Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Inflace v Česku klesla pod devět procent, je nejnižší za rok a půl

Inflace v Česku dál klesá, v červenci 2023 byla nejnižší za rok a půl.
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v Česku v červenci o 8,8 procenta, což bylo o 0,9 procentního bodu méně než v červnu. Meziměsíčně stouply o 0,5 procenta. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle rekreace a kultura. Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Reklama

„Spotřebitelské ceny v červenci pokračovaly v oslabování meziročního růstu. Na tento vývoj měly výrazný vliv ceny potravin. Ty již od prosince loňského roku zmírňují svůj meziroční růst, který byl v červenci 9,5 procenta. Oproti minulému měsíci ceny potravin klesly o 0,8 procenta,” uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Meziroční inflace v Česku do července 2023 ČSÚ, newstream.cz

Zpomalení meziročního cenového růstu bylo ovlivněno zejména cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle bydlení. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje zmírnila svůj růst většina sledovaných položek.

Lidé stále šetří. Tržby v maloobchodu v červnu klesly počtrnácté v řadě

AKTUALIZOVÁNO: Lidé stále šetří. Tržby v maloobchodu v červnu klesly počtrnácté v řadě

Meziročně se tržby v maloobchodě v červnu snížily reálně o 4,1 procenta, meziměsíčně vzrostly o 0,3 procenta. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek

Ceny masa byly v červenci vyšší o 3,2 procenta (v červnu o 4,7 procenta), položky ve skupině mléko, sýry, vejce o 8,3 procenta (v červnu o 13 procent), margarínu a ostatních rostlinných tuků o 3,6 procenta (v červnu o 17,1 procenta), ovoce o 10,3 procenta (v červnu o 15,2 procenta) a cukru o 44,7 procenta (v červnu o 50,3 procenta). V oddíle bydlení v červenci zpomalily svůj meziroční růst ceny zemního plynu na 35,5 procenta (v červnu 39,8 procenta) a tuhých paliv na 26,9 procenta (v červnu 35,2 procenta).

Pokles inflace zatím jen hrou čísel

„Aktuální pokles inflace je v první řadě výsledkem fungování vysokého srovnávacího základu, a nikoliv nějakého plošného přizpůsobení cen nové stagnační realitě. V podstatě pouze pohonné hmoty v porovnání s loňským rokem výrazně poklesly v reakci na situaci na komoditních trzích, zatímco ceny ostatního zboží a služeb zatím spíše jen zpomalují své dosavadní tempo růstu,“ uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek. „Na cenách v obchodech stále není vidět ani tlak přetrvávající slabé poptávky, ani relativně silná koruna nebo propad cen mezinárodní, zvláště pak lodní, dopravy. Dál výrazně zdražují služby spojené s bydlením, cestováním a stravováním,“ dodal.

Další „oběť” inflace. Dříve Babišova mlékárna Olma z Agrofertu loni dosáhla rekordního zisku. Na snímku tehdejší šéf Agrofertu a pozdější premiér Andrej Babiš a šéfka mlékárny Olma Simona Sokolová v roce 2013.

Další „oběť” inflace. Dříve Babišova mlékárna Olma z Agrofertu loni dosáhla rekordního zisku

Mlékárně Olma loni vzrostl zisk meziročně o 4,4 procenta na rekordních 215,8 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy skupiny Agrofert, do které Olma patří. Tržby mlékárny zatím zveřejněny nebyly.

Přečíst článek

„Hodnota inflace v meziročním vyjádření klesá v souladu s předpoklady trhu a prognózou ČNB. I přesto je třeba si uvědomit, že inflace je výrazně nad obvyklým cílem už přibližně dva roky a naplno se tak propisuje do ekonomiky. Například negativně ovlivňuje hospodaření firem, což se mimo jiné odráží na tom, že český trh fúzí a akvizic v letošním prvním pololetí vykázal nejnižší aktivitu za posledních minimálně pět let,“ uvedl Daniel Janeček z týmu strategického poradenství PwC Česká republika.

Také analytici předpokládali, že inflace i nadále zpomalovala a klesla pod devět procent. V červnu spotřebitelské ceny meziročně rostly o 9,7 procenta, byla to nejnižší hodnota inflace od prosince 2021.

Inflace bude klesat i nadále

V nadcházejících měsících by inflace podle analytiků měla dál zpomalovat, nebude to ale už tak rychlým tempem jako dosud. „Inflace se na začátku podzimu může na chvíli dostat ještě pod osm procent, avšak pak zafunguje nízký srovnávací základ z konce loňského roku, kdy byl zavedený tzv. úsporný energetický tarif. Zatímco loni inflaci na chvíli uměle snížil, letos ji vlastně navýší,“ míní Dufek.

Lukáš Kovanda: Češi už zase začínají rozhazovat, ukazují data

Lukáš Kovanda: Češi už zase začínají rozhazovat, ukazují data

Čechy přestává drtit inflace. Už se zase osmělují k nákupů věcí, které zrovna nutně nepotřebují. Ukazují čerstvá data z maloobchodu.

Přečíst článek

„ČNB by mohla být na první pohled s vývojem inflaci vzhledem ke své nové prognóze spokojená, nicméně k inflačnímu cíli se dobere nejdříve až v příštím roce. Jak rychle, to bude záležet na jejím postoji ke kurzu a k úrokovým sazbám. Prvním snížením úrokových sazeb totiž může vyslat signál, že inflace přestává být problémem,“ dodal. České národní banky předpokládá, že za celý příští rok bude inflace průměrně 2,1 procenta.

„V červnu se meziroční inflace dostala poprvé od ledna 2022 pod deset procent a pro červenec čekáme její další pokles. Ten bude znovu ovlivněn především vlivem srovnávací základny, nicméně v protiinflačním směru působí i další faktory. Mezi nimi je nejvýznamnější utlumená spotřeba domácností," uvedli před zveřejněním dat ČSÚ analytici České spořitelny.

Vše o inflaci čtěte zde:

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale

Alessandro Pasquale z Mattoni: Jestli projde růst DPH, minerálky zdraží

Alessandro Pasquale k poslednímu březnu letošního roku skončil v pozici CEO skupiny Mattoni 1873. Zůstává však ve vedení firmy v roli výkonného prezidenta a chce se více soustředit na strategické rozvíjení rostoucí skupiny. V roli šéfa Evropské asociace výrobců minerálních vod se pak chce zasadit o zavedení zálohového systému v celé Evropské unii. „Zvládnutelné to je do roku 2028. Pokud by se to opravdu povedlo, do roku 2040 by se ušetřilo 40 milionů tun plastu. To je hora plastu,“ uvádí v exkluzivním rozhovoru pro newstream.cz Alessandro Pasquale.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Lukáš Kovanda: Inflace klesá. Ale stále je čtyřikrát vyšší, než je cíl ČNB

Přečíst článek
Tržby obchodů klesly patnáctý měsíc za sebou. K růstu se po roce a půl vrátily e-shopy

AKTUALIZOVÁNO: Tržby obchodů klesly patnáctý měsíc za sebou. K růstu se vrátily e-shopy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme