Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

„Reglobalizace" začala. Vietnam, Mexiko a Indie posilují ve světovém obchodu na úkor Číny

„Reglobalizace" začala. Vietnam, Mexiko a Indie posilují ve světovém obchodu na úkor Číny
Wikimedia Commons
Denisa Holajová
dna

Světový obchod zažívá turbulence, které změní mezinárodní dodavatelské řetězce na další desetiletí. Firmy vyděšené výpadky dodávek v pandemii, prudkými nárůsty cen a přerušením přepravy snižují svoji závislost na jedné továrně či zemi. A vlády zejména západních zemí si chtějí zajistit přístup ke klíčovým materiálům a komponentům, jako jsou polovodiče a vzácné nerosty, ve vícero zemích pro případ, že by se světový trh rozštěpil na geopolitické bloky.

Reklama

Transformace, kterou někteří nazývají „reglobalizací“, bude trvat roky, píše agentura Bloomberg. Obchodní data teprve začínají nabízet vodítka o rozsahu změn a o tom, kdo se ocitá na vítězné straně a kdo prohrává.

Alexandr Vondra: Globální hodnoty neexistují, ukázala Ukrajina. Evropa by se měla probrat

Válka na Ukrajině jasně ukázala, že každá ze světových velmocí hraje svou vlastní hru, říká Alexandr Vondra, europoslanec, bývalý ministr obrany a současný místopředseda ODS. Evropa se po ruském útoku na Ukrajinu sjednotila, což je vlastně pozitivní nechtěný důsledek agrese Vladimira Putina. Také ve Spojených státech podle Vondry pochopili, že očekávání od Ruska byla nadnesená. Nicméně světové společenství nesdílí evropské zděšení z Ruska. Čína, Indie, Írán či arabské státy hrají vlastní geopolitickou hru. „Končí utopická představa, že celý svět bude sdílet jakési univerzálně platné hodnoty,“ říká Alexandr Vondra.

Přečíst článek

Nárůst napětí mezi Washingtonem a Pekingem podnítil spekulace o odvětvovém oddělení mezi největšími světovými ekonomikami. Podle analýzy Chada Bowna z Petersonova institutu pro mezinárodní ekonomiku se v loňském roce dovoz zboží do USA z Číny, které podléhá clům, snížil o zhruba 14 procent oproti úrovni před obchodní válkou v roce 2017.

V kurzu jsou Vietnam i Thajsko

Americká cla, exportní omezení a subvence v uplynulých pěti letech přesvědčily americké společnosti, aby diverzifikovaly svůj dovoz mimo Čínu. Celkový podíl čínského dovozu do USA se od roku 2018, kdy tehdejší prezident Donald Trump uvalil cla na tisíce čínského zboží, snížil přibližně o tři procenta.

analytik Saxo Bank Steen Jakobsen

Globalizace skončila, říká analytik Saxo Bank Steen Jakobsen

Hlavní analytik Saxo Bank Steen Jakobsen upozorňuje, že svět míří k větší deglobalizaci. „Stačí se podívat na Čínu a Spojené státy. Tyto země se snaží stát nezávislé na zbytku světa,“ říká. Západ by měl také zapomenout, že obchodováním s nějakou zemí v ní vybuduje demokracii. „Většina zemí na světě je nedemokratických a lidem je to tam jedno,“ říká pro Newstream Jakobsen.

Přečíst článek

Za tu dobu ovšem Čína postoupila část svého podílu na americkém exportu dalším asijským zemím. Čínští výrobci, kteří chtějí obejít americká cla a zkrátit dodavatelské řetězce, otevírají operace v zemích, jako jsou Vietnam či Thajsko a mimo Asii také Mexiko.

Boom skladů u mexických hranic

Právě Mexiko se podle Bloombergu stává klíčovou alternativou amerických zdrojů k Číně. Vysoce integrované americko-mexické zásobovací linky a dohoda o volném obchodu mezi USA, Mexikem a Kanadou (USMCA) pomáhají vytvářet investiční příležitosti.

Apple jedná o výrobě macbooků v Thajsku, ztrojnásobil produkci iPhonů v Indii

Po Indii hledá Apple útočiště i v Thajsku. Chce tam přesunout výrobu macbooků z Číny

Technologický gigant chce přesunout výrobu notebooků MacBook do Thajska, zatímco v Indii už meziročně ztrojnásobil produkci iPhonů. K odklonu od výroby v Číně ji vedou komplikace spojené s covidovými lockdowny a ochlazení vztahů mezi Pekingem a Washingtonem.

Přečíst článek

Dovozci, a dokonce i někteří čínští exportéři, usilující o diverzifikaci svých dodavatelských řetězců, se předhánějí v zabírání mexických průmyslových prostor, které loni dosáhly obsazenosti 97,5 procenta. Poptávka po skladech a dalších průmyslových nemovitostech je zvlášť vysoká podél hranice s USA. Podle mexické asociace soukromých průmyslových parků je v plánu nebo ve výstavbě téměř padesát nových průmyslových areálů.

IPhony z Indie

Úsilí amerického prezidenta Joa Bidena o zlepšení obchodních vztahů s Evropou vyústilo v posun směrem k větší závislosti USA na dovozu z Evropy než z Číny. Za poslední rok se hodnota amerického dovozu z Evropy zvýšila o téměř 13 procent, zatímco import z Číny vzrostl pouze o šest procent.

Sázka Applu na Indii vychází. Vývoz iPhonů raketově stoupl, Indie si mne ruce

Sázka Applu na Indii vychází. Vývoz iPhonů raketově stoupl, Indie si mne ruce

Proticovidová hysterie Pekingu přiměla jednu z největších technologických firem světa Apple poohlédnout se po jiné zemi, v níž by mohla vyrábět kultovní iPhony a další zařízení. A sázka na Indii firmě z kalifornského Cupertina zdá se vychází – výsledkem mobilizované aktivity firmy a jejích dodavatelů je dvojnásobný nárůst produkce a vývozu iPhonů z Indie v posledních měsících, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Výrobci smartphonů, jako je Apple, pracují na snížení své závislosti na Číně. Během 12 měsíců do března Apple ztrojnásobil svou indickou výrobní stopu a vyrobil iPhony za více než sedm miliard dolarů. Indie nyní představuje přibližně sedm procent světové produkce iPhonů  a roční tržby tam vzrostly na šest miliard dolarů.

Nábytek z Vietnamu

Vietnam je další vyhledávanou zemí pro firmy, které chtějí diverzifikovat mimo Čínu. Jak uvádí Bloomberg, za uplynulých sedm let vzrostl dovoz vietnamského nábytku do USA o 186 procent. Byť v poslední době začínají objednávky klesat kvůli menší celosvětové poptávce po spotřebním zboží.

Průmyslová politika Pekingu sice katapultovala Čínu, aby se stala největším vývozcem elektrických vozidel po Německu, podle Bloomberg Intelligence ale evropský podíl na celosvětovém prodeji elektrických vozidel letos zřejmě poroste. Bude totiž k dispozici více modelů a dodavatelské řetězce se zjednoduší. Koncern Volkswagen v březnu odhalil nový model elektromobilu s cenovkou do 25 tisíc eur, tedy zhruba 600 tisíc korun.

Škoda Auto, ilustrační foto

Škoda Auto expanduje do Vietnamu. Chce si tím posílit pozici v regionu

Automobilka Škoda Auto vstupuje na trh ve Vietnamu. Evropské modely tam nabídne již v příštím roce, od roku 2024 budou ve Vietnamu k dispozici také vozy vyráběné v Indii. Zpočátku Škoda počítá s prodejem 30 tisíc vozů ročně, následně chce prodeje zvednout až na 40 tisíc aut za rok. Škoda Auto o informovala v tiskové zprávě. Loni Škoda Auto po celém světě dodala 878 200 vozů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jerome Powell, šéf Fed

Politická válka v USA. Trumpovi spojenci kují pikle, chtějí narušit nezávislost Fedu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme