Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lék Pfizeru proti covidu může ukončit pandemii. Kdo je šéf firmy Pfizer Albert Bourla

Albert Bourla, šéf společnosti Pfizer
ČTK
Viliam Buchert

Téměř 90procentní ochranu před hospitalizací i úmrtím poskytuje lék proti covidu-19 od farmaceutické společnosti Pfizer. Ten je v poslední fázi schvalovacího procesu v USA pro běžné použití. Právě Pfizer tak je jedním z hlavních "vítězů" boje proti pandemii, protože vedle účinné vakcíny finišuje také s lékem. V čele Pfizeru stojí Albert Bourla, kterému nikdo nemůže odepřít to, že je zejména zdatný obchodník.

Reklama

Když v srpnu 2019 přijel do Prahy Albert Bourla, CEO vlivné farmaceutické a biotechnologické společnosti Pfizer, kromě zaměstnanců české pobočky si toho prakticky nikdo nevšímal. Když ale Bourla letos v únoru přivítal v michiganském závodě Pfizeru nového amerického prezidenta Joea Bidena, zaznamenala to média po celém světě. Z pyšného Řeka se židovskými kořeny se totiž mezitím stala globální celebrita považovaná za spasitele lidstva. Důvodem je vakcína Comirnaty proti koronaviru, která je produktem Pfizeru a německé firmy BioNTech. 

Albert Bourla přitom až do vypuknutí koronavirové pandemie působil hodně nenápadně. Na sociálních sítích začal být aktivnější až v roce 2019 a jeho česká stránka na Wikipedii dodnes neexistuje. Osudy jeho předků i jeho samotného jsou ale stejně dramatické a pestré jako byl vývoj vakcíny, která vrací světu klid a jistoty předpandemické doby. Na tom, co Bourla říká a jak koná, se odrážejí velmi složité peripetie posledních několika staletí vývoje Evropy. 

Silné židovské kořeny 

„Sedmdesát pět let poté, co nacisté zavraždili miliony lidí, vede dnes doktor Bourla závod při záchraně milionů životů,“ prohlásil loni 16. prosince při oslavách Chanuky Ron Dermer, velvyslanec Státu Izrael v USA. Dermer (po nástupu Joea Bidena byl 21. ledna z funkce ambasadora odvolán - pozn. autora) bral loňské oslavy Chanuky hodně symbolicky. Už proto, že právě Bourla je symbolem toho, o čem hovořil. CEO Pfizeru je židovského původu a většina jeho širší rodiny zahynula za druhé světové války během holokaustu. 

Navíc velký znalec farmacie, doktor Bourla, který je velmi vlivným hráčem světového byznysu (samotný Pfizer je v různých hodnoceních řazen mezi stovku nejdůležitější globálních společností), je i upřímným přítelem Izraele a ke svým židovským kořenům se hlásí. Například izraelský premiér Benjamin Netanjahu loni a letos neopomněl médiím sdělit, že si se svým „přítelem Albertem telefonoval v poslední době hodně často, někdy i několikrát za týden“. A výsledek se skutečně dostavil. Izrael dostal přednostně zcela nadproporční počet vakcín proti koronaviru a stal se v první fázi očkování rekordmanem, pokud jde o rychlost aplikace dávek. 

Moderna

Moderna má problémy se zásobami vakcíny. Akcie padají

Tak rušno jako v posledních dvou dnech u akcií farmaceutických firem již dlouho nebylo. Tržní kapitalizace Moderny se za poslední dva dny zřítila o třetinu, naopak Pfizer jde nahoru i kvůli výsledkům testů nových léků na covid-19.

Přečíst článek

Je ovšem pravda, že si za tohle své prvenství židovský stát hodně připlatil. Tomu se zdatný a tvrdý obchodník Bourla samozřejmě nevzpíral, i když pořád tvrdil, že šlo především o ušlechtilou záchranu životů. Až na druhém místě byl byznys Pfizeru. 

Bourla je pak pozoruhodný i tím, že v rámci nastalého humbuku kolem své osoby neustále opakuje, že má sice židovské kořeny, je ale především Řek. Jeho nadnesená a vzletná slova na adresu všeho řeckého hodně připomínají známou kanadsko-americkou komedii Moje tlustá řecká svatba z roku 2002. Prostě všechno, co je řecké, je také automaticky dobré. I kdyby to nebyla pravda…

Řek jak poleno 

Současný šéf Pfizeru se narodil v řecké Soluni 21. října 1961. Jeho rodiče byli sefardští Židé, jejichž předci byli v roce 1492 vyhnáni z Pyrenejského poloostrova a emigrovali do různých oblastí Středomoří, Balkánu, na Blízký východ a některých dalších evropských zemí, například Nizozemska. Jednu z vůbec největších městských koncentrací těchto Židů bylo pak před katastrofou druhé světové války možné najít právě v Soluni. Vzletně se jí proto říkalo „matka Izraele“. Mezi světovými válkami v tomto městě žilo podle odhadů více než 90 tisíc Židů. 

Jenže mezi válkami začal i v Řecku narůstat antisemitismus, zhoršovala se ekonomická situace a mnoho příslušníků mohutné a vlivné soluňské židovské diaspory opět emigrovalo, tentokrát zejména do Latinské Ameriky a západní Evropy. V Soluni zůstalo před druhou světovou válkou pouze kolem 54 tisíc Židů. Kromě jiných i rodiče Alberta Bourly. 

V letech 1941 až 1944 bylo Řecko obsazeno nacistickým Německem, fašistickou Itálií a jim posluhujícím Bulharskem. V roce 1943 pak začaly transporty řeckých Židů do koncentračních táborů. V každém vlaku bylo 1000 až 1500 osob a některé z těchto vlaků projely při cestě do Osvětimi i přes území někdejšího Československa, tehdy rozbitého na Protektorát Čechy a Morava a na Slovenský štát. Většina řeckých Židů pak v koncentrácích zahynula. 
Jak už to ale bývá, zázraky se někdy dějí. Rodiče Alberta Bourly holokaust přežili, společně s nemnoha lidmi ze své komunity. Podle oficiálního sčítání žilo v roce 1951 v Soluni jen 1783 Židů, byla to tedy pouze malá část předválečných počtů. 

snímek Petra Topiče (Mafra) zachycující následky ničivého tornáda na jižní Moravě

Nominace na Czech Press Photo: covid, tornádo, olympiáda i staroměstské kříže

Nejen covidem je živo oko profesionálního fotografa. Letošnímu ročníku prestižní fotografické soutěže Czech Press Photo kromě koronaviru dominovala témata jako následky ničivého tornáda na jižní Moravě či pro Česko velmi úspěšných letních olympijských her. Podívejte se na snímky nominované v kategoriích Aktualita, Reportáž, Každodenní život a Lidé, o kterých se mluví.

Přečíst článek

Židovští emigranti z řecké Soluně a jejich potomci patřili a patří ve světě k velmi úspěšným lidem. CEO Pfizeru Bourla je v tom následovníkem mnoha svých známých předchůdců. Například v roce 1916 odjel ze Soluně do katalánské Barcelony Isaac Carasso, aby tu založil známou potravinářskou firmu Danone. Maurice Abravanel, který žil ve Švýcarsku a v Americe, byl pro změnu slavný dirigent. Ze Soluně pocházeli i židovští předkové francouzského exprezidenta Nicolase Sarkozyho a jednu z největších izraelských finančních institucí, Discount Bank, založila původně soluňská rodina Recanatiových. 
Bourla také nikdy neopomene zdůraznit svůj židovský původ, je ale především mimořádně hrdý Řek.

V současnosti sice žije ve městě Scarsdale v americkém státě New York, dál ale ctí svou řeckou krev. Je nadále velkým fanouškem fotbalového klubu Aris Soluň a od roku 2009 má luxusní dům na poloostrově Chalkidiki. Každý rok alespoň jednou do své vlasti přijede a schází se s příbuznými, podnikateli i přáteli. 

V Soluni Bourla vystudoval Aristotelovu univerzitu, konkrétně obor biotechnologie reprodukce na veterinární fakultě. Jeho pracovní život a kariéra tím nabraly směr do oblasti výzkumu. Vždy s láskou vzpomíná na svá soluňská studia na střední i vysoké škole a připomíná, že jako člověk narozený v Soluni by kvůli odvěké rivalitě nikdy nechtěl žít v Aténách.

Ve svých 34 letech, tedy v polovině devadesátých let dvacátého století, opustil ale Bourla se svou rodinou milované Řecko. Působil pak v osmi různých městech v pěti zemích světa. Tam všude ho přivedlo angažmá ve Pfizeru, pro nějž pracuje nepřetržitě od roku 1993.

Přesto je jeho rodná zem jeho niternou součástí, což neopomněl zdůraznit v loňském rozhovoru pro řecký deník Kathimerini. „Můj život a vzpomínky na Řecko mě navždy poznamenaly… Všichni moji někdejší řečtí přátelé jsou pořád mými přáteli, každé léto se tam vracím a jedeme společně na dovolenou. Každé léto… Moje sestra žije pořád v Soluni, její děti jsou v Soluni, máme velmi silné vazby a dokázal jsem to přenést i na svoje děti (má dceru a syna – pozn. autora), které mluví výborně řecky, i když tam už desítky let nežijeme. Každému ve světě říkám, že nejsem typický Američan, ale že jsem typický Řek. A co pro mě znamená být Řekem? Znamená to, že jsem jiný. Hrdý. Znamená to, že jsem naštvaný, když nás kritizují, znamená to, že se o řeckých vlastnostech přu s cizinci. To charakterizuje mě i moji rodinu. Řecko je můj život,“ citoval list Bourlu.

Opravdu, jako kdybyste se dívali na film Moje tlustá řecká svatba… 

Patrik Tkáč otevírá v Bratislavě futuristickou prodejnu potravin

Patrik Tkáč: Potraviny jsou skvělým místem pro testování robota

Slovenský miliardář a byznys partner Daniela Křetínského Patrik Tkáč otevřel v Bratislavě „futuristickou“ prodejnu potravin. Technologickým základem celého konceptu je Jarvis, umělá inteligence a věrný sluha například komiksového Iron Mana. Robot pomáhá zákazníkům s výběrem vína, orientací v prodejně, vede historii jejich nákupů a organizuje rozvoz. Rozhovor Tkáč poskytl slovenskému magazínu Trend.

Přečíst článek

Dlouhá kariéra ve Pfizeru

Nejenom řecká Soluň a příslušnost k židovství, ale také společnost Pfizer se staly pro Alberta Bourlu celoživotní záležitostí. Za téměř tři desetiletí ve firmě podle svých slov prošel patnácti různými pozicemi. Kariéru začal jako technický ředitel veterinární divize v Řecku. Následně přešel na post ředitele divize Pfizer Innovative Health. Poté mnoho let zastával v New Yorku celosvětovou funkci Chief Operations Officer a v říjnu 2018 byl povýšen na generálního ředitele s účinností od 1. ledna 2019, kdy vystřídal Iana Reada, který mu do té doby dělal mentora.

Bourla je podle nezávislých odborníků i lidí ze samotného Pfizeru i zdatný úředník a manažer. A také dobrý obchodník. V listopadu minulého roku prodal na burze většinu svých akcií, které v Pfizeru vlastnil. A to přesně v den, kdy společnost oznámila, že její vakcína proti koronaviru má za sebou poslední úspěšné testy. Jeho čistý zisk se v tu chvíli pohyboval jen v případě tohoto obchodu kolem šesti milionů amerických dolarů. 

Ačkoli Bourla i Pfizer oficiálně říkají, že jejich základním cílem je především „přinášet průlomové léky, které mění životy pacientů“, což je sice pravda, ale jako v případě každé farmaceutické firmy, jde hlavně o byznys a zisk. A nesmírně vysoký zisk. Pod vedením Bourly se Pfizer vrhl ve spolupráci s německou firmou BioNTech po hlavě do výroby vakcíny proti koronaviru. Celkové předchozí náklady se odhadují nejméně na dvě miliardy dolarů. Některé jiné odhady jsou ještě vyšší. Pokud by vakcína nebyla úspěšná, Bourlu by to podle všeho stálo ve firmě hlavu. Jenže to se nestalo, nastal pravý opak. 

IKEA

Pandemie zdraží i nábytek. Ikea už růst cen ohlásila

Prázdné regály a nejasné vyhlídky. To je denní realita snad všech obchodníků, těch s nábytkem nevyjímaje. I na obchodní domy Ikea stále doléhá krize v zásobování. Kvůli problémům v dodavatelském řetězci a rostoucím cenám vstupů přikročí společnost Inter Ikea, která je majitelem této švédské nábytkářské značky, ke zvýšení cen.

Přečíst článek

Poptávka po vakcíně daleko převyšuje nabídku. Jen Evropská unie si v květnu objednala další 1,8 miliardy dávek a USA 500 milionů dávek, a to nad rámec toho, co už bylo předtím dojednáno. Jen za vakcínu proti covidu Pfizer utržil za první tři měsíce letošního roku 3,5 miliardy dolarů, což představovalo čtvrtinu jeho celkových příjmů. Ziskové rozpětí na vakcíně se odhaduje v rozmezí 20 procent. Společnost by tak pouze na této vakcíně mohla vydělat miliardy dolarů, záleží na tom, zda se přikročí i k přeočkování, o němž zdravotní experti hovoří. Také v České republice byla zatím naprostá většina lidí očkována právě vakcínou Comirnaty.

Kudy vede cesta k úspěchu?

Bourla na otázky pojící se k úspěchu a inspiraci odpovídá poměrně vzletně: „Nejsem kněz, abych radil mladým lidem, co mají udělat, aby byli úspěšní, ale mohu říct, že některé věci, které jsem sám udělal, mi významně pomohly. Jednou z těch zásadních je, že jsem nikdy neviděl skutečně úspěšného člověka, který by neměl rád to, co dělá. Mnohokrát jsem viděl lidi, kteří mají rádi to, co dělají, a nemusí být nutně úspěšní, ale nikdy tomu nebylo naopak. Pokud tedy chcete být úspěšní, vždy si vyberte práci, která se vám líbí, a snažte se ji mít rádi“. 

Druhou věc, kterou radí, je udržovat mysl otevřenou. „Nikdy se nepokoušejte úplně si naplánovat kariéru. Udělejte maximum, co můžete, a věci vás povedou samy, radí. A ta třetí věc? Stavět si laťku hodně vysoko, mít vizi a vždy se snažit docílit toho nejlepšího. „To je jediný způsob, jak dosáhnout těch nejlepších výsledků v životě. Tyhle tři věci jsem udělal,“ dodal Bourla, který je dnes za své zásluhy v boji proti koronavirové pandemii globální celebritou a nesmírně vlivným podnikatelem. 

Facebook se přejmenuje na Meta

Analýza: Facebook se mění v Meta. Co to přinese českému trhu?

Facebook mění jméno na Meta a chce ještě více urychlit transformaci společnosti v plně digitální, či dokonce virtuální svět. Pokud to udělá špatně, v Česku může přijít o dosavadní výlučné postavení.

Přečíst článek

Jako CEO jedné z největších farmaceutických společností, která vyrábí vakcínu proti covidu, se v poslední době stal také pravidelným partnerem mnoha prezidentů, premiérů a vlád. Některými je dokonce označován za spasitele lidstva. To je pro potomky lidí, kteří přežili holokaust, obrovskou satisfakcí. Chtělo by se s trochou nadsázky dodat, že když jste skutečný Řek, dokážete všechno. Tedy Řekové si to myslí určitě…

Zajímají vás příběhy byznysových lídrů? Čtěte rubriku Leaders.

Pulp Fiction

Tarantino vydraží nezveřejněné scény z Pulp Fiction jako NFT

Do prudce se rozvíjejícího nového trhu s unikátními digitálními kopiemi neboli NFT vstoupila jedna z hvězd filmového průmyslu, oscarový režisér Quentin Tarantino. V aukci na online tržišti OpenSea nabídne sedm unikátních, dosud nezveřejněných scén z kultovního snímku z roku 1994 Pulp Fiction.

Přečíst článek

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Multigenerační hypotéky se v Česku jen tak nedočkáme

Ceny nemovitostí a míra průměrné úrokové sazby vedou do stavu, že na vlastní bydlení bude mít stále méně lidí. Banky na to chtějí zareagovat prodloužením doby, po kterou by lidé úvěr spláceli. Ve hře jsou 40leté hypotéky, ale Česká národní banka je proti. Jaká jsou pro a proti a co se stalo v zemích, kde multigenerační hypotéky zavedli?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme