Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pojistný trh stupňuje růst. Dohání covidový výpadek

Generali Česká pojišťovna
Jiří Matějíček / Creative Commons / CC BY-SA 3.0

Český pojistný trh v letošním roce zrychlil růst. Pojišťovny vybraly za tři čtvrtletí na pojistném 110,84 miliardy korun, což je meziročně o 4,7 procenta více, uvedla Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. V roce 2020 trh vzrostl o 3,7 procenta na 141,2 miliardy korun.

Reklama

„Tempo růstu trhu se vystupňovalo. Tento výsledek podporuje vývoj jak v životním, tak neživotním pojištění,” komentoval výsledky analytik asociace Jaroslav Urban. Předepsané pojistné v životním pojištění meziročně stouplo o 2,7 procenta na 36,2 miliardy korun.

Růst pojistného trhu vidí konzultant společnosti 4fin David Krůta v nízké srovnávací základně z minulého roku, který ovlivnila pandemie covid-19. Trh rostl také díky růstu mezd a neustále se zvyšující průměrné výši hypotéky, kvůli které se klienti nejčastěji zajišťují, čímž se zvyšují pojistné částky a tím i cena pojištění. Podobné skutečnosti mají podle něj vliv i na rostoucí cenu majetkového pojištění.

V dominantní skupině běžně placených smluv, které mají na celkovém počtu více než 90procentní podíl, se dynamika růstu z loňských 2,7 procenta posunula jen nepatrně na současných 2,8 procenta. Jednorázově placené pojistné meziročně kleslo o 2,5 procenta. Nadále ubývá smluv životního pojištění. Meziročně jich je o 2,3 procenta méně, aktivních bylo na konci září 4,93 milionu.

Monika Zahálková, výkonná ředitelka České bankovní asociace

Monika Zahálková: České banky pomohly zmírnit covidovou krizi

Chci, aby se finanční gramotnost vyučovala na základních školách, říká ředitelka České bankovní asociace Monika Zahálková v rozhovoru pro newstream.cz. Asociace kromě toho nyní chystá novou statistickou platformu a pomáhá bankám s ESG. „Během krize si banky uvědomily svou celospolečenskou roli. A chovaly se neskutečně vstřícně,” říká Zahálková. I proto nejsou dopady covidu do bankovního sektoru tak negativní. 

Přečíst článek

Růst předepsaného pojistného v neživotním pojištění mírně posiluje. Za tři čtvrtletí roku 2021 stouplo o 5,7 procenta na 74,65 miliardy korun.

Pojištění podnikatelů nabírá na intenzitě

Významné je i nadále pojištění vozidel, které má na celkovém předpisu neživotního pojištění více než 50procentní podíl. V pojištění odpovědnosti z provozu vozidla dosáhlo předepsané pojistné téměř 21,4 miliardy korun, což je o 5,7 procenta více než ve stejném období loni.

Direct pojišťovna

Direct pojišťovnu opět zcela ovládl její šéf Pavel Řehák

Direct pojišťovna je opět plně v rukou skupiny VIGO Pavla Řeháka. Padesátiprocentní podíl odkoupila od investiční skupiny Odyssey 44 Martina Kúšika.

Přečíst článek

Částečné snížení dynamiky se projevuje také v havarijním pojištění vozidel, které rostlo o 6,7 procenta na 19,1 miliardy korun. Vývoj v pojištění odpovědnosti částečně podpořil i stále se zvyšující počet pojištěných vozidel, který aktuálně stoupá o 4,3 procenta.

V podnikatelském pojištění rostlo předepsané pojistné o 4,4 procenta na 16,85 miliardy korun. Retailovému majetkovému a odpovědnostnímu pojištění se i nadále dařilo. Předepsané pojistné se navýšilo o 8,7 procenta na 10,49 miliardy korun.

Pavel Řehák, spolumajitel pojišťovny Direct

Řehák z Directu staví miliardovou síť autoservisů

Pojišťovna Direct, což je první česká online pojišťovna, buduje síť autoopraven a autoslužeb. Cílově by měla mít miliardový obrat, jak serveru newstream.cz potvrdil majitel Directu Pavel Řehák. „Chceme se dostat na pět, šest miliard korun v obratu, což je cesta na dva, tři roky,” dodal. 

Přečíst článek

Klaus Umek, investora do financí a realit, filantrop a šéf aktivistického fondu Petrus Advisers

Bonviván, spekulant a křesťan. Kdo je muž, co shodil kšeft PPF a Monety

Jako když natřete prase rtěnkou a vydáváte ho za nevěstu. Shoďte ten nesmysl, hřímal před červnovou valnou hromadou Monety ve zprávě pro investory aktivistický fond Petrus Advisers. Akcionáři fond Klause Umeka vyslyšeli a obě korporace musejí dát lepší podmínky. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme