Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

I vegetariáni chtějí grilovat. A mají skvělé možnosti. Jen je s nimi trochu práce

I vegetariáni chtějí grilovat. A mají skvělé možnosti. Jen je s nimi trochu práce
Darina Křivánková / Newstream
Darina Křivánková

Grilovací sezóna už je definitivně zahájená. Téhle kratochvíle se týká řada trendů, ale ten nejvýraznější je vegetariánský a veganský. I ti, kteří se rozhodli žít bez masa, chtějí svou lahůdku z grilu. A také chtějí patřit do party kolem grilu, protože grilování není jen gastronomická záležitost, ale i (hlavně) společenská. Jaké tedy mají vegetariáni a vegani možnosti?

Reklama

Grilovat se dá takřka všechno. Touhle informací je dobré začít, aby bylo hned jasné, že vegetariánské grilovací spektrum je opravdu široké. I když vyloučíme maso, pořád zbývá takřka nekonečná řada možností. Záleží jen na tom, jak moc chceme být kreativní a kolik si s přípravou domácí grilovačky chceme dát práce.

Kdo hledá vegetariánskou alternativu ke krkovici naložené v oranžové marinádě, kterou jen z plastového obalu vyklopí na gril, nejspíš sáhne v supermarketu po balení vegetariánských burgerů či hot dogů. Možnost to samozřejmě je. Ale doporučuju podívat se na složení, bude tam nejspíš rostlinná bílkovina (sójová nebo pšeničná), škrob, docela dost soli a různá dochucovadla, aby to mělo alespoň nějakou chuť, a pak stabilizátory. Seznam to bude dlouhý a z mého pohledu ne příliš lákavý. 

Nejdřív grilovali kuřata. Teď je značka Kro katalogem gastronomických trendů

Kdybychom chtěli najít někoho, kdo čítankově reprezentuje aktuální gastronomické trendy, byly by to podniky pražské značky Kro. Jsou čtyři, jsou úspěšné a velmi populární, a podle zakladatele Vojtěcha Václavíka už další přibývat nebudou: „Tak, jak Kro teď vypadá, je kompletní.“ V čem je kouzlo Kro, a jaké trendy se tu mění na velmi příjemnou, chutnou a voňavou realitu?    

Přečíst článek

Upřímně, to už si dám raději poctivý burger, v jehož složení bude 100 procent kvalitního masa. Ale každý má svůj přístup k jídlu a své důvody. 

Zelenina, houby a ovoce

Takže znovu zopakuji první větu: grilovat se dá takřka všechno. Pro vegetariány a vegany je tu široké spektrum možností, které nabízí zelenina, houby a ovoce. Možná to na první pohled nevypadá úplně nejlákavěji, ale všechno je otázkou úhlu pohledu. Pojďme mrknout na zeleninu. Obvykle ji děláme jen jako přílohu k masu, ale zkusme jí svěřit hlavní roli, slibuju, že nezklame. 

Můj grilovací favorit je zelený chřest, stačí jen odlomit dřevnaté konce, ani loupat ho nemusíte. Potřete ho olivovým olejem a grilujte tak, aby zkřehnul a stále zůstal na skus. Pak už stačí jen kvalitní sůl, ideálně solný květ, čerstvě mletý pepř, kousek másla a citron. Citron je zázrak, cokoli ogrilovaného pokapete citronem, bude chutnat lépe, pár kapek citronové šťávy výborně zvýrazňuje a balancuje chutě. 

Sensa Finne Food Bistro láká na výborné jídlo i atraktivní prostředí. Takové místo centru Prahy chybělo

Praha má v samém centru nové místo, kam stojí zajít na pracovní oběd i romantickou večeři. Ideálně na obojí. „Menu je koncipované mimo jiné tak, aby se lidé chtěli vracet,“ říká chef Zdeněk Křížek. A má pravdu, za gyozami i chobotnicí či hovězím tataki se do Sensa Finne Food Bistra vrátím moc ráda. Zvědavost budí i položky, které jsem nestihla ochutnat. Tenhle podnik reprezentuje hned několik gastrotrendů: asijskou fúzi, sdílené jídlo nebo využití produkce aquaponie.

Přečíst článek

Raději předem zbavit vody

Pamatujte na to, až budete grilovat lilek nebo cuketu. Tahle zelenina má velmi vysoký obsah vody, ta by se na grilu velmi dlouho odpařovala, zelenina by změkla a byla by spíš umučená než ogrilovaná. Doporučuju plátky lilku a cukety nejprve nasolit, nechat asi 10 minut vypotit a tekutinu pak odsát papírovou utěrkou. Nebojte se přitlačit. Obecně platí, že zeleninu není před grilováním dobré marinovat (ostatně u většiny kvalitního masa je to taky zbytečné), jen přidáte další vodu a kousky bylin či marinády se budou na grilu připalovat. 

Udělejte to přesně naopak: zeleninu nejdřív ogrilujte, třeba právě plátky lilku a cukety a teprve pak ji (ideálně ještě horkou) naložte do marinády. Obvykle postačí nasekané byliny (koriandr, oregano, petrželka, výborná je máta…), olivový olej, citronová šťáva, sůl a pepř. Kdo chce, přidá česnek, chilli papričky, kapary, nasekané olivy… Zelenina krásně natáhne chutě, bude svěží a šťavnatá.

Culinary Cinema

Culinary Cinema: Když se spojí gastronomie a umění, je to zážitek na druhou

Výborné jídlo a k tomu navíc zážitek – večeře v netradičním prostředí nebo ve speciálních souvislostech patřily v době předcovidové k vyhledávaným atrakcím. Pak logicky zmizely. Dnes se tento trend, v němž se snoubí gastronomie s uměním či designem opět vrací. Díky za to!

Přečíst článek

Fantastické jsou na grilování papriky. Spalte je do černa, oloupejte a dejte do citronové marinády. Nebo je rozkrojte na půlky a naplňte sýrem. Cokoli s nimi na grilu provedete, bude nejspíš v pořádku. Rajčata grilujte ideálně na větvičce, bude se s nimi lépe manipulovat. Cherry rajčatům postačí chvilka, gril zvýrazní jejich chuť a dát si je můžete jen tak, nebo z nich připravte omáčku. Výborná je cibule z grilu, hlavně ta červená, pokrájená na čtvrtky nebo jarní grilovaná vcelku. Nebojte se ji připálit, pod černou slupkou bude dokonale jemná a sladká. 

Steak z květáku nebo hlívy

I květák nebo brokolici můžete dát na gril. Brokolici rozeberte na růžičky, na dvě minuty vhoďte do vroucí vody, pak slijte, zchlaďte proudem vody ledové a nechte zcela oschnout. Promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem a velmi zprudka opečte, aby se tu a tam zbarvila dohněda. K tomu kopeček řeckého jogurtu s trochou chilli, pepře, soli a citronu a máte delikatesu. 

Cokoli má tendenci se rozpadat na kousky nebo se s tím špatně manipuluje, dejte na grilovací tácek nebo pánev. Udělejte to i s květákem pokrájeným na 1 – 1,5 cm silné plátky. Potřete ho olivovým olejem, trpělivě zprudka grilujte a máte dokonalý vegetariánský steak. Opět přidejte jogurtovou omáčku, tentokrát s hromadou nasekaných bylin a česnekem a masožravci vám budou závidět. 

Lukáše Hejlíka můžete aktuálně vidět v sérii z produkce HBO Max Spolu a hladoví, kde s dceru Klárou putuje po republice a objevuje atraktivní místa a skvělé jídlo.

Lukáš Hejlík: Autentická a jednodušší. Taková gastronomie má budoucnost

Pokud má někdo přehled o tom, co se děje na české gastronomické scéně, tak je to Lukáš Hejlík. Autor Gastromapy, podcastů 111 a Velká žranice, a také knih 356 a 555, podle nichž cestují lidé po republice za dobrým jídlem a za zážitky. Mluvili jsme spolu o tom, jak se gastro proměnilo po covidovém útlumu a jaké trendy toto období přineslo.  

Přečíst článek

Skvělý steak vyrobíte i z hlívy ústřičné. Chce to jen pánev či plotýnku na gril, pořádný trs hlívy a další těžkou pánev, kterou hlívu zatížíte. Grilujte ji zprudka a trpělivě, chvíli bude trvat, než se z ní odpaří voda a hlíva se začne grilovat dokřupava. Pak ji potřete omáčkou připravenou ze sojovky, pasty miso a sezamového oleje. Delikatesa! 

Objemné klobouky portobela už patří mezi grilovací vege klasiku. Naplňte je sýrem nebo z nich udělejte vegeburger. A opět: česnekem, bylinkami a solí je ochuťte až po grilování.

Ovoce z grilu nasladko i naslano

A pak je tu ovoce. Vodní i cukrový meloun, broskve, nektarinky, meruňky, ananas… To všechno můžete ogrilovat. A připravit to nasladko, ale i naslano. Z grilovaného melounu je výborný salát s okurkou, fetou, mátou a jednoduchou citronovou zálivkou. Peckoviny z grilu jsou zase skvělé s mozzarellou třeba na bruschetty. Ke všemu se hodí máta a citron. A dobrá zmrzlina, pokud chcete dezert. 

Pořád ještě vás láká dát na gril prefabrikovaný vegeburger? Pokud už by to mělo být něco „hotového z ochodu“, tak zkuste sýr halloumi, tenhle kyperský vynález z ovčího mléka je na gril fantastický. A i tady platí, že ho jen nakrájíte na plátky a grilujete (klidně úplně na sucho). Ochucujte až pak.

Omáčka garum v různých fázích procesu přípravy, tak jak vzniká ve fermentačním inkubátoru značky Goodlok.

Garum je hit! Proč se ze starověkého receptu stal gastronomický fenomén

„A taky tam přidáváme garum,“ tuhle větu dnes uslyšíte od řady ambiciózních šéfkuchařů. Při prvním soustu pochopíte, proč je garum takový hit: neskutečně zintenzivní a prohloubí chuť, je to doslova exploze umami, přitom si pro sebe neukradne hlavní roli, ale fantasticky nakopne suroviny, s nimiž se v jídle pracuje. A přidat ho můžete takřka do všeho. Co to je garum? A kde se vzalo?

Přečíst článek

Brno je zlatá loď. Diktuje Česku gastrotrendy

V Brně je pozoruhodná koncentrace výborných kaváren, restaurací, barů a kvalitních gastronomických konceptů. Platí to už řadu let, ale tahle tendence se nijak neunavuje, naopak vesele bují dál a nové podniky vznikají covid necovid. V čem je kouzlo a síla brněnské scény a proč právě tady můžete zažít ty nejžhavější gastronomické trendy?

Přečíst článek

Chutě, vůně a trendy v gastronomii pro vás na Newstreamu objevuje Darina Křivánková. Další její příspěvky čtěte zde

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: Host na prvním místě

Přečíst článek
Chleba

Když se novinářka rozhodne otevřít bistro: „A nemáte nějaké normální jídlo?“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme