Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další „oběť” inflace. Dříve Babišova mlékárna Olma z Agrofertu loni dosáhla rekordního zisku

Další „oběť” inflace. Dříve Babišova mlékárna Olma z Agrofertu loni dosáhla rekordního zisku. Na snímku tehdejší šéf Agrofertu a pozdější premiér Andrej Babiš a šéfka mlékárny Olma Simona Sokolová v roce 2013.
profimedia.cz
 ČTK

Mlékárně Olma loni vzrostl zisk meziročně o 4,4 procenta na rekordních 215,8 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy skupiny Agrofert, do které Olma patří. Tržby mlékárny zatím zveřejněny nebyly.

Reklama

Olma, která patří mezi největší tuzemské zpracovatele kravského mléka, se v posledních dvou letech potýká s rostoucími cenami mléka, vstupních materiálů, energií i mzdových nákladů. Kvůli vyšším nákladům na výrobu zdražila své mléčné produkty.

Peněženka, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Firmy si loni udělaly mejdan na účet svých zákazníků

Firmy napříč obory měly loni „mejdan“, podařilo se jim náklady inflace přenést na řadového občana a leckdy na tom ještě vydělat dost navíc, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda a přidává příklady několika takových firem.

Přečíst článek

Mlékárna zaměstnává zhruba 460 pracovníků. Mezi její hlavní odběratele dlouhodobě patří obchodní řetězce. Rozhodující součástí prodejního sortimentu Olmy jsou čerstvé mléko a smetany, kysané výrobky a jogurty. Více než desetinu tržeb Olma získává z prodeje výrobků v zahraničí.

Modernizaci technologií z poloviny zaplatily dotace

Olma v posledních letech masivně investuje. Od roku 2011 s pomocí evropských dotací připravila investiční projekty bezmála za 600 milionů korun. Dotace pokryjí takřka polovinu nákladů na modernizaci výrobních technologií Olmy.

Klíčové chemičce z Agrofertu vzrostl zisk o 1225 procent

Drahá hnojiva v loňském roce podpořila výsledky hospodaření jedné z klíčových chemiček Agrofertu ze svěřenských fondů Andreje Babiše. Tržby Lovochemie vzrostly téměř na dvojnásobek, zisk vzrostl o 1225 procent.

Přečíst článek

V roce 2020 mlékárna dokončila vývoj tvarohových dezertů, jogurtů se sníženým obsahem cukru a nových typů pudingových dezertů. Loni Olma vykázala a přijala z podpory zaměřené na zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurence potravinářského průmyslu a Programu rozvoje venkova investiční dotace v celkové výši 62,8 milionu korun.

Skupina Agrofert ovládla Olmu v roce 2009, kdy kapitálově vstoupila do firmy Milkagro, která byla majoritním vlastníkem mlékárny. Milkagro do té doby vlastnili zemědělci.

Senát schválil „lex Babiš“. Politici nebudou smět vlastnit média ani přes svěřenské fondy

Šéf ANO má smůlu. Senát schválil „lex Babiš“, politici nebudou smět vlastnit média ani přes fondy

Zákaz vlastnictví médií vrcholnými politiky bude od příštího roku přísnější, podobně jako přijímání dotací a pobídek. Například média nebudou moci politici převádět na osobu blízkou nebo do svěřenského fondu, za porušení povinností budou hrozit vyšší pokuty. Senát tyto úpravy zákona o střetu zájmů schválil, chybí jen podpis prezidenta Petra Pavla.

Přečíst článek

Konsolidovaný zisk Agrofertu loni stoupl víc než dvojnásobně na 12,97 miliardy korun. Vzrostl o 124 procent oproti 5,8 miliardy korun v roce 2021. Tržby skupiny vzrostly loni o 33 procent na 245 miliard korun. Do února 2017 vlastnil koncern někdejší ministr financí a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů.

V roce 2021 mlékárna Olma zvýšila tržby zhruba o 1,5 procenta na 3,668 miliardy korun z 3,626 miliardy korun v roce 2020 a vykázala čistý zisk 206,6 milionu korun, který byl zhruba stejný jako o rok dříve.

Premiér Petr Fiala (vlevo) v televizní debatě s předsedou opozičního ANO Andrejem Babišem.

Za inflaci může vláda, řekl Babiš. Fiala ho vyzval, aby snížil marže Agrofertu

První samostatný televizní duel premiéra Petra Fialy (ODS) a předsedy nejsilnější opoziční strany Andreje Babiše (ANO) ve funkčním období vlády premiér Fialy přinesl podle očekávání konfrontaci a vzájemnou kritiku obou politiků. Zprvu se v televizi CNN Prima News obviňovali ze zavinění inflace, rozpory vznikly i v souvislosti s rozpočtem nebo dotační politikou státu. Výrazná většina debaty se týkala ekonomických témat, došlo ale i na obrannou dohodu mezi ČR a Spojenými státy nebo na volby do Evropského parlamentu. Podle politologa Jana Kubáčka v debatě mírně zvítězil Fiala, ustál i nepříjemná témata. Pro Babiše bylo důležité ukázat, že je králem opozice, míní.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme