Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ropný gigant Chevron loni zdvojnásobil zisk na rekordních 36,5 miliardy dolarů

Ropná společnost Chevron, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Celoroční zisk americké ropné společnosti Chevron se loni více než zdvojnásobil na rekordních 36,5 miliardy dolarů (799 miliard korun). Zaostal ale za odhady kvůli odpisům aktiv a poklesu cen ropy a plynu. Uvedla firma.

Reklama

Zisk zaostal za odhady

Upravený čistý zisk druhého největšího producenta ropy ve Spojených státech za loňský rok překonal zhruba o deset miliard dolarů předchozí rekord z roku 2011. Zisk ale zaostal za odhady kvůli odpisům v objemu 1,1 miliardy dolarů u mezinárodních aktivit v těžbě ropy a zemního plynu ve čtvrtém čtvrtletí.

Vysoké ceny komodit způsobené silnou poptávkou a jejich nedostatkem od ruské invaze na Ukrajinu mohou podle analytiků zapříčinit, že západní energetické firmy vykážou dohromady zisk 200 miliard dolarů za rok. Bílý dům ve středu protestoval proti rozhodnutí Chevronu ztrojnásobit rozpočet na odkoupení vlastních akcií z budoucích zisků. Rozpočet na tyto účely teď činí 75 miliard dolarů a je na neurčité období. Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena tvrdí, že tyto firmy by měly více investovat do způsobů, jak snížit ceny energií pro spotřebitele.

Investoři reagovali na zprávu o zvýšení částky na odkup akcií příznivě. Akcie Chevronu zpevnily asi o pět procent nad 187 dolarů (4097 korun), za rok už přidaly asi 44 procent.

ČEZ, ilustrační foto

Akcie ČEZ citelně rostou kvůli spekulacím o jeho rozdělení a zestátnění. Američtí experti ale vyhlíží výrazný propad

Akcie energetické společnosti ČEZ si ve čtvrtek na pražské burze připsaly zhruba 4,5 procenta, to je nejvíce od loňského 20. října. Poprvé od 6. října 2022 tak uzavřely nad hranicí 900 korun za akcii, konkrétně na úrovni 915 korun. V pátek po začátku obchodování vyskočily až na hodnotu 930 korun za akcii (což je jejich absolutně nejvyšší cena rovněž od 6. října 2022), pak ale část zisku odevzdaly.

Přečíst článek

Ropná společnost Chevron, ilustrační foto

Američané budou opět těžit ropu ve Venezuele

Těžařský Chevron se na základě nové licence vrací na svá ropná pole ve Venezuele. Zatím na šest měsíců a možná i méně, pokud zkrachují jednání venezuelské vlády a opozice o pořádání svobodných voleb.

Přečíst článek

Ropná rafinérie

Ropné žně pokračují, Saudi Aramco vydělalo za tři měsíce bilion korun

Ropná společnost Saudi Aramco, kterou vlastní saúdskoarabský stát, zvýšila ve třetím čtvrtletí čistý zisk meziročně o 39 procent na 42,4 miliardy dolarů (přes bilion korun) a překonala odhady. Za dobrým výsledkem jsou vyšší ceny ropy i prodané objemy, uvedla firma.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme