Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardový úvěrový program pro Ukrajinu zkoumá Mezinárodní měnový fond

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu
ČTK / AP
 ČTK

Mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) zahájila první přezkum úvěrového programu za 15,6 miliardy dolarů, tedy zhruba 343 miliardy korun, pro Ukrajinu, který fond schválil v březnu. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo financí. Čtyřletý program od MMF je součástí celosvětového souboru pomoci v objemu 115​​ miliard dolarů na podporu ukrajinské ekonomiky.

Reklama

Ministerstvo informovalo, že jednání mezi ukrajinskými představiteli a experty z MMF se uskuteční ve Vídni a přes internet. Ve Vídni se bude diskutovat o výkonu ukrajinské ekonomiky, situaci v energetickém sektoru, úsilí o zajištění právního státu, zvýšení transparentnosti a boji proti korupci.

Klíčová pomoc Západu

Aby si Ukrajina zajistila pokračující podporu MMF, musí splnit řadu podmínek. Patří k nim kroky ke zvýšení daňových příjmů, udržení stability směnného kurzu, zachování nezávislosti centrální banky a posílení protikorupčního úsilí. Ukrajinská ekonomika je zdevastována válkou a vláda při financování svých sociálních a humanitárních plateb spoléhá z velké části na pomoc západních zemí.

Úvěr pro Ukrajinu z rozšířeného rámce EFF je prvním velkým konvenčním finančním programem, který MMF schválil pro zemi ve válečném konfliktu, uvedla agentura Reuters.

Obnova ukrajinské ekonomiky bude stát 411 miliard dolarů, tvrdí nový odhad

Obnova ukrajinské ekonomiky po ruské invazi bude stát 411 miliard dolarů (devět bilionů korun), což je 2,6násobek odhadovaného hrubého domácího produktu (HDP) Ukrajiny za loňský rok. Vyplývá to z nové studie Světové banky (SB), OSN, Evropské komise (EK) a Ukrajiny, na kterou se odvolává agentura Reuters. Předchozí odhad z loňského září počítal s náklady 349 miliard dolarů.

Přečíst článek

Ukrajinská ekonomika loni kvůli dopadům ruské vojenské invaze klesla o 29,1 procenta. Je to nejvýraznější propad hrubého domácího produktu od vyhlášení nezávislosti v roce 1991, kdy se rozpadl Sovětský svaz. Vláda očekává, že letos by ekonomika díky zlepšení v dopravě, maloobchodu a stavebnictví mohla vykázat růst o jedno procento.

Ukrajinská ekonomika se po roce války hrabe z nejhoršího. Bez pomoci Západu to nezvládne

Šok, kterému ukrajinská ekonomika čelí od 24. února loňského roku, je enormní. Ze dne na den přišla země o možnost exportovat do velké části světa, řada firem se musela přeorientovat na válečnou ekonomiku. Ale Zelenského ekonomické kroky jsou natolik efektivní, že dosavadní účet za válku je výrazně lepší, než se dalo čekat. A chválí jej i Mezinárodní měnový fond. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lídr senátních demokratů Chuck Schumer

Měsíce vyjednávání k ničemu. Americký Senát zablokoval finanční pomoc pro Ukrajinu a Izrael

Přečíst článek
Vladimir Putin a generál Sergej Šojgu vedoucí invazi na Ukrajinu

Lukáš Kovanda: Rusko letos poroste jako Česko, možná i více. Účinkují po roce západní sankce?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme