Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

dovoz - informace o tématu

Ruskou ropou proudící do Česka může být i ropa ázerbájdžánská

„Ruskou“ ropou proudící do Česka může být i ropa ázerbájdžánská. Proč roste její dovoz?

Česko od začátku ruské invaze na Ukrajinu do letošního dubna dovezlo ruskou ropu celkem za 107 miliard korun. Problém je, že „ruskou“ může být i ropa ázerbájdžánská. Ázerbájdžán podle včera zveřejněných dat letos v prvním pololetí dovážel meziročně o zhruba třetinu více ruské ropy. Přitom už loni svůj dovoz ropy z Ruska zčtyřnásobil. Proč země, jež sama ropou oplývá, náhle dramaticky navyšuje její dovoz?

Přečíst článek

Čína od července sníží cla na některé zboží dovážené ze Srbska. Týkat se to má elektromotorů nebo hovězího vína

Přečíst článek
Čokoláda jako luxusní zboží? Její cena se může do konce roku zdvojnásobit

Olivia Lacenová: Čokoláda jako luxusní zboží? Její cena se může do konce roku zdvojnásobit

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden

Biden vyrazil do boje s elektromobily z Číny. Cla na jejich dovoz zvýšil na sto procent

Spojené státy zvýší cla na dovoz elektromobilů z Číny z 25 na 100 procent, oznámila administrativa prezidenta Joea Bidena. Zvýší se také cla na dovoz počítačových mikročipů, solárních článků, baterií, kritických minerálů, zdravotnických produktů, některých výrobků z oceli a hliníku, stavebních jeřábů a na mnoho dalších položek. Čínu rozhodnutí silně znepokojuje, proto přijme rozhodná opatření na ochranu svých práv a zájmů, reagovalo čínské ministerstvo obchodu.

Přečíst článek
Volkswagen a BMW varují před cly na dovoz elektromobilů z Číny do EU

Zavedením cel na dovoz elektromobilů z Číny se EU střelí do vlastní nohy, uvedl šéf BMW

Vedoucí představitelé německých automobilek Volkswagen a BMW varovali před zavedením nových cel na dovoz elektromobilů od čínských výrobců do Evropské unie.

Přečíst článek
Třetí se směje. Čína díky západním sankcím ušetřila miliardy při nákupu ropy

Třetí se směje. Čína ušetřila díky západním sankcím miliardy dolarů při nákupu ropy

Čína už letos ušetřila téměř deset miliard dolarů, v přepočtu přes 231 miliard korun, díky rekordním nákupům ropy ze zemí, na které se vztahují západní sankce. Vyplývá to z výpočtů agentury Reuters, která vycházela z údajů od obchodníků a rejdařů. Nezamýšleným důsledkem sankcí uvalených Spojenými státy a dalšími zeměmi na Rusko, Írán a Venezuelu se tak stalo snížení nákladů na dovoz pro rafinerie v Číně, která ale také často tyto jednostranné sankce kritizuje.

Přečíst článek
VinFast se uchází o evropský trh

Po Číňanech chtějí zaplavit Evropu elektromobily i Vietnamci. Již mají unijní povolení

Nová konkurence pro evropské výrobce elektromobilů přichází z Vietnamu. Tamní výrobce elektromobilů, VinFast, chce ještě letos zahájit dodávky svých vozů do Evropy. Do konce roku na evropský trh dodá tři tisícovky svých vozů VF8.

Přečíst článek
Si Ťin-pching

Odvetná čínská cla na dovoz z USA porušují mezinárodní pravidla, tvrdí WTO

Světová obchodní organizace (WTO) dospěla k závěru, že cla, která Čína uvalila na dovoz ze Spojených států v odvetě za americká cla na dovoz oceli a hliníku, jsou v rozporu s mezinárodními obchodními pravidly. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Lukáš Kovanda: Pšenice zdražuje kvůli ruským útokům na ukrajinské sklady. Zakázat, či ne dovoz obilí z Ukrajiny?

Pšenice i kukuřice na světových burzách výrazně zdražují, v důsledku ruských útoků na sklady při Dunaji. Českou vládu to staví před dilema, zda se připojit k embargu na dovoz ukrajinské zemědělské produkce, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Černý scénář českého ovocnářství se naplňuje. Kvůli levným dovozům mizí hektary sadů

Černý scénář českého ovocnářství se naplňuje. Kvůli levným dovozům mizí hektary sadů

Čeští ovocnáři vykáceli za poslední rok kvůli nízkým výkupním cenám ovoce a ztrátovému pěstování 8,3 procenta ovocných sadů. Plochy sadů snížili o 1011 hektarů na 11 214 hektarů. Představuje to úbytek milionu stromů a keřů. S odkazem na data Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského to uvedli představitelé Agrární komory a Ovocnářské unie ČR.

Přečíst článek
Nad krvavými diamanty z Ruska se stahují mraky. G7 zvažuje sankce

Krvavé ruské diamanty unikají sankcím. Jak dlouho ještě?

Vůdci zemí skupiny G7 budou na víkendovém summitu hovořit mimo jiné o způsobech, jak omezit vývoz diamantů z Ruska. Podle agentur DPA a Reuters to před vrcholnou schůzkou v japonské Hirošimě uvedli nejmenovaní diplomaté.

Přečíst článek
Do Česka se dovezly květiny z Nizozemska, Ekvádoru či Kolumbie za dvě miliardy. Tržby květinářů ale klesají

Do Česka se dovezly květiny z Nizozemska, Ekvádoru či Kolumbie za dvě miliardy. Tržby květinářů ale klesají

Hodnota dovozu řezaných květin loni dosáhla přibližně 2,3 miliardy korun. Proti roku 2021 mírně vzrostla, a to asi o devět milionů korun. Na importu se tradičně nejvíce podílelo Nizozemsko, následoval Ekvádor, Kolumbie, Keňa a Slovensko. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Tuzemští prodejci se podle Marcely Nachlingerové ze Svazu květinářů a floristů ČR aktuálně potýkají s klesající poptávkou. Tržby jim meziročně propadly o pět až 15 procent, řekla.

Přečíst článek
Škoda Auto, ilustrační foto

Ojetiny z ciziny už nejsou v kurzu. Zájem o dovoz aut padá

Dovoz ojetých osobních aut od ledna do konce dubna letošního roku meziročně klesl o desetinu na 51 912 vozů. V samotném dubnu činil pokles 8,5 procenta. Průměrné stáří dovážených ojetin se zvýšilo o půl roku na 11 let, téměř čtvrtina aut byla starší 15 let. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Přečíst článek
Reklama

News box

Mediální agentura Médea je z rozhodnutí pražského městského soudu v úpadku. Firma napůl vlastněná podnikatelem Janem Čermákem a jejím zakladatelem Jaromírem Soukupem musí do deseti dnů sestavit a odevzdat insolvenčnímu správci doplněné seznamy svého majetku a závazků. O rozhodnutí informoval web MediaGuru. O způsobu řešení úpadku soud nerozhodl.

Smír ve sporu o evidenci Babiše jako agenta StB označil Fiala za politický handl. Babiš se podle českého premiéra dohodl se spřátelenými slovenskými politiky, napsal Fiala na síti X. 

Číst více
Příslušníkům bezpečnostních sborů by se měl příští rok zvednout plat o pět procent, tedy zhruba o 1500 korun ve všech tarifních třídách. Po dnešním jednání se zástupci odborů to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Předseda Unie bezpečnostních složek (UBS) Aleš Lehký novinářům řekl, že požaduje zvýšení o 6,9 procenta, tedy zhruba o 2200 korun. Vláda minulý týden rozhodla o zvýšení platů vrcholných politiků a soudců právě o 6,9 procenta.
Z čela dozorčí rady firmy Tatra Trucks byla počátkem srpna odvolaná Denisa Materová, jejíž skupina Promet Group drží v automobilce 35procentní podíl. V čele rady stála od dubna. Na personální změnu upozornily Hospodářské noviny. Většinovým majitelem Tatry je zbrojařská skupina Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada. Web Seznam Zprávy (SZ) Byznys uvedl s odvoláním na nejmenované zdroje, že spor mezi akcionáři vznikl poté, co se Materové nelíbil obchod s ministerstvem obrany. Číst více
Praktičtí lékaři 👨‍⚕️👩‍⚕️  ruší svůj protest, který plánovali na konec října. Ministerstvo zdravotnictví upraví úhradovou vyhlášku, která rozděluje peníze na rok 2025, podle jejich požadavků. Po jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) to řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Číst více

Pražská burza v úvodu týdne stagnovala. Index PX posílil 💪 o 0,01 procenta na 1627,52 bodu. Pomohly mu hlavně akcie Monety a zbrojovky Colt. Nejvýraznější nárůst zaznamenaly akcie metalurgické společnosti Gevorkyan, které posílily o 0,78 procenta.

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že český expremiér Andrej Babiš byl v dokumentech někdejší československé tajné policie StB neoprávněně evidován jako její agent a s StB vědomě nespolupracoval. Úřad s Babišem uzavřel smír ve sporu o ochranu osobnosti týkající se neoprávněné evidence ve svazcích StB. Číst více
Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) dnes na mimořádném jednání odvolala z funkce předsedy představenstva Petra Witowského. Generálním ředitelem největší městské firmy zatím zůstává. V představenstvu skončili také Marek Kopřiva a Jiří Špička, kteří čelí obvinění z korupce. Místo Witowského rada zvolila Jiřího Pařízka, pětičlenné představenstvo tak zůstává usnášeníschopné. Číst více
Poptávka po amerických dolarech 💲se minulý týden prudce zvýšila 📈 a investoři očekávají, že zájem před blížícími se prezidentskými volbami v USA vydrží. S odkazem na data investiční banky JPMorgan Chase & Co to uvedla agentura Bloomberg. Obchodníci proti americké měně prodávali zejména australské a singapurské dolary, což je známkou toho, že se zajišťují vůči měnám spojeným s Čínou.
Viktor Orbán hledá cestu z krize na trhu s bydlením. V Budapešti téměř zečtyřnásobí daň z krátkodobých pronájmů obytných nemovitostí, které se uskutečňují například prostřednictvím internetové platformy Airbnb, píše Bloomberg. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme