Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak reagují na klimatickou změnu pojišťovny?

Hořící domek, ilustrační foto
Pixabay
 Zlaťák

S klimatickou změnou a oteplováním planety dochází k extrémním výkyvům počasí. Dle nejnovější zprávy World Meteorological Organization (WMO) se Evropa otepluje nejrychleji ze všech kontinentů. V návaznosti na tento trend přibývá mimořádných veder, požárů či záplav. V Česku se pak klimatická změna projevuje převážně živelnými událostmi s regionálním dosahem. Častěji se objevují bouřky s krupobitím, opakovaně se na několika místech objevilo tornádo. Škody způsobené přírodními živly ovlivňují i činnost pojišťoven, které na rostoucí rizika způsobená klimatickou změnou musí reagovat.

Reklama

Dle zprávy The World Risk Report, která každoročně hodnotí riziko živelných katastrof ve světě, se Česká republika umístila v roce 2022 z celkového počtu 193 zemí až na 180. místě. I přes to však dle pojišťoven narůstá počet škod způsobených živelnými pohromami. Většina je však převážně regionálního charakteru.

Loni bylo nejvíce škod dle České asociace pojišťoven (ČAP) spojených s živly v důsledku vichřic, atmosférických srážek, krupobití či povodní. Největší obnos pak pojišťovny vyplatily v souvislosti s krupobitím a vichřicemi, dohromady zhruba 3 miliardy korun. Dalším častým živlem byly záplavy, které způsobily škody za téměř půl miliardy korun. „Letos jsme zatím nejvíce škod zaznamenali z červnových bouřek a jarních vichřic,“ řekla tisková mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová.

Revize pojistných smluv je na místě

Lidé si dnes mohou proti přírodním živlům pojistit svou nemovitost i domácnost. Dle posledního průzkumu ČAP z loňského roku má pojištění domácnosti, jakožto vnitřního zařízení a vybavení domácnosti, sjednáno 65 procent lidí. Ještě hůře si pak vede pojištění nemovitost, které se vztahuje na samotnou stavbu. Tu má pojištěno pouze 55 % Čechů. „Propojištěnost pomalu roste, ovšem stále je nedostatečná, protože desítky procent domácností a hlavně nemovitostí zůstává bez pojistné ochrany,“ komentuje situaci Eva Svobodová.

Nejste manželé? I tak můžete získat lepší hypotéku

Nejste manželé? I tak můžete získat lepší hypotéku

Manželé žádají o hypotéku zcela běžně. Často i proto, že jako spolužadatelé dostanou lepší podmínky a získají větší úvěr. Rozhodně to ale neznamená, že když spolu žijete „jen“ jako partneři, o vlastním bydlení můžete jen snít. Jen je důležité přizpůsobit se jiným podmínkám.

Přečíst článek

Průzkumy ukázaly, že zájem o pojištění roste s věkem. Lidé nad 65 let mají pojištění domácnosti uzavřené v 73 procentech případů. „Zájem o pojištění pak vyvolají také velké katastrofické škody, které jsou silně mediálně pokryté. Ovšem tento zájem je pouze dočasný, trvá pouze v řádu týdnů a následně opadá,“ dodává Svobodová. Největší zájem o pojištění nastalo po povodních 2013, po krupobití v Praze v roce 2010 a po tornádu na Moravě v roce 2021. K historicky nejtěžším přírodním katastrofám v Česku patří povodně v srpnu 2002, kdy se škody vyšplhaly až na 73,3 miliard korun.

Častým problémem je navíc podpojištění nemovitosti. Často si lidé svou nemovitost pojistí při koupi svého domu, ovšem postupem času ji zapomíná aktualizovat. Hodnota nemovitosti však ve většině případů narůstá, proto se vyplatí své pojištění aktualizovat. V praxi se však tento krok často neděje. Podle analýzy České asociace pojišťoven má správnou výši pojistného plnění nastavena jen asi třetina smluv.

„Z detailních dat našich členů vyplynulo, že nejčastější výše podpojištění činí mezi 20 a 49 procent. To je znepokojivé. A ještě znepokojivější je, že 15 % smluv dosahuje dokonce více než 50% podpojištění,“ vysvětluje pojistný analytik České asociace pojišťoven Petr Jedlička. Pokud je pojistné krytí nižší než samotná hodnota nemovitosti, nemusí být jedinci v případě pojistné události vyplacena ani sjednaná pojistná částka. 

Většina Čechů se obává dopadu schodku státního rozpočtu na vlastní finanční situaci

Většina Čechů se obává dopadu schodku státního rozpočtu na vlastní finanční situaci, ukázal průzkum

Dopadu schodku státního rozpočtu na vlastní finanční situaci se obává 72 procent Čechů. Naopak 23 procent lidí se domnívá, že jejich situaci rozpočtový deficit neovlivní. Zbylých pět procent to neumí posoudit. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas, kterého se na konci června zúčastnilo více než 1000 Čechů.

Přečíst článek

„V případě totální škody, například u devastujícího požáru, obdrží podpojištěný pojistné plnění podle smluvních pojistných částek, které mohou být o miliony nižší. Nemá pak dostatek prostředků na plnohodnotnou obnovu. Za poslední čtyři roky se může jednat v případě neaktualizace smlouvy až o cca 30 % hodnoty,“ popsala problém podpojištění Eva Svobodová. Těmto situacím se proto pojišťovny snaží zabránit indexací a nabídkou valorizací smluv.

Bílý žralok

PŘEHLEDNĚ: Za žraloka u pláže peníze z pojistky nezískáte, za starost o nemocného psa ano. Kdy pojišťovna uzná storno?

Myslíte si, že vás pojištění storna dovolené ochrání vždy, když nemůžete odjet na dovolenou? V mnoha případech ano, a dokonce už i u tuzemských dovolených či dokonce dětských táborů. Existuje ale řada situací, kdy máte smůlu a peníze za dovolenou vám propadnou komplet. Od dob covidu, který zcela zásadně proměnil i cestování, se zájem o pojištění storna zvedl prý až o stovky procent. Vyplatí se také vědět, kdy máte největší šanci získat peníze za zrušenou dovolenou z připojištění storna a kdy z pojištění náhrady dovolené. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Fotovoltaika hoří v Česku stále častěji kvůli špatným instalacím. Ovlivní to vaše pojistné?

Roste počet špatně instalovaných solárů. Pojišťovny doporučují navýšit pojistky

Přečíst článek
Obcí Hrušky na jihu Moravy se v červnu 2021 prohnalo tornádo

Pojistky na domy a byty jako víno nezrají. Pokud si je nehlídáte, můžete se dost divit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme