Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlato za tři tisíce dolarů a 24 kilo masa na hlavu. To jsou šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2023

Limit 24 kilo masa na osobu ročně, předpovídá Saxo Bank
Pixabay
Zdeněk Pečený

Referendum o znovupřipojení Británie do EU, společná evropská armáda či nařízené vegetariánství. Saxo Bank ve čtvrtek vydala svou pravidelnou sbírku Šokujících předpovědí na rok 2023. Jde o desatero nepravděpodobných, ale ne zcela nemožných událostí, které mají potenciál otřást finančními trhy, ale také politickou scénou.

Reklama

Analytici Saxo Bank v předpovědi upozorňují na podobnost mezi atmosférou v dnešní Evropě a tou, která na kontinentě panovala počátkem 20. století. V roce 1910 napsal Norman Angell knihu The Great Illusion, kde argumentoval, že není možné, aby v Evropě znovu vypukla nějaká větší válka, protože během předcházejících desetiletí míru a rozkvětu nabyl vzájemně výhodný obchod obrovských rozměrů. Během deseti let se pak Evropa ocitla v troskách po strašlivé zákopové válce.

„Podle letošních Šokujících předpovědí je jakákoli naděje na návrat dezinflační předpandemické dynamiky marná, protože celý svět najíždí na válečnou ekonomiku a všechny velmoci se ze všech sil snaží zajistit si národní bezpečnost na všech frontách,“ říká hlavní investiční analytik společnosti Saxo Bank Steen Jakobsen. „Ať už ve vojenském slova smyslu nebo v oblasti dodavatelských řetězců, energetiky či dokonce financí, jejichž slabiny odhalila pandemie a ruská invaze na Ukrajinu v celé jejich nahotě.”

Australský bio steak

Biohacking: Jste unavení? Možná jíte málo masa

Vitamín B12 se téměř výlučně získává z masa a vajec. Vegani ho dostanou z droždí nebo musejí sáhnout po doplňcích.

Přečíst článek

Deset (ne)pravděpodobných událostí

Analytici Saxo Bank tak pro příští rok očekávají, že koalice miliardářů založí bilionový Projekt Manhattan zaměřený na energetiku, protože jim dojde trpělivost a budou chtít uspíšit vývoj nezbytné energetické infrastruktury, která jim umožní splnit si své sny a zajistit nezbytný přechod na čistší energie.

Z politických témat analytici očekávají odstoupení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a nové referendum ve Velké Británii o opětovném připojení se k Evropské unii.

Evropa se rozhodne udělat pořádek ve své obraně. Už nebude chtít spoléhat na čím dál vrtkavější cyklus americké politiky a bude muset počítat s rizikem, že se Spojené státy zcela zřeknou svých někdejších závazků vůči Evropě.

Zlaté slitky

Zlato je nejníž za dva roky. Tlak na pokles ještě zesílí

Cena zlata ve čtvrtek odpoledne prolomila hranici 1 665 dolarů za trojskou unci, což je nejnižší hodnota za více než dva roky. Na podobných hodnotách se totiž zlato obchodovalo naposledy koncem dubna 2020. Důvodem jsou nejnovější data z americké ekonomiky, především úterní čísla o srpnové inflaci, která překonala očekávání analytiků.

Přečíst článek

Inflace bude centrálním bankám dělat větší starost, než se zatím zdá a cena zlata bude na jejich marný boj reagovat růstem na tři tisíce dolarů za trojskou unci.

Kvůli inflaci bude pokračovat regulace cen, aby se omezila oficiální výše inflace. Japonsko vyřeší problémy svého finančního systému zafixováním kurzu japonského jenu na 200 jenech za dolar. To by představovalo masivní oslabení japonské měny, aktuální kurz je okolo 136 jenů za dolar.

Některá země by se také mohla ve snaze omezit konzumaci masa zavázat k zákazu veškeré masné produkce do roku 2030. Šokující predikce nejmenuje žádnou konkrétní zemi, ale prý minimálně jedna k takovému zákazu v příští roce přistoupí. Podle jednoho dokumentu je k tomu, aby bylo do roku 2050 dosaženo nulových čistých emisí, nutné snížit roční spotřebu masa na 24 kilogramů na osobu. Současný průměr zemí OECD přitom činí zhruba 70 kilogramů.

I vegetariáni chtějí grilovat. A mají skvělé možnosti. Jen je s nimi trochu práce

Grilovací sezóna už je definitivně zahájená. Téhle kratochvíle se týká řada trendů, ale ten nejvýraznější je vegetariánský a veganský. I ti, kteří se rozhodli žít bez masa, chtějí svou lahůdku z grilu. A také chtějí patřit do party kolem grilu, protože grilování není jen gastronomická záležitost, ale i (hlavně) společenská. Jaké tedy mají vegetariáni a vegani možnosti?

Přečíst článek

OPEC+, Čína a Indie opustí MMF a dohodnou se na využití nové rezervní měny. Vytvoří mezinárodní clearingovou unii (ICU) a novou rezervní měnu Bancor (měnový kód KEY) založenou na původní Keynesově myšlence z dob před Brettonwoodským měnovým systémem.

V roce 2023 zavede OECD úplný zákaz největších daňových rájů světa. A USA příjmy dosud daněné jako kapitálový výnos překlasifikují na běžný příjem. Zákaz daňových rájů v EU a americká změna zdanění otřese celým odvětvím soukromého a rizikového kapitálu, zničí velkou část ekosystému a způsobí, že registrované veřejně neobchodované firmy přijdou o polovinu své hodnoty.

Občas to i vyjde

Šokující předpovědi představují experiment, a také marketingový tah, který testuje rozsah toho, co je možné – i když ne vždy pravděpodobné. Čas od času se ale některé ze šokujících předpovědí vyplní.

V minulosti například Saxo Bank předpovídala vystoupení Velké Británie z EU, pokles ceny zlata v roce 2013, vzestup bitcoinu a kryptoměn v roce 2017 či znovuotevření debaty o konci fosilních paliv v letošním roce. Saxo upozorňuje, že se nejedná o oficiální střední predikce Saxo Bank pro rok 2023.

Bitcoin ztrácí na hodnotě.

Až na konci dlouhé fronty. Kolaps kryptoburz ožebračil naivní investory

Drobní investoři, kteří vsadili na bitcoin a další kryptoměny, se po pádu velkých kryptoburz nemohou dostat ke svým penězům.  

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme