Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krvavé peníze pro Putina. Řečtí rejdaři vydělávají na ruské ropě

Krvavé peníze pro Putina. Řečtí rejdaři vydělávají na ruské ropě
ČTK/AP
Zdeněk Pečený

Přední řečtí námořní dopravci přepravují více ruské ropy než státní moskevské tankery. Řečtí rejdaři pomáhají ruskému státnímu rozpočtu, ale zároveň drží světové ceny ropy pod kontrolou, což je zase v zájmu Spojených států a jejich spojenců.

Reklama

Většina západních loďařů přestala přepravovat ruskou ropu poté, co Spojené státy, další členové G-7 a Evropská unie uvalily na Rusko sankce. V Řecku, kde sídlí jedna z největších námořních flotil na světě, ale rejdaři navyšují kapacitu, píše deník Wall Street Journal.

Češi někde tankují litr nafty i pod třicet korun. A bude to i míň

Pračky špinavé ruské ropy jedou naplno. Češi tak tankují litr nafty i pod třicet korun

Nafta v Česku už stojí i 29,90 koruny za litr. A půjde ještě dolů. Obrovské zlevnění je ale podle ekonoma Lukáše Kovandy výsledkem toho, že do EU stále proudí ruská ropa, a to přes země typu Číny, Singapuru či Turecka, kterým se přezdívá „pračky špinavé ruské ropy“.

Přečíst článek

Přední postavou bezskrupulózních rejdařů je George Economou, 70letý lodní magnát se slabostí pro obrazy Francise Bacona, minimalistické superjachty a obchody na hraně, o nichž někteří rivalové tvrdí, že by do nich nešli. Mezi takové nyní patří manévrování v úzkém prostoru, kde slouží ekonomickým zájmům jak Ruska, tak i Spojených států, ale pro mnoho konkurentů jde o příliš riskantní podnik.

Sto milionů za plavbu

TMS Tankers, společnost ze skupiny Economoua, přepravila od ruské invaze na Ukrajinu desítky milionů barelů ruské ropy. Vyplývá to z údajů o přepravě analyzovaných protikorupční organizací Global Witness, která jménem Ukrajiny vedla kampaň za přísnější sankce. Díky tomu je TMS nyní druhým největším hráčem v obchodu s přepravou ruské ropy hned za ruským státním Sovcomflotem.

Válečná výroba stojí za rostoucím průmyslem Ruska.

Průmyslová výroba v Rusku roste. Hojí se na „hotových kovových výrobcích”

Průmyslová výroba v Rusku v březnu vykázala první meziroční nárůst za poslední rok. Ruský statistický úřad oznámil, že produkce se zvýšila o 1,2 procenta. Analytici přitom v průzkumu agentury Bloomberg předpovídali, že výroba vykáže pokles o 1,4 procenta.

Přečíst článek

Lidé obeznámení s aktivitami TMS, stejně jako makléři a konkurenční majitelé lodí, zjištění podle WSJ potvrzují. Sedm řeckých skupin, včetně TMS, se řadí mezi 10 největších přepravců ruské ropy po invazi na Ukrajinu. Společně přepravují o 50 procent více než moskevské státní tankery.

Tankery napojené na Economoua podnikly podle Global Witness od 24. února loňského roku do konce letošního února více než 200 plaveb z ruských přístavů. Je to lukrativní byznys, který podle lidí z branže, na které se WSJ odkazuje, přináší zisk mezi čtyřmi až pěti miliony dolarů (až 106 milionů korun) za každou 60denní plavbu z Baltského moře do Indie a zpět. Právě trasa do Indie je tou nejčastější.

Sponzoři války

Plavby pomáhají churavějícímu ruskému rozpočtu, udržují světové ceny ropy pod kontrolou, a hlavně vydělávají peníze řeckým rejdařům. Také učinili z Economoua terč kritiky na Ukrajině.

Ukrajinci zaútočili dronem na Kreml, tvrdí Rusko. I další pokus Putin přežil

VIDEO: Ukrajinci zaútočili dronem na Kreml, tvrdí Rusko. I další pokus Putin přežil

Ukrajina se v noci na dnešek pokusila o dronový útok na kremelskou rezidenci ruského prezidenta Vladimira Putina, tvrdí ruské tiskové agentury. Putin je v pořádku a pokračuje v obvyklé práci, píše agentura TASS. Podle agentury RIA Novosti Putin v Kremlu v době útoku nebyl. Kyjev uvedl, že s incidentem nemá nic společného.

Přečíst článek

„Každý chápe, co je špatné a co je správné,“ řekl Oleg Ustenko, ekonomický poradce prezidenta Volodymyra Zelenského. Ukrajina naléhala na řecké úředníky a společnosti, aby s přepravou ruské ropy přestaly. Avšak bez efektu.

Ropný tanker (ilustrační foto).

Stínová flotila. Stárnoucí tankery převážející ruskou ropu představují ekologickou hrozbu

Flotila starých tankerů s nejasnými majiteli a postrádajícími bezpečnostní certifikáty se nyní plaví po světových oceánech napěchovaná ruskou ropou. Podle mnohých představují ekologickou hrozbu. Agentura Bloomberg uvádí, že v loňském roce vystřídalo majitele více než 100 ropných a palivových tankerů, přičemž ve stejném období došlo k prudkému poklesu počtu vyřazených lodí kvůli stáří.

Přečíst článek

„Posíláte krvavé peníze Putinovu režimu, který páchá válečné zločiny na Ukrajincích,“ vzkázal Ustenko. Ukrajinská národní agentura pro prevenci korupce umístila TMS na vrchol seznamu těch, které označila za mezinárodní sponzory války. Představitelé řecké vlády uvedli, že země dodržuje sankce, ale nemůže udělat mnoho pro zastavení obchodu s ropou v mezinárodních vodách.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme