Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Němce letos čeká hospodářský pokles. Loni i přes dopady války na Ukrajině ekonomika rostla o 1,9 procenta

Němce letos čeká hospodářský pokles. Loni i přes dopady války na Ukrajině ekonomika rostla o 1,9 procenta
iStock
 ČTK

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se loni i přes dopady ruské invaze na Ukrajinu zvýšil o 1,9 procenta. Vyplývá to z předběžných výsledků Spolkového statistického úřadu. Na letošní rok vláda i ekonomové počítají s hospodářským poklesem.

Reklama

„Celkovou hospodářskou situaci Německa v roce 2022 poznamenaly následky války na Ukrajině, jako byl extrémní růst cen energií,” řekla šéfka Destatis Ruth Brandová. „K tomu se přidaly zhoršené problémy s dodávkami materiálu a s dodavatelskými řetězci, masivní růst cen potravin a také nedostatek kvalifikovaných pracovníků a sice ustupující, ale stále ještě pokračující pandemie covidu,” dodala. V roce 2021 ekonomika vzrostla o 2,6 procenta. 

Německý kancléř Olaf Scholz by nejspíš nebyl proti použít zabavený ruský majetek na obnovu Ukrajiny.

Co se zabaveným ruským majetkem? Německo by ho použilo na na obnovu Ukrajiny

Německo je ochotno použít prostředky ze zabaveného ruského majetku na poválečnou obnovu Ukrajiny. Berlín podporuje požadavek kyjevské vlády na válečné reparace. S odkazem na své zdroje z německých vládních kruhů o tom píše agentura Bloomberg. Dříve než německá politika ke kroku přistoupí, musí podle zdrojů ale vyřešit právní záležitosti a chce také postupovat ve shodě se spojenci.

Přečíst článek

Loňský výkon ekonomiky překonal očekávání vlády, která loni v říjnu počítala s celoročním růstem HDP o 1,4 procenta. Na letošní rok vláda vychází z hospodářského propadu o 0,4 procenta. Ekonomický institut Ifo je ale výrazně optimističtější a předpokládá snížení hrubého domácího produktu o 0,1 procenta.

Německo má největší ekonomiku v Evropě a čtvrtou největší na světě. Je zároveň důležitým obchodním partnerem pro mnoho českých firem.

Kancléř Scholz přislíbil Ukrajině další obrněnce.

Německo poskytne Ukrajině 40 obrněných vozů Marder, dostane je do března

Ukrajina dostane asi čtyřicet německých bojových vozů pěchoty Marder, Německo je Kyjevu předá do března. Německo rovněž přislíbilo dát Ukrajincům k dispozici jednu baterii systému protivzdušné obrany Patriot.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme