Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nemovitosti v Istanbulu jsou astronomicky drahé a ceny rychle rostou

Istanbul
ČTK
Zdeněk Pečený

Turci tuto neděli míří k volebním urnám. K nákupu nemovitostí se jich vydává stále méně. Díky vysoké inflace ceny raketově rostou a řada Turků již na hypotéku nedosáhne. Pěkný byt v žádané istanbulské čtvrti vyjde dráže než v Dubaji.

Reklama

2+kk za 18 milionů

Pěkný byt v atraktivní lokalitě tureckého Istanbulu se prodraží. Kdo by čekal pětiložnicový penthouse za cenu garsonky v severočeském Mostě, bude zklamán. Moderní byt s jednou ložnicí v žádané čtvrti Beşiktaş v evropské části turecké megapole může přijít v přepočtu na 18 milionů korun či více. Díky nestabilní turecké liře jsou ceny často uváděny v eurech či dolarech.

Poslední volný byt v rezidenci nad luxusním obchodním centrem Zorlu ve stejné části Istanbulu je v nabídce za 4,6 milionu dolarů (přes 101 milionů korun). Ačkoliv je více než 200 metrech čtverečních podlahové plochy zatím koncipováno jako garsonka, podle prodejce lze za dalších pár milionů snadno vytvořit čtyři ložnice.

Díky velmi vysoké inflaci, která již delší dobu pronásleduje tureckou ekonomiku, ceny rychle rostou, protože reality jsou i v zemi ležící mezi Evropou a Asií brány za uchovatele hodnoty v nelehkých časech.

Není metro jako metro. Muzeum je top, nejlevnější kanceláře v Praze jsou na lince A

Anděl, Muzeum nebo Pankrác. Podívejte se, kde jsou v Praze nejdražší kanceláře

Bez blízkosti stanice metra nemá ani cenu stavět moderní kancelářské budovy. Tohoto pravidla se drží každý zkušený developer. U kterých stanic se však výstavba vyplatí nejvíc? A kde naopak najdou firmy nejlevnější pronájem prostor? Vodítko nabízí nová cenová metromapa realitní poradenské společnosti Colliers.

Přečíst článek

Za rok o více než polovinu

Index cen rezidenčních tureckých nemovitostí se v březnu (poslední dostupná data) oproti stejnému měsíci loňského roku zvýšil o 132,8 procenta, ukazují data turecké centrální banky. Po očištění o inflaci jde stále o meziroční růst ve výši astronomických 55,4 procenta, meziměsíční nárůst činil 5,4 procenta. Průměrná celostátní cena se vyšplhala na 21 800 tureckých lir (24 tisíc korun) za metr čtvereční. V Istanbulu byl růst cen lehce pod národním průměrem, když nominální ceny bytů a domů vrostly od loňského března o 127 procent.

Podobně jako v Česku se v Turecku zhoršil přístup řady obyvatel k bankovnímu financování a počty prodejů tak klesají, v dubnu se meziročně prodalo o 35 procent méně nemovitostí, uvedl tamní statistický úřad (TÜİK). „Problémy s přístupem k půjčkám stále přetrvávají,“ řekl Hürriyet Daily News Mustafa Hakan Özelmacıklı, expert na realitní trh. Prodej domů financovaných hypotékou se v dubnu meziročně snížil o 32 procent. Nemovitost na hypotéku v Turecku nyní nakupuje pouze jeden ze čtyř.

„Lidé odkládají nákup domů jako investici poté, co vláda oznámila, že bude prodloužen 25procentní strop na růst nájemného,“ dodal.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Central Group vystaví na Žižkově 370 nových bytů

Nákladové nádraží na Žižkově se rychle mění. Central Group zde postaví stovky nových bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme