Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlato je nejníž za dva roky. Tlak na pokles ještě zesílí

Zlaté slitky
Pixabay
 nst
nst

Cena zlata ve čtvrtek odpoledne prolomila hranici 1 665 dolarů za trojskou unci, což je nejnižší hodnota za více než dva roky. Na podobných hodnotách se totiž zlato obchodovalo naposledy koncem dubna 2020. Důvodem jsou nejnovější data z americké ekonomiky, především úterní čísla o srpnové inflaci, která překonala očekávání analytiků.

Reklama

Trhy v reakci na nejnovějí makroekonomická data z americké ekonomiky přeceňují své sázky. Nyní očekávají, že americká centrální banka (Fed) bude zvyšovat úrokové sazby rychleji, než s čím dosud kalkulovaly. To má svůj dopad na cenu zlata, kterou letos ovlivňují zejména zprávy z Fedu o pokračování zvyšování úrokových sazeb a také posilování dolaru v jehož cenách je vyjádřeno.

A zatím se ukazuje, že zlato jako ochrana před inflací letos příliš nefunguje, od začátku roku totiž ztratilo zhruba sedm procent. Jen od úterý, kdy se před zveřejněním dat o americké inflaci obchodovalo za 1731 dolarů za unci, klesla cena zlata téměř o čtyři procenta.

Zlato, ilustrační foto

Komodity letos příliš nevydělávají. Válce a inflaci navzdory

Zlato, které má sloužit jako uchovatel hodnoty, v době nejvyšší inflace za desítky let selhává. Nevede se ani průmyslovým kovům, jejichž cena se ještě na konci zimy v panice násobila přes noc. Panika přešla a ceny opět klesly. Vydělat se dalo leda na ropě, plynu a uhlí.

Přečíst článek

A tlak na zlato bude zřejmě zesilovat. „Tržní konsensus počítá na nejbližším zasedání Fedu se zvýšením úrokových sazeb o 75 bazických bodů. Nicméně už se objevují i hlasy, že zvýšení by mohlo být dokonce ještě vyšší. Pokud se tak stane, cena zlata se dostane pod další tlak,” uvedl Jakub Petruška, analytik společnosti Zlaťáky.cz

„Technicky je kurz zlata na zásadní křižovatce a býci musejí uhájit cenu 1 675 až 1 690 dolaru za unci. Její krátkodobé prolomení a rychlý návrat výše nemusí být pro trh ještě dramatické. Ale jedno- až dvoutýdenní uzavření pod touto hladinou by mohlo odstartovat další silné shortování ze strany spekulantů,” dodal Jan Železník, analytik společnosti Zlaté Rezervy. 

Býčí trh na Wall Street

Lukáš Kovanda: Past na býky zaklapla. O osudu růstových akcií rozhodne Fed

Stahuje americké akcie už jen „blbá nálada“, která brzy odezní? nad tím se ve svém komentáři zamýšlí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Korunová hodnota zlata roste

Na jedné straně podle Petrušky může nadále posilovat americký dolar, což způsobuje nominální pokles komodit, jejichž cena se obchoduje právě v dolarech. Na druhé vedou vyšší sazby k růstu dluhopisových výnosů, což způsobuje odliv části kapitálu ze zlata právě do dluhopisů.

Přestože cena zlata v dolarovém vyjádření je od začátku roku kvůli politice americké centrální banky pod tlakem, jeho korunová hodnota roste. Na začátku letošního roku se zlato obchodovalo na hranici 1800 dolarů za unci, což při tehdejším kurzu činilo přibližně 38,5 tisíce korun. Ve čtvrtek se cena žlutého kovu pohybovala kolem 41,5 tisíce korun. A tak zatímco cena zlata v dolarech letos klesla přibližně o sedm procent, cena pro českého investora naopak vzrostla přibližně o osm procent.

zlato, zlaté slitky

Analytik: Zlato i stříbro zlevnilo. Stejně jako barometr ekonomické nálady, měď

Cena evropského plynu vzrostla od začátku roku do konce srpna o více než 170 procent, severomořská ropa Brent zdražila o téměř 30 procent. Naopak drahé i průmyslové kovy vesměs zlevnily. Ceny hlavních zemědělských komodit rostly jen mírně. Řekl analytik XTB Štěpán Hájek. Ceny komodit na světových trzích letos podle něj prošly extrémními výkyvy.

Přečíst článek

Reklama

Související

Stříbro by letos mohlo zastínit i zlato, tvrdí analytici

Tak snad už letos. Analytici předpovídají dobrý rok drahým kovům, černým koněm je stříbro

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme