Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Válka na Ukrajině přihrála Exxonu tučné zisky. Ale nechce se o ně podělit

Exxon Mobil
ČTK
 ČTK

Energetická společnost ExxonMobil, která je největším producentem ropy ve Spojených státech, za loňský rok zvýšila očištěný čistý zisk na rekordních 59,1 miliardy dolarů (1,3 bilionu korun) z 36,1 miliardy dolarů v předchozím roce. Jde zároveň o rekordní firemní zisk pro celý západní ropný průmysl.

Reklama

Ropné společnosti loni dosahovaly rekordních zisků díky vysokým cenám a rostoucí poptávce. Za růstem cen energií loni byly částečně dopady války na Ukrajině a výpadek energetických surovin z Ruska. Podle agentury Reuters by se zisk západních ropných firem za loňský rok mohl přiblížit 200 miliardám dolarů. Obrovské zisky nicméně vyvolaly kritiku a výzvy na zavedení daní z neočekávaných zisků na tyto firmy.

Exxon ale žalobou zpochybňuje oprávněnost Evropské unie zavádět novou daň a zpochybňuje také užití nouzových opatření Bruselu k tomu, aby jimi přiměl členské státy k souhlasu s takovou daní. Windfall tax zavedla i Fialova vláda, tak tak nyní může čelit lavině žalob ze strany amerických bank a fondů.

Exxon loni překonal i svůj rekord z roku 2008, kdy ceny ropy dosáhly 142 dolarů za barel. To je o 30 procent více než činila průměrná cena v loňském roce. Celkové výnosy se zvýšily na 413,7 miliardy dolarů z 285,6 miliardy dolarů předloni.

ExxonMobil

Kovanda: ExxonMobil žaluje Evropskou unii. Fialova vláda tak může čelit lavině žalob ze strany amerických bank a fondů

Americký ropný obr ExxonMobil žaluje Evropskou unii, chce zarazit daň z mimořádných zisků. Tu chystá i Česko – Fialova vláda tak může čelit lavině žalob ze strany amerických bank a fondů.

Přečíst článek

Výdaje firmy na nové těžební projekty ropy a zemního plynu loni stouply o 37 procent na 22,7 miliardy dolarů. ExxonMobil zvýšil výdaje v Guyaně, na nejvýznamnějším břidlicovém poli v USA a za zařízení pro rafinaci paliv a chemikálií.

Vláda schvaluje windfall tax

Stanislav Šulc: Windfall tax je tu. A je plná nesmyslů

Doba je zlá a na státní rozpočet bude velký tlak. Navzdory dřívějším proklamacím kabinet Petra Fialy musí chtě nechtě přistoupit ke zvýšení příjmů státního rozpočtu. A rozhodl se pro zatížení vybraných podniků takzvanou daní z mimořádných zisků. Parametry windfall tax však dávají smysl jen napůl.

Přečíst článek

Exxon Mobil

Ropný Exxon v zisku dotahuje Apple, zatímco řidiči dál draze tankují

Americký Exxon Mobil se ve třetím čtvrtletí přiblížil zisku nejhodnotnější společnosti na světě, firmy Apple. A není jediný z ropných gigantů, který hlásí obří zisky, což také solidně živí kritiku ze strany spotřebitelů, kteří musejí čelit obří inflaci.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme