Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mexiko - informace o tématu

Chlebíček v karlínském bistru Jana Paukerta

Pavel Maurer: Bez chlebíčků, čočky a ovocného salátu to prostě není Silvestr. Letos ale bude jiný

Miluju chlebíčky a kvalitní víno. Jedno je však jisté: v posledních vteřinách tohoto roku budeme myslet víc než kdykoli jindy na ty, co již nejsou mezi námi, píše o letošním Silvestru ve svém pravidelném sloupku gastronaut Pavel Maurer.

Přečíst článek
Luxusní prezidentské letadlo, kterého se Mexiko marně snažilo více než čtyři roky zbavit, si konečně našlo nový domov - Tádžikistán.

Konečně. Mexiko po letech prodalo za dvě miliardy nechtěné prezidentské letadlo do Tádžikistánu

Přečíst článek
„Reglobalizace" začala. Vietnam, Mexiko a Indie posilují ve světovém obchodu na úkor Číny

„Reglobalizace" začala. Vietnam, Mexiko a Indie posilují ve světovém obchodu na úkor Číny

Světový obchod zažívá turbulence, které změní mezinárodní dodavatelské řetězce na další desetiletí. Firmy vyděšené výpadky dodávek v pandemii, prudkými nárůsty cen a přerušením přepravy snižují svoji závislost na jedné továrně či zemi. A vlády zejména západních zemí si chtějí zajistit přístup ke klíčovým materiálům a komponentům, jako jsou polovodiče a vzácné nerosty, ve vícero zemích pro případ, že by se světový trh rozštěpil na geopolitické bloky.

Přečíst článek
Podíl miliardářů bohatnoucích na kšeftech se státem je v Česku druhý nejvyšší na světě. Za Ruskem a před Mexikem

Hned za Ruskem. Podíl miliardářů bohatnoucích na kšeftech se státem je v Česku druhý nejvyšší na světě

Na světě existují stovky miliardářů, o nichž se předpokládá, že jejich bohatství pochází převážně z "kamarádského" vztahu se státem. Nejvíce se tento tzv. crony capitalism, tedy klientelistický kapitalismus, projevuje v Rusku, kde se majetek miliardářů pocházející z úzkých přátelských vztahů se státem podílí na HDP 19 procenty, vyplývá z indexu sledovaného časopisem The Economist. Druhá příčka patří Česku s podílem na HDP více než 15 procent. V první pětici se dále umístily Malajsie, Singapur a Mexiko.

Přečíst článek
Členové katolického bratrstva 'Cristo de la Buena Muerte' se účastní procesí ve španělské Zamoře, počátkem úterý 4. dubna 2023.

FOTOGALERIE: Týden ve světě – přípravy a oslavy Velikonoc, Macron v Číně, papež zpět v úřadu

Uplynulý týden se nesl zejména v duchu příprav na největší křesťanský svátek. Velikonoce mají v různých zemích až neobvyklou podobu. Jak viděli hlavní události posledních sedmi dnů, jako například návštěvu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v Číně či návrat papeže Františka z nemocnice do úřadu světoví i čeští fotografové? Podívejte se ve fotogalerii na jejich nejlepší snímky.

Přečíst článek
Kašmírská muslimská dívka pozoruje fotoaparát při své návštěvě hodiny recitace Koránu během postního měsíce ramadánu ve Šrínagaru na území Kašmíru ovládaného Indií v neděli 26. března 2023. Muslimové po celém světě nyní dodržují svatý postní měsíc ramadán.

Týden v obraze: Demonstrace, zemětřesení, ramadán i čekání na příchod jara

Čekání na jaro, přírodní pohromy, čínská módní přehlídka, svátky ramadánu v arabském světě i odborářská demonstrace proti chystané ekologické normě Euro 7 za účasti šéfa ANO Andreje Babiše v bundě značky Prada. Jak viděli světoví i čeští fotografové uplynulých sedm dnů? Podívejte se na nejlepší fotografie níže.

Přečíst článek
Pavel na Hrad. Inaugurace nově zvoleného prezidenta Petra Pavla, 9. března 2023, Pražský hrad. Prezident Petr Pavel a první dáma Eva Pavlová zdraví přihlížející z balkonu na třetím hradním nádvoří.

FOTOGALERIE: Týden ve světě: Pavlova inaugurace, netradiční MDŽ i sníh nad Hollywoodem

Inaugurace nového českého prezidenta Petra Pavla, svátek barev v Indii, sportovní výkony i netradiční oslava Mezinárodního dne žen. Dění ve světě v uplynulém týdnu dokumentovaly tisíce profesionálních fotografů. Podívejte se na nejlepší fotografie zachycující vážné i nevážné, poetické či adrenalinové fotografie agentur AP a ČTK.

Přečíst článek
Americká automobilka Tesla postaví závod ve městě Monterrey v mexickém státě Nuevo León.

Tesla se vydává do Mexika, v Monterrey postaví nový závod

Americká automobilka Tesla postaví závod ve městě Monterrey v mexickém státě Nuevo León. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador o podmínkách výstavby v pondělí telefonicky hovořil s šéfem automobilky Elonem Muskem. Monterrey je průmyslovým centrem na severovýchodě Mexika.

Přečíst článek
Každý sní o dlouhém, zdravém důchodu. Největší šance je ve Francii, Česko pod průměrem.

Každý sní o dlouhém, zdravém důchodu. Největší šance je ve Francii. Jak je na tom Česko?

Téměř každý sní o dlouhém období důchodu s co nejdelším obdobím bez zdravotních potíží. Šance na jeho dosažení se však ve světě dramaticky liší – a budou i nadále s tím, jak se objevují plány na prodloužení věku pro odchod do důchodu včetně České republiky, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na průzkum mezi čtyřmi desítkami zemí OECD.

Přečíst článek
BMW - ilustrační foto

BMW investuje do Mexica 800 milionů eur

Německá automobilka BMW investuje ve středomexickém státě San Luis Potosí 800 milionů eur (asi 19 miliard korun) do výroby vysokonapěťových baterií a plně elektrických modelů na platformě Neue Klasse. Informovala o tom dnes na svém webu. Expanze by měla v místě vytvořit asi 1000 nových pracovních míst. BMW chce dosáhnout toho, aby do roku 2030 více než polovinu prodeje tvořily plně elektrické vozy.

Přečíst článek
Spojené státy decimuje droga silnější než heroin

Nová hrozba, Spojené státy decimuje droga silnější než heroin

Na předávkování v USA ročně zemře na 110 tisíc lidí, dvě třetiny má na svědomí fentanyl. Nový opioid je desetkrát nebezpečnější než heroin. Protidrogové vládní agentury podcenily nástup mexických drogových kartelů. Místo do nových skenovacích technologií na hraničních přechodech Spojené státy investovaly do stavby hraniční zdi a nyní v drogové válce s narkobarony prohrávají na celé čáře.

Přečíst článek
Lístky mexické loterie

Zabavený dům mexického narkobarona získá majitele v loterii

Zabavený dům v mexickém městě Culiacán, odkud před lety za dramatických okolností uprchl obklíčený drogový boss Joaquín Guzmán přezdívaný El Chapo (Prcek), dnes patrně získá nového majitele ve státní loterii, píše agentura DPA.

Přečíst článek
Reklama

News box

Největší ruská banka Sberbank v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 11,3 procenta na 397,4 miliardy rublů (téměř 101 miliard korun). Banka současně v dnešním oznámení výrazně zvýšila prognózu růstu úvěrů pro drobné zákazníky na letošní rok.

Antimonopolní úřad povolil holdingu CE Industries Jaroslava Strnada nákup potravinářské společnosti 🍏 Fruta Podivín, kterou dosud vlastnil koncern Orkla Foods. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, uvedl úřad.

Čínská společnost ByteDance navzdory tlaku ze Spojených států nemá v úmyslu prodat svoji videoaplikaci TikTok. Spojené státy přijaly zákon, který firmu k takovému postupu nutí, jinak bude v Americe TikTok zakázán. Uvedl to server zpravodajské televize BBC. Odvolává se na oznámení firmy na jejím oficiálním účtu na sociální síti Toutiao, kterou ByteDance vlastní. Číst více
Německá společnost Thyssenkrupp prodá 🤝 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group (EPCG) českého miliardáře Daniela Křetínského. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Číst více
Japonská automobilka Toyota Motor investuje 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) do svého druhého závodu na výrobu elektromobilů 🔌🚗 ve Spojených státech. Jejich výroba ve státě Indiana má začít v roce 2026, uvedla agentura Kjódó. Číst více
V prvních dvou měsících letošního roku evropské země vyčlenily na pomoc Ukrajině napadené ruskou armádou celkem asi šest miliard eur 💶 (přes 150 miliard korun), téměř celá suma se týká vojenského vybavení. Uvedl to výzkumný Kielský institut pro světové hospodářství. Suma přitom zdaleka nestačila na to, aby zaplnila mezeru, která vznikla kvůli výpadku americké podpory. Číst více
Americká technologická společnost Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google 🌐, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 57 procent na 23,66 miliardy dolarů (zhruba 554 miliard korun). Firma také oznámila, že svým akcionářům poprvé ve své historii vyplatí dividendu. Akcie podniku na zprávu reagovaly výrazným růstem. Číst více
Microsoft ve třetím finančním čtvrtletí zvýšil 📈 čistý zisk 💰 meziročně o pětinu na 21,9 miliardy dolarů (zhruba 513 miliard korun). Tržby vzrostly o 17 procent na 61,9 miliardy dolarů. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 60,8 miliardy dolarů. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme