Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Akcie Moderny jsou na historickém maximu

Vakcína od Moderny je účinná i na nebezpečnější mutaci koronaviru, která nese označení delta.
ČTK
Lukáš Kovanda

Akcie Moderny vystoupaly na historický rekord. Ukázalo se totiž, že její vakcína zabírá na delta variantu onemocnění covid-19.

Reklama

Akcie společnosti Moderna poskočily na 234,46 dolaru, což je jejich historický cenový rekord. Stalo se tak poté, co firma uvedla, že její vakcína produkuje protilátky, jež účinkují na delta variantu onemocnění covid-19. Tato nakažlivější podoba nového typu koronaviru, dříve označovaná jako „indická mutace“, se nyní šíří v Indii, v USA a na dalších místech světa. Vyvolává obavy z další rozsáhlé a závažné vlny koronavirové pandemie.  

Ochranné protilátky obsažené v přípravku společnosti Moderna účinně koronaviru zabraňují v napadení buněk lidského organismu. Počet protilátek potírajících delta variantu je ovšem 2,1krát nižší než počet protilátek potírajících původní variantu koronaviru způsobujícího onemocnění covid-19. Proti variantě onemocnění covid-19, jež se objevila v Nigérii, produkuje přípravek Moderny 4,2krát méně protilátek v porovnání s původní variantou a proti angolské variantě covidu-19, označované zatím jako A.VOI.V2, pak osmkrát méně.  

Rival Uberu, firma Didi, plánuje největší IPO čínské firmy na Wall Street od dob burzovního vstupu Alibaby.

Didi plánuje největší IPO čínské firmy na Wall Street od dob Alibaby

Největší čínský provozovatel alternativní taxislužby Didi Chuxing chce z plánované primární veřejné nabídky akcií (IPO) ve Spojených státech získat více než čtyři miliardy dolarů (85,3 miliardy korun). Vyplývá to z prohlášení pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC).

Přečíst článek

Ačkoli je produkce protilátek potírajících nové varianty covidu nižší, výzkumníci Moderny jsou přesvědčeni, že i tak je dostatečná, aby zabránila rozvoji choroby.  

Na nové varianty, mutace, koronaviru jsou vakcíny obecně méně účinné než na variantu původní. Akciové trhy jsou momentálně z velké části přesvědčeny, že přípravek Moderny by mohl být v boji proti variantám covidu, a zvláště proti delta variantě, tím nejúčinnějším. 

Foto: ČTK

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme