Elona Muska, podporovatel Donalda Trumpa, misogyn a konzervativní homosexuál.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kryštof Kněžínek a Jakub Hotěk

Seriál Elektromobilita: Jak šel čas s elektromobily a co přinese jejich nejistá budoucnost

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme