Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Praha chce financovat výstavbu bytů skrze úplně nové evropské fondy

Praha chce financovat výstavbu bytů skrze nové evropské fondy
bod architekti
Denisa Holajová

Kdo a hlavně za co postaví tisícovky městských bytů, jejichž projekty už třetím rokem chystá Pražská developerská společnost (PDS)? Praha nyní přišla s nápadem na financování skrze Evropské fondy dlouhodobých investic (ELTIF).

Reklama

„Z pověření rady hlavního města teď prověřujeme možnosti alternativních způsobů financování projektů v oblasti dostupného bydlení. Jako jeden ze způsobů se jeví využití fondů ELTIF a to zejména proto, že jsou koncipovány jako sdílený investiční prostředek odpovídající cílům skupiny Evropské investiční banky přispívat k rozvoji vnitřního trhu,“ uvedl ředitel PDS Petr Urbánek. Zkušenosti s nimi jsou ovšem nejen v Česku zatím minimální.

ELTIF jsou registrované jen ve čtyřech zemích

První projekty, které PDS coby příspěvková organizace magistrátu připravuje na městských pozemcích, by se podle Urbánka mohly začít stavět za dva až tři roky. „Ve chvíli, kdy se budeme blížit získání územního rozhodnutí a stavebního povolení, tak navrhneme ekonomicko-obchodní řešení, jak by hlavní město dál mělo pokračovat,” popisuje Urbánek. Realizaci by nejspíš řešil magistrát skrze svůj odbor investic. Každopádně úkolem PDS je zajistit hlavně projekční fázi, financování výstavby těchto městských bytů už bude politickým rozhodnutím vedení města.

natáčení podcastu s Petrem Urbánkem

Petr Urbánek: Palmovka nebo Nové Dvory. Praha postaví několik nových, velkých sídlišť

Pražská developerská společnost (PDS) chystá v Praze zastavět několik velkých ploch. Vzniknou tak v podstatě celá nová „sídliště“. Ne však taková, jak se tomu rozumělo před dvaceti či třiceti lety. Nepůjde o shluk na sebe namačkaných paneláků, ale o oblasti, kde vzniknou stovky bytů, ale i obchody, provozovny služeb, klidové zóny. O stavu záměru mluvil v podcastu Realitní Club Petr Urbánek, ředitel PDS.

Přečíst článek

Alternativní fondy ELTIF jsou zatím registrované pouze ve čtyřech zemích – Francii, Itálii, Španělsku a Luxembursku. Jejich rozšíření by měla napomoci právní úprava v Evropském parlamentu z letošního března, která má tyto fondy zatraktivnit, a to například odstraněním minimálních vkladů pro retailové investory nebo kombinací investic v portfoliu, jako jsou nemovitosti, zelené dluhopisy, či dokonce méně tradiční aktiva jako duševní vlastnictví či letadla. 

Otázka daňových výhod

„Potenciál fondů ELTIF může být v budoucnu vyšší, než jaké je jejich současné využití. Nicméně by tyto fondy musely být zvýhodněny především z daňového pohledu. Mohlo by tak dojít k jasnému oddělení dlouhodobých projektů, které jsou ve veřejném zájmu, od těch ryze soukromých,“ řekl Jaromír Sladkovský, generální ředitel Raiffeisen Investiční společnosti.

Explora Business Centre v Praze 5 změnila majitele. Od skupiny  Golden Star Group ji koupil český nemovitostní fond Trigea.

Inflace loni přinesla nemovitostním fondům rekordní výnosy

Nemovitostní fondy přinesly loni investorům rekordní výnosy. Podle specializovaného portálu Nemovitostni-fondy.cz dosáhlo v průměru za rok 2022 čisté zhodnocení těchto fondů 8,5 procenta, což je nejvíce za dobu jejich fungování. Předloni v průměru vynesly 6,75 procenta. Většina akciových, dluhopisových a balancovaných fondů skončila loni ve ztrátě mezi deseti až 20 procenty.

Přečíst článek

Už dnes lze přitom dosáhnout vše, co ELTIF nabízí, pomocí fondů pro kvalifikované investory. „Z praktického hlediska je tak ELTIF legislativa spíše svazující a nákladnější pro investiční společnosti. Z hlediska možného použití pro financování výstavby nájemního bydlení, infrastrukturních projektů a podobně by tak bylo možné získat snazší financování těchto projektů v takzvaně veřejném zájmu,” míní Sladkovský.

Podle své výroční zprávy má PDS v projektové přípravě dohromady padesátku projektů. „Pokud by byly realizovány, lze předpokládat, že by generovaly příjem z nájemného zhruba jednu miliardu korun ročně,“ uvádí výroční zpráva. Kapitalizace příjmů z nájemného by tak podle PDS urychlila přípravu a realizaci projektů. 

Zajímají vás aktuality na trhu s nemovitosmi? Čtěte Realitní Club

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jedna z prvních bytových dřevostaveb v Praze čeká na nájemníky. Developer UBM ji prodal fondu

Jedna z prvních bytových dřevostaveb v Praze čeká na nájemníky. Developer UBM ji prodal fondu

Přečíst článek
Prosek Park - vizualizace projektu nájemního bydlení.

Obrat k nájemnímu bydlení. Velcí developeři hledají odbyt a nabízejí městu výstavbu levných bytů

Přečíst článek
natáčení podcastu s Petrem Urbánkem

Petr Urbánek: Palmovka nebo Nové Dvory. Praha postaví několik nových, velkých sídlišť

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme