Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Texaský ropný gigant Exxon mění směr. Investuje miliardy do těžby lithia

Texaský ropný gigant Exxon mění směr. Investuje miliardy do těžby lithia
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Desítky let spoléhal texaský těžební gigant ExxonMobil na ropu. Ale nyní v době boomu elektromobilů i on vsadí na něco jiného. Do těžby lithia, kvůli které koupil rozsáhlé pozemky v Arkansasu za více než sto milionů dolarů, napsal deník The Wall Street Journal.

Reklama

Jedna z největších společností na světě podle tržní kapitalizace ExxonMobil se připravuje na budoucnost mnohem méně závislou na ropě tím, že bude těžit něco jiného: lithium. Texaský ropný gigant proto nedávno koupil práva na vrty na rozsáhlých pozemcích v Arkansasu s cílem těžit surovinu vyrábět klíčovou složku baterií pro elektromobily, mobilní telefony a notebooky, napsal exkluzivně The Wall Street Journal s odkazem na své nejmenované zdroje.

Šéf Exxonu: Energetická politika EU? To je šílenství. Raději se od Evropy držíme zpátky

Generální ředitel americké ropné společnosti ExxonMobil Darren Woods kritizoval energetickou politiku Evropské unie. Podle něj zašla až příliš daleko a represivní opatření proti fosilním palivům v Evropě teď velké energetické společnosti nutí, aby přehodnotily své plány a případně investovaly jinde. Woods to řekl na každoroční konferenci CERAWeek, která se v těchto dnech koná v Houstonu.

Přečíst článek

Lithium je na hony vzdáleno obchodu s fosilními palivy, který poháněl akcie a zisky společnosti Exxon více než sto let své historie, u jejíhož zrodu stál kultovní byznysmen John D. Rockefeller. Rozhodnutí o investici signalizuje názor společnosti, že poptávka po spalovacích motorech by mohla brzy vyvrcholit, uvedly zdroje deníku WSJ. 

Návrat k průkopnickým letům

Pro společnost by to také znamenalo návrat do odvětví, ve kterém bylo průkopníkem před téměř 50 lety, než poté lithiový byznys v USA ustoupil zahraničnímu dovozu.

Exxon koupil téměř 50 hektarů pozemků v okolí městečka Smackover v jižním Arkansasu od průzkumné společnosti Galvanic Energy. Cena dosáhla podle WSj více než 100 milionů dolarů (asi 2,2 miliardy korun). To je – zatím – pro společnost velikosti Exxonu relativně malá transakce.

Drahé lithium může v bateriích nahradit levný sodík.

Do popředí se dere levný sodík. V bateriích by mohl nahradit drahé lithium

Poptávka po kvalitních nabíjecích bateriích, ať už v mobilních telefonech nebo elektromobilech, zvyšuje zájem o lithium, které je jejich nejdražší součástí. Výzkumníci tedy samozřejmě zkoumají možnosti jeho nahrazení. V posledních měsících se do popředí prodírá sodík. Jeho razantní tažení právě teď přichází z Číny.

Přečíst článek

Také to znamená, že Exxon se zatím nechystá na významný strategický posun a je stále přesvědčen, že ropa a plyn budou potřeba ještě desítky let. Společnost se však snaží získat základnu v regionu, o kterém se předpokládá, že obsahuje obrovské zásoby lithia, a to jak pro těžbu, tak pro testování životaschopnosti těžebních technologií. Exxon by mohl začít s vrty v nadcházejících měsících. A pokud se projekt ukáže jako ziskový, rozšíří své aktivity, řekly zdroje WSJ. 

Přechod automobilového průmyslu k elektromobilům spustil závod o zajištění dodávek lithia a dalších materiálů pro výrobu baterií, z nichž velká část se v současnosti těží a zpracovává mimo USA. Bidenova administrativa se snaží povzbudit domácí těžbu lithia, a to i přes odpor ekologů a dalších. Zákon o snižování inflace, který loni podepsal prezident Biden, tak mimo jiné zahrnuje daňové úlevy pokrývající 10 procent nákladů právě na produkci kritických nerostů včetně lithia.

Exxon Mobil

Válka na Ukrajině přihrála Exxonu tučné zisky. Ale nechce se o ně podělit

Energetická společnost ExxonMobil, která je největším producentem ropy ve Spojených státech, za loňský rok zvýšila očištěný čistý zisk na rekordních 59,1 miliardy dolarů (1,3 bilionu korun) z 36,1 miliardy dolarů v předchozím roce. Jde zároveň o rekordní firemní zisk pro celý západní ropný průmysl.

Přečíst článek

Výroby v gigafactory VW

O těžbě lithia z Cínovce rozhodne ČEZ ještě letos

Společnost ČEZ chce letos rozhodnout o těžbě lithia na Cínovci v Krušných horách. Uvedla to mluvčí společnosti Soňa Holingerová. Surovina se využívá mimo jiné při výrobě baterií do elektroaut. Továrnu na baterie zamýšlí ČEZ postavit na místě bývalé hnědouhelné elektrárny v Prunéřově na Chomutovsku. ČEZ nyní oficiálně odstoupil od toho, že by na gigafactory čerpal peníze z fondu spravedlivé transformace. Řekla to krajská radní Iva Dvořáková (ODS).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme