Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kvůli covidu Češi kupují nemovitosti v zahraničí. Nejčastěji za sedm milionů

Řadový dům ve Španělsku.
Rellox
Petra Jansová

Covid a nárůst cen tuzemských nemovitostí vyhnal Čechy na nákup domů a bytů do zahraničí. Kde si je nejčastěji pořizují a za kolik?

Reklama

Zatímco bezprostředně po nástupu pandemie v roce 2020 zájem o zahraniční reality poklesl, s nástupem letošního roku opět začal výrazně růst. Důvod je stejný jako v případě investic do českých nemovitostí, a to snaha ochránit úspory před nastupující inflací.

„Navíc se ukázalo, že vlastnictví nemovitosti nebo jachty v době krize zajišťovalo snadnější možnost vycestování. V případě zahraničních realit se v naprosté většině jedná o rekreační nemovitosti, primárně nemovitosti u moře a na horách. Ty se často pořizují za účelem kombinace vlastního užívání a dalšího pronájmu,“ přibližuje Monika Cochová z realitní kanceláře Rellox s tím, že i tento trend se mírně posouvá. Přibližně polovina nakupujících uvažuje především o vlastním užívání.

Už od roku 2004 Češi nejčastěji kupují nemovitosti v Rakousku, Španělsku a Chorvatsku. 

Ceny bytů letí vzhůru, ilustrační foto.

Covid přinesl zvláštní situaci. Nájmy jdou dolů, ale ceny bytů rostou

Ceny nemovitostí jsou v Česku nadhodnoceny o 20, v některých regionech až o 25 procent, odhaduje Česká národní banka. To však neznamená, že by byly předražené, připomíná její viceguvernér Marek Mora.

Přečíst článek

„Poptávka se zásadním způsobem zvýšila od jara letošního roku. Například makléři, kteří se specializují na Chorvatsko, mají i několik reakcí na inzerované nemovitosti každý den. Důvodů je více – koronavirová pandemie, ale třeba také vysoké ceny nemovitostí v ČR,“ přibližuje Jiří Zeman z realitní kanceláře RE/MAX Air. 

Zvýšený zájem o nákup realit v zahraničí, aktuálně především těch u moře - ve Španělsku a Chorvatsku, potvrzuje i Cochová z  Rolloxu. A kromě těchto zemí vzrostl zájem českých investorů také o nemovitosti v zemích V4 – na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku.

 Češi v zahraničí nemovitosti obvykle v rozmezí od 652 tisíc do 12 milionů korun. 

Španělsko vs. Chorvatsko

Španělské pobřeží je dlouhé a ceny nemovitostí se liší podle oblastí. Ceny malých apartmánů u moře v levných částech pobřeží mohou začínat již na přibližně 2,5 milionech korun. Zatímco nejdražší jsou Baleárské ostrovy, kde metr čtvereční vyjde na 79 tisíc korun, nejlevnější je oblast Valencie, kde metr čtvereční stojí 37 tisíc korun. 

Historická náklonost Čechů k Chorvatsku dělá z pobřeží Jaderského moře dlouhodobě tradiční destinaci pro nákup nemovitosti. „Obecně lze říct, že Chorvatsko přitahuje specifickou skupinu klientů, kteří většinou na Chorvatsko nedají dopustit a jezdí tam na letní rekreaci dlouhodobě,“ míní Cochová.

Nejčastěji čeští klienti poptávají byty od 1,5 až tří milionů korun, a domy od čtyř do sedmi milionů. Drtivá většina prodejů probíhá v hotovosti. „Kupující jsou obyčejné rodiny. Nejde o záležitost jen bohatých podnikatelů. Ti už takové nemovitosti mají, kupují vily, ne byty, jejich zájem se soustředí na jiné, méně turisticky aktivní destinace nebo luxusnější destinace, jako jsou například Kanárské ostrovy,“ dodává Zeman.

Pro cenu nemovitostí u moře bude zásadní moment, kdy dojde k dlouhodobějšímu otevření rekreačních oblastí v souvislosti s pandemií. 

Výstavba bytů, ilustrační foto

Dvanáct pandemických trendů českého trhu s nemovitostmi

Hypotéky během pandemie narazily na své dno, nájmy zlevnily, naproti tomu ceny rekreačních nemovitostí se urvaly. A hotely? Ty předělávají své pokoje zpět na byty. Současné trendy českého nemovitostního shrnuje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek

Stavba bytového komplexu, ilustrační foto

Velcí investoři byty drží. Česko má na trhu rekordní špunt

V Praze je levnější bydlet v nájmu než platit hypotéku. Kdo nestihne vlak, na byt dosáhne těžko.

Přečíst článek
 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme