Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Staré texaské ropné ložisko chytá nový dech

Čerpací jednotka a ropné tanky v Permské pánvi v Texasu
iStock
 ČTK

V Permské pánvi na jihozápadě Texasu, která je významným zdrojem ropy a plynu, je rušno. K bohatství pod povrchem se zde snaží dostat energetičtí giganti, kteří jsou připraveni platit obří částky za převzetí menších konkurentů. Poslední takovou akvizicí je převzetí firmy Endeavor společností Diamondback Energy za 26 miliard dolarů.

Reklama

Americká energetická společnost Diamondback Energy převezme za 26 miliard dolarů (zhruba 609 miliard korun) firmu Endeavor Energy Resources, která je ve Spojených státech největším soukromým producentem ropy a plynu v Permské pánvi. Součástí kupní ceny je i převzetí dluhu firmy Endeavor, uvedla Diamondback v prohlášení.

Dohoda přichází po nové vlně konsolidace v Permské pánvi, která je významným zdrojem ropy a plynu. Cílem je zvýšit produkci. Loni byla největší transakcí dohoda firmy ExxonMobil převzít za 60 miliard dolarů firmu Pioneer Natural Resources, uvedla agentura Reuters.

Přeskupení sil 

Firma, která vznikne spojením Diamondback a Endeavor, bude třetím největším producentem ropy a zemního plynu v regionu za společnostmi Exxon a Chevron. Posledně jmenovaný podnik se v poslední době také dohodl na několika podobných transakcích. Zvýšená aktivita v tomto odvětví ale vedla americkou Federální obchodní komisi (FTC) k tomu, aby se na tyto transakce podívala důkladněji.

Aktivity firmy Endeavour pokrývají v Permské pánvi plochu 350 tisíc akrů (1416 kilometrů čtverečních) v části Midland. Pánev se rozprostírá v oblasti západního Texasu a jihovýchodní části Nového Mexika. Společnost Fitch Ratings loni v listopadu předpověděla, že Endeavor letos vygeneruje volný peněžní tok kolem jedné miliardy dolarů.

Diamondback uhradí kupní cenu částečně v akciích a částečně v hotovosti. Zaplatí kolem osmi miliard dolarů, zbytek poskytne v hodnotě svých akcií, kterých použije zhruba 117,3 milionu. Akcionáři firmy Diamondback by měli vlastnit 60,5 procenta nově vytvořené firmy, akcionáři společnosti Endeavor zbylých 39,5 procenta. Sídlo podniku bude v texaském Midlandu, kde teď sídlí obě firmy.

Transakci už schválily správní rady obou firem. Dokončena by měla být v letošním čtvrtém čtvrtletí.

Ropná společnost Chevron, ilustrační foto

Další ropný mega deal. Chevron koupí za 53 miliard dolarů konkurenční firmu Hess

Americká ropná společnost Chevron koupí menšího konkurenta Hess. Hodnota transakce, která se uskuteční formou výměny akcií, činí 53 miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Hess má významná aktiva v Guayaně a v těžbě z břidlic ve Spojených státech. Akcie Chevronu v reakci na oznámení ztrácejí v premarketu kolem tří procent.

Přečíst článek

V dubnu 2023 byl v Pointe-Noire v Kongu položen základní kámen LNG terminálu, který je jedním z hlavních iniciativ italské společnosti Eni pro diverzifikaci dodávek plynu.

Kdo je nečekaným vítězem v globální energetické válce? Ne, Evropa to není

Rok a půl trvající ruská invaze na Ukrajinu vyvolala horečnatou snahu Evropské unie zbavit se závislosti na ruské ropě a plynu. Nečekaným vítězem v globální energetické válce ale není Evropa, ale dosud přehlížené a z hlediska dodávek energií okrajové země Afriky a Asie, píše deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Ropná firma Exxon kupuje břidlicového giganta Pioneer

Exxon v akvizici roku na americkém ropném trhu kupuje břidlicového giganta Pioneer

Americká ropná společnost Exxon Mobil koupí svého konkurenta Pioneer Natural Resources. Transakce v hodnotě 59,5 miliardy dolarů, tedy zhruba 1,4 bilionu korun, se uskuteční formou výměny akcií. Jde o největší převzetí Exxonu od nákupu firmy Mobil Oil v roce 1998 a největší akvizici v letošním roce. Exxon se díky převzetí stane lídrem mezi producenty na největším americkém ropném poli a zajistí si desetiletí nízkonákladové těžby.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme